Euro Bölgesi, Yunanistan'ın Ek Süre Talebini Reddetti
Atina’nın referandum açıklaması, Euro Grubu ile ipleri kopma noktasına getirdi. Euro ülkeleri 30 Haziran'da sona erecek olan yardım programının uzatılmasını reddetti. Yunanistan iflasın eşiğinde...
Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras'ın tasarruf önlemlerini referanduma sunmayı planladıklarını açıklaması Brüksel'deki gündemi değiştirdi. Öğleden sonra bir araya gelen Euro Grubu maliye bakanları 30 Haziran'da sona erecek olan yardım programının uzatılmamasına karar verdi. Euro Grubu maliye bakanları daha sonra söz konusu gelişmenin sonuçlarını değerlendirmek üzere Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in dahil olmadığı yeni bir oturumda bir araya geldi.
Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem hedeflerinin Euro Bölgesi'nin istikrarının en yüksek seviyede tutulması için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla hazırlık yapılması olduğunu ifade etti.
'Euro Bölgesi'nin gücünün ve güvenilirliğinin korunması hususunda karar aldık' diyen Dijsselbloem, 'Gerçekten üzücü. Ancak yardım programı salı akşamı sona erecek' şeklinde konuştu. 'Bu uzlaşma sağlanabilecek son noktaydı' açıklamasını yapan Euro Grubu Başkanı, ancak Yunanistan'ın bu sürece kapıyı kapadığını ve önerileri reddettiğini kaydetti.
Kemer sıkma programlarının ancak hükümetler tarafından sahiplenilirse başarıya ulaşabileceğini vurgulayan Dijsselbloem, Atina yönetiminin referandum kararını ve bu süreçte ‘hayır’ oyu verilmesini istemelerini eleştirdi. Dijsselbloem, Başbakan Aleksis Çipras’ın da önlemler hakkında bu kadar negatif konuşmasının ardından referandumdan ‘evet’ bile çıksa hükümetin bunu gerektiği gibi uygulamayacağını dile getirdi.
5 Temmuz’da yapılması planlanan referandumda ‘hayır’ oyu çıkarsa da müzakerelerin başlamasının teorik olarak mümkün olduğunu ifade eden Dijsselbloem, “Fakat bu süre içinde Yunanistan’ın durumu hızla kötüleşecektir. Yunan hükümeti bir aylık ek süre istedi ama bu süre içinde problemleri çözüp ayakta kalabileceğini nasıl düşünebiliyorlar?” ifadelerini kullandı.
'Referanduma evet çağrısı da yapabiliriz'
Bu arada Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis toplantıdan ayrılırken sorulan “Bugün sizin için hüzünlü bir gün mü?” sorusuna “Avrupa için hüzünlü gün.” cevabını verdi. Ek süre taleplerinin reddedilmesinin Eurogroup ve üye ülkelerin itibarına zarar vereceğini belirten bakan, “Korkarım bu zarar kalıcı olacaktır.” dedi.
Varoufakis, kreditörlerle sonuçsuz kalan görüşmelere rağmen anlaşmaya varmak için hâlâ vakitleri olduğunu söyledi. Yunan bakan, 'Bugün ve gece boyunca ve önümüzdeki günler boyunca anlaşmayı geliştirme ihtimali var.' dedi. Varoufakis, anlaşmanın geliştirilmesi halinde hükümetin referandumda ‘hayır’ değil, ‘evet’ için kampanya yapabileceğini dile getirdi. Fakat taleplerinin reddedilmesinin, seçmen üzerinde referandum için olumsuz etki yaptığını vurguladı.
Ne olmuştu?
Yunanistan ile kreditörler arasındaki görüşmelerde bir sonuç alınamaması üzerine Yunan hükümeti referanduma gitme kararı aldı.
Atina'da cuma gecesi olağanüstü bakanlar kurulu toplantısının ardından kameralar karşısına geçen Tsipras, Uluslararası Para Fonu, Avrupa Merkez Bankası ve Euro Grubu'nun istediği tasarruf önlemlerini 5 Temmuz'da halk oylamasına sunacaklarını açıkladı.
Böylece Yunan halkının da planlanan reformlar hakkında fikrini söyleyebileceğine dikkat çeken Tsipras, Euro ortaklarının önerilerinin kabul edilip edilemeyeceği konusunda Yunanların karar vermesi gerektiğini savundu. Bu nedenle alacaklılarından yardım paketinin süresini birkaç gün daha uzatmasını isteyen Yunan Başbakan, çıkan sonuca bağlı kalacaklarına söz verdi.
Yunanistan Ekonomisi Hakkında 12 Gerçek
'Ortaklar ültimatom vererek daha fazla kemer sıkmamızı istedi' diyerek referandumun gerekçesini dile getiren Tsipras, bu önlemlerin Yunan ekonomisinin daha da daralmasına neden olacağını kaydetti. Alacaklılarını sert bir şekilde eleştiren Tsipras, 'Bazı kuruluşlar ve ortaklar, bir halkın tamamını aşağılama niyetinde' diye konuştu.
Referandumun yapılıp yapılmayacağı konusunda son sözü parlamento söyleyecek.
Halk bankamatiklere koştu
Zaman daralıyor
Yunanistan ile alacaklıları arasında devam eden görüşmelerde ortak tutum sergileyen Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Merkez Bankası ve AB Komisyonu, borcunu geri ödemesi için Atina'yı öncelikle reformları hayata geçirmesi konusunda ikna etmeye çalışıyor. Ancak alternatif öneriler sunan Atina hükümeti, yeni tasarruf önlemleri uygulamamakta ısrarlı.
Yunanistan'ın bu ayın sonuna kadar 1 milyar 600 milyon euroluk borcunu ödemesi gerekiyor. Eğer Tsipras başbakanlığındaki Atina hükümeti bunu başaramazsa ülke iflas ve Euro Bölgesi'nden çıkma tehlikesiyle karşı karşıya.
Toplantı 3 saat öne çekildi
Öte yandan Euro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan konusunda bugün yapacakları toplantının başlangıç saati 3 saat öne çekildi.
Eurogroup Başkanı Dijsselbloem'in sözcüsü Michel Reijns yaptığı açıklamada, daha önce Türkiye saati ile 18.00'de başlayacağı duyurulan toplantının saat 15.00'te başlayacağını duyurdu.
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, ''Yunanistan ile müzakerelerde baskıyı zaman yaratıyor, Euro Bölgesi değil. Yunanistan ile anlaşmaya varmak için az bir zamanımız kaldı. Sadece kötü duygular nedeniyle her şeyin kaybedilmesi çok kolay, temelimiz saygı olmalı'' diye konuştu.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise Yunanistan ile müzakerelerin kolay olmayacağını savundu.
Deutsche Welle, Fortune Türkiye, CHA ve Onedio
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!