onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Macera Dolu Amerika Meraklılarına Açıklıyoruz! Amerika'ya Nasıl Gidilir, Nasıl Yerleşilir?

Macera Dolu Amerika Meraklılarına Açıklıyoruz! Amerika'ya Nasıl Gidilir, Nasıl Yerleşilir?

Macera dolu Amerika şarkılarımıza bile konu olmayı başarmıştı. Güzelliklerle dolu bu ülkeyi hepimiz en az bir kez görmek isteriz herhalde. Ülkeye gitmek için birçok yol var aslında. Yerleşmek ise biraz daha zor. Biz de sizlerle bu yolları paylaşalım ve nasıl gideceğinizi anlatalım istedik. Şimdilik kurlar pek el vermese de umarız bir gün işinize yarar... Hadi gelin Amerika'ya nasıl gidilir birlikte öğrenelim!

Yapmanız gereken ilk iş Amerika'ya neden gitmek istediğinize karar vermek. Neden derseniz sizi hemen aşağı alalım.

Yapmanız gereken ilk iş Amerika'ya neden gitmek istediğinize karar vermek. Neden derseniz sizi hemen aşağı alalım.

Giriş bölümünde de bahsettiğim gibi Amerika'ya gitmek için birçok yol var. Bu doğru. Ancak bu yollar neden gitmek istediğinize göre değişiyor. Örneğin ben gidip dil eğitimi almak istiyorum diyorsanız F1 vizesi ile gitmeniz gerekiyor. Ya da benim İngilizcem iyi ben gidip biraz gezmek istiyorum derseniz o zaman da B1-2 vizesi almalısınız. 

Benim gezmeye vaktim yok çalışmam lazım diyorsanız siz de bizden birisiniz ve başvurmanız gereken vize H vizeleri. Ha yok ben çok şanslıyımdır ben direkt yerleşmek istiyorum diyorsanız o zaman da Green Card başvurusu yaparak kuraya katılmanız gerekli.

Gelelim en sevmediğimiz kısma. Yani evrak işlerine... Eğer Amerika'ya gitme nedeniniz dil eğitimi almak ise işte hazırlamanız gereken evraklar;

Gelelim en sevmediğimiz kısma. Yani evrak işlerine... Eğer Amerika'ya gitme nedeniniz dil eğitimi almak ise işte hazırlamanız gereken evraklar;

Dil eğitimi ya da herhangi bir eğitim almak için Amerika'ya gitmek isteyen hevesli bir genç iseniz işte hazırlamanız gereken evraklar;

  • Pasaport

  • 2 adet biyometrik fotoğraf,

  • Kimliğinizin önlü arkalı fotokopisi

  • I-20 Formu

I-20 formunu alabilmek için bazı şartları karşılıyor olmanız gerek. Bu şart ise Amerika'da bir okula başvuru yapmış ve kabul edilmiş olmanız. Kabul edildiğiniz bu okul size I-20 formunu gönderecek olan kurum. Eğer bu forma sahip olmazsanız F1 vizesi almanız da mümkün değil.

Kendi ülkemde turist görmekten bıktım, biraz da ben turist olmak istiyorum diyorsanız işte gerekli evraklar;

Kendi ülkemde turist görmekten bıktım, biraz da ben turist olmak istiyorum diyorsanız işte gerekli evraklar;

Amerika'ya turist olarak gidebilmek için B1-2 vizesine başvurmanız gerekiyor. Başvuru için gerekli olan evraklar ise şunlar;

  • Pasaport 

  • 2 adet biyometrik fotoğraf

  • Kimliğinizin fotokopisi

  • DS-160 başvuru formu

Formun tamamını İngilizce olarak doldurmanız gerekiyor. Bu nedenle Amerika'ya turist olarak gitmenin bir diğer gerekliliği de İngilizce bilgisine sahip olmak. Bu gereklilik yalnızca formlar için değil orada iletişim kurabilmeniz için de oldukça önemli. 

Formu tamamladıktan sonra sıra da ücreti ödemek var. Vize ücretini ödedikten sonra randevu tarihinizi de oluşturuyorsunuz ve işte bu kadar!

Yalnız randevu tarihinizi mutlaka bir yere not almayı unutmayın, bizden söylemesi!

Gezmeye vaktim yok, yalnızca iş diyenleri de hemen buraya alalım!

Gezmeye vaktim yok, yalnızca iş diyenleri de hemen buraya alalım!

Çalışma vizesi almak diğer vize türlerine göre biraz daha zorlu. Ama yine de değer dediğinizi duyar gibiyiz. Kurlar, bizi bu hale sen getirdin...

Şimdi gelelim çalışma vizesini nasıl alacağınıza. Çalışma vizesi almak için öncelikle Amerika'da bir iş bulmuş olmanız gerekiyor. Daha sonra da iş bulduğunuz şirket Amerikan Çalışma Bakanlığı'ndan bir sertifika almalı. Şirket, bu sertifikayı aldıktan sonra I-40 isimli bir form doldurmalı ve çalışma vizesine başvuru yapmalı. 

Çalışma vizesi sadece bir tane değildir. Birçok çalışma vizesi vardır ve şu şekildedir;

  • H-1B vizesi belli bir alanda eğitimi olan ve o alanda uzmanlaşmış kişilerin başvurması gereken vize türüdür. Ve bu vizeye başvurmak için en az üniversite mezunu olmanız gerekir. Vizenin süresi ise 3 yıldır. 3 yıl dolduktan sonra eğer iş vereniniz sizden memnunsa bu süreyi bir 3 yıl daha uzatabilir. 

  • H-2B vizesi mevsimlik ya da sezonluk işçilere uygun vize türüdür. Bu vize tarım dışındaki sektörleri kapsar. 

Eğer Türkiye'de çalıştığınız bir şirket, Amerika ile ticaret ve yatırım anlaşmalarına sahipse başvuru yapmanız gereken vize türleri de değişir. İşte o vize türleri ise şunlardır;

  • Amerika E1 Ticaret Vizesi

  • Amerika E2 Yatırım Vizesi

Bunların hiçbiri bana uymuyor ben pılımı pırtımı toplayıp yerleşmek istiyorum diyorsanız sizi şöyle alalım!

Bunların hiçbiri bana uymuyor ben pılımı pırtımı toplayıp yerleşmek istiyorum diyorsanız sizi şöyle alalım!

Amerika'ya yerleşmek için tercih edebileceğiniz yöntemlerden birisi Green Card'a başvurmaktır. Green Card, Amerika'da oturma, çalışma ve şirket kurma izni sunan kalıcı oturum kartıdır. Bu karta sahip olduğunuzda Amerika'ya gitmek oldukça kolay bir hale gelir. 

Green Card kazanacaklar tamamen kura ile belirlenir. Yani kendinizi şanslı hissediyorsanız bu seçeneği denemek mantıklı bir karar olur. Aynı zamanda Green Card'a başvurmak tamamen ücretsizdir. Başvuru şartları ve alınacak kişi sayısı her sene değişiklik gösteriyor bu nedenle sizi yanıltmamak adına tam bir bilgi veremiyoruz.

Ancak bir uyarı yapmadan geçmek istemedim. Green Card son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. Bu durum da dolandırıcıların çoğalmasına neden oldu. İnternette birçok Green Card başvuru sitesi mevcut, bir hayale kapılıp bu sitelerden birine sakın para kaptırmayın! Yukarıda da dediğim gibi Green Card başvurusu tamamen ücretsiz. Başvuru ise yalnızca resmi siteden yapılıyor.

Ben öğrenciyim hem gezerim hem çalışırım diyorsanız Work and Travel şansını kaçırmayın!

Ben öğrenciyim hem gezerim hem çalışırım diyorsanız Work and Travel şansını kaçırmayın!

Work and Travel, birçok üniversite tarafından öğrencilere sağlanan büyük bir fırsat aslında. ABD tarafından düzenlenen bu program, öğrencilere yaz tatili boyunca iş imkanı sunuyor. Yani bu programa katılarak hem çalışabilir hem gezebilir hem de dilinizi geliştirebilirsiniz. 

Elbette önüne gelen bu programa başvuru yapamaz. Programın başvuru şartları ise genel olarak şu şekilde;

  • Devam zorunluluğu olan 4 yıllık üniversite programlarında ya da hazırlık sınıflarında öğrenci olmak

  • Yüksek lisans hazırlık ya da 1. sınıf öğrencisi olmak

  • 4’lük not sistemine göre an az 2, 100’lük not sistemine göre en az 60 puana sahip olmak

  • En az orta seviyede İngilizce bilgisine sahip olmak 

  • 18-26 yaşları arasında olmak

Umuyoruz ki bu anlattığımız fırsatlardan en birisi sizin için uygundur ve gitme şansını elde edebilirsiniz. Şimdiden iyi seyahatler diliyoruz 😍

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bu içerikleri de okumak isteyebilirsiniz 👇

👇

👇

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Lisans Bölümü mezunu, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü Yüksek Lisans öğrencisiyim. Bugüne kadar öğretmenlik ve editörlük görevinde bulundum. 2022 yılından bu yana Onedio bünyesinde çalışıyor ve magazin kategorisinde içerik üreterek biraz dedikodu seven herkes için magazin gündeminin nabzını tutuyor, sizleri ucu bucağı olmayan magazin dünyası ile buluşturuyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın