onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kütahya'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Kütahya'da Ne Yenir?

Kütahya'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Kütahya'da Ne Yenir?

Elif Ateş
20.10.2021 - 08:30

Kütahya, Ege Bölgesi'nde yer alır. Eski Acem Dağı olarak bilinen Yellice Dağı'nın kuzeyine, Kütahya Ovası'nın güneyine kurulmuştur. Afyon, Bilecik, Manisa, Balıkesir, Bursa, Eskişehir ve Konya illerine sınırları bulunur. Kütahya zengin termal kaynakları, çini üretimi ve doğal güzellikleri Türkiye'nin önemli şehirlerinden biridir.  Ayrıca Kütahya birçok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. Bundan dolayı köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. Kütahya'nın bazı yerlerinde önemli uygarlıklara dair izleri halen daha görmek mümkündür. Peki, Kütahya'da gezilecek yerler nerelerdir? Kütahya'da ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bu şehrin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak M.Ö 3000 yıllara dayandığı tahmin edilmektedir. Kütahya'nın antik çağ dönemindeki ismi Kotiaeion'dur. Bu isim bir zamanlar Trakya'da yaşayan Romalıların, Anadolu'ya gönderdikleri komutanın ismidir. Şehir zamanla Türklerin hakimiyetine geçmiş ve Kütahya halini almıştır. Bu topraklara ilk yerleşenler ise Frigler'dir. Daha sonra Hititler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler ve Romalılar şehri uzun bir süre yönetmişlerdir. Ayrıca Kütahya, Germiyanoğlu Beyliği'ne de başkentlik yapmıştır. Osmanlı Devleti'nin hükmettiği dönemlerden günümüze kadar birçok mimari eser, süslemeler bırakılmıştır. Pek çok tarihi döneme tanıklık eden Kütahya'nın gezilecek yerlerini ve yöresel yemeklerini sizler için derledik...

Kütahya'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Kütahya'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Anadolu Kültür Sanat ve Arkeoloji Müzesi: Bu müze, 2005 yılında açılmıştır. Eski bir uçak hangarı düzenlenerek müze haline getirilmiştir. İçerisinde sikkeler, çiniler ve birçok arkeolojik eser bulunur.

  • Çini Müzesi: Türkiye'de bulunan ilk ve tek çini müzesidir. 14.yy'dan günümüze kadar Kütahya ve İznik'te üretilen çiniden yapılmış ürünler sergilenir.

  • Kütahya Kalesi: Kütahya'nın simgesi olarak bilinen kale; Bizans, Germiyanoğlu ve Osmanlı döneminden izler taşımaktadır. Kalenin tamamı tuğlalardan yapılmıştır. 

  • Jeoloji Müzesi: Önceleri hamam olarak kullanılan bu yapı, daha sonra müzeye dönüştürülmüştür. İçerisinde süs taşları ve Kütahya Porselen'in üretimi aşamaları bulunmaktadır.

  • Yoncalı Kaplıcaları: Kiraz Dağı'nın yamaçlarında yer alan termal kaplıcalar, her yıl turistlerin akınına uğramaktadır. Kaplıca suyunun böbrek hastalıklarına, travmatik hastalıklara ve sinirsel hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir.

  • Kaşalıç Tabiatı Koruma Alanı: Kütahya'nın doğal güzelliklerinden biri olan bu tabiat parkı, pek çok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Kütahya'ya seyahat edeceklerin bu tabiatı parkını mutlaka görmeleri gerekmektedir.

  • Frigya Vadileri: Küçük Frigya olarak bilinen bu yerleşim yeri dağlık bir arazide bulunur. M.Ö  900- 600 yılları arasında Frigler tarafından yerleşim yer olarak kullanılmıştır. Daha sonra bölgeye yerleşen Roma ve Bizanslılarının da izlerini bu vadiler de görmek mümkündür.

  • Frig Yürüyüş Yolu: Antik yürüyüş yolu adından anlaşılabileceği üzere Frigler döneminde oluşturulmuştur. Yürüyüş ve bisiklet parkuru olarak kullanılan bu yerde Frigler döneminden izler görülebilir.

Kütahya'da Ne Yenir?

Kütahya'da Ne Yenir?
  • Sini Mantısı: Kütahya'nın yöresel yemeklerinden biri olan sini mantısı, şekil itibari ile diğer mantılardan oldukça farklıdır. Aynı zamanda isteğe göre hem kıymalı hem de yeşil mercimekli olarak yapılır.

  • Tosunum Böreği: Özellikle atıştırmalık olarak tüketilir. Kıyma, yeşil mercimek ve soğan ile yapılan bir tür haşhaşlı börektir. Kütahya'ya gelenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerden biridir.

  • Ilıbada Dolması: Diğer sarmalardan farklı olarak bu yemek ılıbada yaprağı ile yapılır. Ekşili iç harcı ılıbada yapraklarının içine koyulur ve  sarıldıktan sonra servis edilir.

  • Haşhaşlı Gözleme: Kütahya'nın bir diğer haşhaşlı lezzetlerinden olan bu gözleme, şehrin meşhur yiyeceklerinden biridir. Kütahyalıların evlerinde sık sık yaptığı hamur işlerindendir.

  • Şibitli Tavuk Tiridi: Özel günlerin vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Elde açılan yufkalar tavuk suyu ile ıslatılır ve üzerine sarımsaklı yoğurt döküldükten sonra servis edilir.

  • Kütahya Usulü Güveç: Bu güveci özel yapan şey ise kuzu eti ile hazırlanmasıdır. Yanında pilav ile servis edilir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın