onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Abdullah Cömert Davası: Adalet Yine Uykuda

Abdullah Cömert Davası: Adalet Yine Uykuda

adem kara
04.11.2014 - 10:36 Son Güncelleme: 04.11.2014 - 16:55
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Mahkeme Balıkesir'de, Tanıklar Hatay'da, Sanık Mersin'de...

Hatay’da Gezi Parkı eylemlerinde Abdullah Cömert adlı gencin polisin attığı biber gazı kapsülü ile hayatını kaybetmesine ilişkin davanın ilk duruşması bugün görülüyor. 

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre sanık polisin talebi üzerine ‘güvenlik’ gerekçesiyle Hatay’dan Balıkesir’e gönderilen davaya bakacak Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi ise sanık polis Ahmet Kuş’u duruşmaya çağırmayarak, görev yaptığı Mersin’de ses ve görüntü bilişim sistemi (SEGBİS) üzerinden sorgulamaya, tanıkları da Hatay’da dinlemeye karar verdi.

Hataylı Abdullah Cömert, geçen yıl 3 Haziran’da polis Ahmet Kuş tarafından atılan biber gazı kapsülünün, başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybetmişti. Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu’nca hazırlanan raporda “Cömert’in ölümünün gaz fişeğinin kafaya isabet etmesi sonucu oluşan kafatası kırıkları ile birlikte beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti sonucu meydana gelmiş olduğu” vurgulanmıştı. Bunun üzerine Kuş hakkında, ‘olası kastla öldürme’ suçundan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Kuş, ifadesinde, gaz fişeğinin bir kişiyi hedef alması durumunda öldürücü olup olmadığını bilmediğini, böyle bir olaya da şahit olmadığını, gaz fişeği mesafesinin atılan silaha göre 100-150 metre arası olduğunu ileri sürmüştü. İddianamede, fişeğin atıldığı nokta ile Cömert’in vurulduğu yer arasında 36 metre bulunduğu, fişeğin azami menzilinin 90/150 metre olduğu vurgulanarak, “Gaz fişeğinin özellikleri ve menzili ile atıldığı mesafe birlikte değerlendirildiğinde şüphelinin gaz fişeğinin birilerine isabet etmesi halinde yaralayıcı ve öldürücü zarar vereceğini öngörmesine rağmen kalabalığa doğru gaz fişeğini ateşleyerek olası kast ile maktülün ölümüne sebebiyet verdiği” vurgulanmıştı. Dava ilkin Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılmış ve sanık Kuş’un talebi üzerine ‘güvenlik’ gerekçesiyle Balıkesir’e gönderilmişti.

Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün için duruşma tarihi verirken; sanık polisi duruşmaya çağırmayarak, Mersin’den SEGBİS yöntemiyle, yani sesi ve görüntüsünü aktararak, sorgulamaya karar verdi. Ayrıca tanıkları da bulundukları şehirlerde dinlemeye hükmetti.

'BU UYGULAMA HUKUKA AYKIRI'

Cömert Ailesi ve davayı takip eden hukukçular adına konuşan Avukat Hatice Can, sanık polisin SEGBİS’le dinlenmesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek “Zaten bu dava, güvenlik gerekçesiyle nakledilmişti. En azından mahkemede yüz yüze sorgusu yapılmalıydı. Suçun niteliği itibariyle, cezası beş yıldan daha ağır olan suçlarda sanık, ağır hasta olmadığı takdirde mahkeme huzuruna getirilmek zorundadır. Bu polis hâlâ işine devam ediyor. Biz mahkemenin bu kararından vazgeçmesini istiyoruz” dedi.

İsmail Saymaz | Radikal

Kaynak: http://www.posta.com.tr/turkiye/Haber...

Mahkeme Heyeti Salonu Terk Etti

Duruşmaya mahkeme heyetinin tavrı damgasını vurdu. Önce ayakta izleyici bulunduğu gerekçesiyle duruşmayı kapalı yürütmek isteyen ve avukatların taleplerini ısrarla tutanağa geçirmeyen mahkeme heyeti bununla da yetinmeyerek salonu terk etti.

BALIKESİR’E POLİS YIĞINAĞI

Güvenlik bahanesiyle Hatay’dan Balıkesir’e alınan dava için polis şehre yığınak yaptı. Şehir dışından gelenlerin araçları şehrin girişinde durdurularak geniş aramadan geçirilirken, adliye içi ve dışında adeta polis çemberine alındı.

CÖMERT’İN FOTOĞRAFI TAŞINDI

Tutuksuz yargılanan sanık polisin gelmediği duruşmayı Cömert ailesi, Ali İsmail Korkmaz’ın abisi Gürkan Korkmaz, annesi Emel Korkmaz, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, babası Sami Elvan, Hasan Ferit Gedik’in annesi Nuray Gedik, CHP’li Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Hüseyin Aygün, Mahmut Tanal, Melda Onur, Yüksek Mimar Mücella Yapıcı, TTB Merkez Konsey Üyesi Hüseyin Demirdizen ve İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi izledi. Cömert ailesi Abdullah Cömert’in fotoğrafıyla salona girdi.

ALENİYET KRİZİ

İlk kriz duruşma öncesinde başladı. Duruşma salonu küçük olduğu gerekçesiyle salona az sayıda avukat ve izleyici alınınca gerginlik yaşandı. İçerideki sandalye sayısı da yetmeyince mahkeme ayakta kalanların duruşmanın sağlıklı yürütülmesine engel olduğunu gerekçe göstererek ailenin birinci derecede yakınları dışında salonun boşaltılmasını istedi. Bunun üzerine Cömert ailesi ve avukatları mahkemeye tepki gösterdi. Avukatlar mahkemenin aleniyet ilkesine aykırı davrandığını söyledi ve görüntülü kayıt yapılmasını ve salondaki polislerin dışarıya çıkarılmasını istedi. Ancak mahkeme başkanı avukatların taleplerini tutanağa geçirmedi. Bunun üzerine ikinci bir kriz yaşandı. Avukat Hatice Can, “Biz 17 aydır bugünü bekliyoruz. Biz adalet aramaya geldik. Avukatlar da izleyiciler de ayakta durabilir” dedi. Avukatların itirazlarına rağmen talepleri tutanağa geçirmeyen mahkeme heyeti salonu da terk ederken, dışarıda bekleyen avukatlar da içeriye girdi. Daha sonra heyetin yeniden salona gelmesiyle duruşma başladı.

Eda YILDIRIM | Evrensel

Kaynak: http://www.evrensel.net/haber/96044/m...

Adalet Uykuya Daldı

Adalet Uykuya Daldı

Ethem Sarısülük davasında olduğu gibi Abdullah Cömert davasının savcısı da mahkeme salonunda uyudu...

Hatay'da, Gezi Parkı protestoları sırasında başına biber gazı kapsülü isabet etmesiyle yaşamını yitiren Abdullah Cömert'in ölümüyle ilgili davaya, güvenlik gerekçesiyle alındığı Balıkesir'de, polisin sıkı güvenlik önlemleri altında başlandı. Balıkesir’de görülen Cömert davası sırasında savcı salonda uyuya kaldı. Duruşma salonunda uyuyan savcıyı vatandaşlar uyandırdı.

Odatv.com

Kaynak: http://www.odatv.com/n.php?n=adalet-u...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam