Meme Kanseri Belirtileri ve Tedavi Seçenekleri ile İlgili En Çok Merak Edilenler
Meme kanseri hem erkeklerde hem de kadınlarda ortaya çıkabilir ancak kadınlarda çok daha yaygındır.Meme kanseri sağ kalım oranları artmıştır ve bu hastalıkla ilişkili ölümlerin sayısı, büyük ölçüde erken teşhis, tedaviye yeni bir kişiselleştirilmiş yaklaşım ve hastalığın daha iyi anlaşılması gibi faktörler nedeniyle giderek azalmaktadır.
Not: En doğru bilgi, tanı ve tedavi için doktorunuza danışın.
Meme kanserinin farklı türleri vardır.
Semptomlar türe göre değişiklik gösterebilse de genellikle şunlardan oluşmaktadır:
Bu belirtilerin herhangi birine sahipseniz doktora görünmeniz önerilmektedir.
Doktorlar, meme kanserinin bazı meme hücrelerinin anormal şekilde büyümeye başladığında meydana geldiğini söylemektedir.
Araştırmacılar meme kanseri riskinizi artırabilecek hormonal ve çevresel faktörleri belirlemiştir ancak risk faktörüne sahip olmayan kişilerin neden kanser hastalığına yakalandığı açık değildir.
Meme kanseri risk faktörleri şunlardır:
1. Kadın olmak.
2. İlerleyen yaş
3. Kişisel meme durumu öyküsü
Lobüler karsinomu in situ (LCIS) veya memenin atipik hiperplazisi bulan meme biyopsiniz varsa, meme kanseri riskiniz artar.
4. Aile meme kanseri öyküsü.
Annenize, kız kardeşinize veya kızınıza meme kanseri teşhisi koyulmuşsa, bu sizin meme kanseri riskinizin artırır. Yine de, meme kanseri teşhisi konan kişilerin çoğunda ailede hastalık öyküsü yoktur.
Meme kanseri riskini artıran belirli gen mutasyonları ebeveynlerden çocuklara geçebilir. En iyi bilinen gen mutasyonları, BRCA1 ve BRCA2 olarak adlandırılır. Bu genler, meme kanseri ve diğer kanserler için riski büyük ölçüde artırabilir, ancak kanseri kaçınılmaz hale getirmez.
5. Radyasyona maruz kalma.
Çocukluk veya gençlik döneminizde göğsünüze radyasyon tedavisi uygulandıysa, meme kanseri riskiniz artar.
6. Obezite
Obez olmak meme kanseri riskini arttırır.
7. Adet döneminin çok erken başlaması veya çok geç bitmesi.
Adet döneminin 12 yaşından önce başlaması meme kanseri riskini arttırır. Ayrıca menopoza geç girmek de meme kanseri gelişme olasılığını yükseltir.
8. Geç yaşlarda anne olmak.
30 yaşından sonra ilk çocuklarını doğuran kadınların meme kanseri riski artabilir. Ayrıca hiç hamile kalmamış kadınlar, bir veya daha fazla hamileliği olan kadınlardan daha fazla meme kanseri riski taşır.
9. Menopoz sonrası hormon tedavisi.
Menopozun belirti ve semptomlarını tedavi etmek için östrojen ve progesteronu birleştiren hormon tedavisi ilaçları kullanan kadınların meme kanseri riski artar.Kadınlar bu ilaçları almayı bıraktıklarında meme kanseri riski azalır.
10. Alkol tüketimi
Alkol almak meme kanseri riskini arttırır.
Ortalama risk taşıyan kadınlar için meme kanseri riskinin azaltılması
Günlük yaşamınızda değişiklik yapmak meme kanseri riskini azaltmanıza yardımcı olabilir.
1. Doktorunuza meme kanseri taraması hakkında danışın
Meme kanseri tarama muayeneleri ve klinik meme muayeneleri ve mamogramlar gibi testlere ne zaman başlayacağınız konusunda doktorunuzla görüşün. Taramanın yararları ve riskleri hakkında doktorunuzla konuşun. Birlikte, hangi meme kanseri tarama stratejilerinin sizin için uygun olduğuna karar verebilirsiniz.
2. Meme muayenesi yaparak göğüslerinizi tanıyın.
Kadınlar, zaman zaman kendi göğüs muayenelerini yapabilir. Göğüslerinizde yeni bir değişiklik, veya diğer belirtiler varsa, derhal doktorunuzla konuşun.
11. Menopoz sonrası hormon tedavisini sınırlayın.
Hormon tedavisi meme kanseri riskini artırabilir. Hormon tedavisinin yararları ve riskleri hakkında doktorunuzla konuşun.Meme kanseri riskini azaltmak için mümkün olan en kısa süre kullanın.
12. Daha fazlası:
Eğer kullanıyorsanız ölçülü alkol alın.
Haftanın çoğu gününde en az 30 dakika egzersiz yapmayı hedefleyin. Son zamanlarda aktif değilseniz, doktorunuza sorun olup olmadığını sorun ve yavaşça başlayın.
Sağlıklı kilodaysanız bu kilonuzu korumaya çalışın. Kilo vermeniz gerekiyorsa, bunu başarmak için doktorunuza sağlıklı beslenme düzeni hakkında danışın. Her gün aldığınız kalori miktarını azaltın ve egzersiz miktarını yavaşça artırın.
Doktorunuz aile geçmişinizi değerlendirdi ve meme kanseri riskini artıran, kanser öncesi meme rahatsızlığı gibi başka faktörlere sahip olduğunuzu belirlediyse, riskinizi azaltma seçeneklerini tartışabilirsiniz
Koruyucu ilaçlar (kemoprevensiyon): Seçici östrojen reseptör modülatörleri ve aromataz inhibitörleri gibi östrojen bloke edici ilaçlar, hastalık riski yüksek olan kadınlarda meme kanseri riskini azaltır Bu ilaçlar yan etki riski taşır, bu nedenle doktorlar bu ilaçları genellikle çok yüksek meme kanseri riski taşıyan kişilerde kullanmayı uygun görmektedir. Yararları ve riskleri doktorunuzla görüşün.
Koruyucu ameliyat: Meme kanseri riski yüksek olan kadınlar, göğüslerinin cerrahi olarak boşaltılmasını (profilaktik mastektomi) seçebilirler.Hem meme kanseri hem de yumurtalık kanseri riskini azaltmak için yumurtalıklarının (profilaktik ooforektomi) alınmasını da tercih edebilirler.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın