Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Markalar “İçerik Pazarlamasını” Nasıl Yapmalı?
Markalar “İçerik Pazarlamasını” Nasıl Yapmalı?
Marka ve Müşteri ilişkisinin en önemli faktörlerinden biri “içerik pazarlaması” dır. İnternet üzerinde kendi içeriklerini oluşturan binlerce marka ve milyonlarca insanın tek amacı sağlıklı iletişim kurmak. Bu bazen harika bir yazı, bazen eşsiz bir müzik veya harika bir video olabilir. Markalar için içerik pazarlaması hakkında önemli ipuçlarını derledik..
İnternet önceleri büyük bir kütüphane gibiydi; ama kısa süre sonra kullanıcılarının içerik ürettiği interaktif bir sisteme dönüştü. Hiçbir şekilde yüz yüze gelemeyecek milyonlarca insanın buluştuğu, küresel bir yaratıcılık ve paylaşım platformu haline geldi.
Trendwatching.com, sanal aleme içerik sağlayan insanları yani sizi, beni ve hepimizi, “İçerik kuşağı” olarak tanımlıyor. İçerik kuşağının aradığı çoğu bilgi, kendileri gibi içerik üretenler insanlar tarafından sağlanıyor.
Bugün bir fotoğraf makinası satın almak isteyen herkes, önce Google’a soruyor. Markaların karşılaştırmalı bilgilerinden tutun da söz konusu makinayı kullananların yorumlarına kadar her sorunun cevabını internette bulmak mümkün. Artık her şeyin cevabını Google’dan öğrendiğimiz bir dönemde yaşıyoruz.
Eskiden sadece üretici ve satıcıların ya da işin erbabının sahip olduğu bilgiler bugün artık herkesin ulaşabildiği bilgiler haline geldi. Eskiden satıcının bildiklerini alıcıların bilmiyor olması, “bilgi asimetrisi” yaratıp satıcılara büyük avantajlar sağlıyordu. Artık bilgi asimetrisi neredeyse tarihe gömüldü. Şimdi, herkesin her şeyi bildiği bir “bilgi mükemmelliği” ortamı var.
Öte yandan internet sayesinde bugün herkes bir yayıncı konumuna geldi. Bugün kayda değer bir fikri olan herkes bunu bir içeriğe dönüştürüp sesini dünyaya duyurma gücüne sahip. İnternet, herkesin eline dünyayı etkileme gücü verdi. Bu anlamda, bugüne kadar hiç yaşanmamış bir eşitlik döneminde yaşıyoruz.
Bugün Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Pinterest gibi yüzlerce platformda yüz milyonlarca insan, birbirleriyle içerik paylaşıyorlar. İnsanlar bugün kendileri gibi olan insanların dediklerini, düşündüklerini inceleyerek fikir sahibi oluyor, tercih yapıyorlar. Hoşça vakit geçirip eğleniyorlar.
Sadece bireyler değil markalar da içerik üreticisi haline geldi. İnsanlar artık markalardan özgün içerik üretmelerini talep ediyorlar.
İnternet markalara çok önemli bir fırsat ve aynı zamanda bir tehdit oluşturuyor. Markaların gazete ve televizyon gibi geleneksel mecralarda yaptıkları iletişim hala çok önemli ama insanlar markalardan daha fazlasını bekliyorlar. Markaların internet ortamında daha kapsamlı, daha doyurucu, daha eğlenceli, ufuk açıcı bilgiler vermesini istiyorlar.
İnsanların istediği içeriği sağlayan markalar çok değerli bir fırsatı değerlendirirken bunu yapamayan markalar ise, geride kalmanın riskini üstleniyorlar.
İçerik pazarlaması , bir ürünün nasıl üretildiğinden o ürünü kimlerin kullandığına kadar birçok bilgi ve öyküden oluşur. Sadece ürüne ilişkin değil ürünün ait olduğu dünyaya ilişkin pek çok konu içerik pazarlamasının konusudur. İçerik dünyası, bir markanın müşterilerini ve bütün değer ortaklarını işin içine dahil ettiği bir dünyadır.
Eskiden beri markaların kullandığı Halkla İlişkiler (PR) yönteminin de özü içerik üretmektir. Halkla ilişkilerin görevi, markaların basında, televizyonda ve sanal âlemde marka hakkında, insanların ilgisini çekecek içerik üretmek ve bu sayede tüketicilerin ilgisini çekmektir.
Eğer marka müşterilerin hayatlarını kolaylaştıracak bilgileri dürüstçe, açıklıkla, kullanışlı bir şekilde sağlar ve bu bilgiler insanların karşılarına çıkarsa, müşteriler bu markayı takdir ederler. Hatta bu paylaşımlar, samimi, dürüst ve yaratıcı bir tarzda yapılırsa insanlar bu şekilde davranan markalara ticari bir markanın ötesinde bir bağlılık duyarlar. Marka ile tüketiciler arasında derinlikli bir ilişki oluşur.
İçerik pazarlamasında amaç, insanları harekete geçirmek ve onların da kendi içeriklerini üretecekleri bir ortam yaratmaktır. İdeal bir içerik pazarlaması, marka kadar tüketicilerin de konuştuğu bir platform oluşturmayı amaçlar.
Bugün her isteyenin fotoğraf, video paylaştığı, yazı yazdığı, başkalarından aldığı içerikleri kendi arkadaşlarına ilettiği dolayısıyla paylaşılan bilginin inanılmaz boyutlara ulaştığı bir ortamda önemli olan sıradan bir içerik oluşturmak değil, insanlarla bağ kuran, nitelikli ve güvenilir bir içerik üretmektir.
Bu güveni sağlamak için markanın kendini bütün ilişkilerinde olabildiğince “çıplaklaştırdığı”, içten, samimi, etkileşime açık (interaktif) ilişkiler kurması gerekir.
İçerik pazarlaması , insanları sadece bilgilendirmek değil aynı zamanda onları ikna etmek, etkilemek, ilham vermek, harekete geçirmek için yapılmalıdır.
Pek çok markanın sıkça düştüğü hatalardan biri, markalarının sosyal mecralardaki faaliyetlerinin sadece ürün ve hizmetlerden bahsetmek olduğunu düşünmeleridir. Oysa ürün ve hizmetlerle ilgili içerik sağlamak, içerik pazarlamasının sadece bir yönüdür. Bunun yanı sıra markalar, insanlara çözüm önerilerinde bulunmalı, hayatlarına değer katan “öyküler” sunmalı, onların ufuklarını açarak onlara ilham vermelidirler. Bununla da yetinmeyip onlarla diyalog kurmanın, etkileşime girmenin yollarını açmalıdırlar.
İçerik pazarlaması, bu zamanın ruhuna uygun büyük bir imkan. Bunu ustalıkla kullanan ve nitelikli, yaratıcı, ilham verici içerikler yaratabilen markalar bu imkanın farkına varmayan rakiplerinin hızla öne geçiyorlar.
Bu stratejik imkanı, çok sesli, açık yürekli, şeffaf, interaktif olarak kullanmasını bilmek, markaların insanlarla bağ kurmasını hızlandırdığı gibi kurulan bağları da sağlamlaştırır.
Her geçen gün daha da kalabalıklaşan ve içerik paylaşımının arttığı internet ortamında, içerik pazarlaması yapmayan markaların bir an önce bu konunun önemini anlamaları ve gereğini yapmaları gerekir. Aksi takdirde yarın, onlar için çok geç olabilir.
Yazar : Temel Aksoy
içerik içerik pazarlaması içerik pazarlaması nasıl yapılır marka markalaşma