Kendinizi İnternetten Silmek Mümkün mü?
Kendinizi İnternetten Silmek Mümkün mü?
İsminizi internette arattığınızda istemediğiniz fotoğraflarınız veya şahsî hayatınıza dair çok özel bilgiler mi çıkıyor? Bu durum, işvereninizin veya yakınlarınızın sizin hakkınızda olumsuz düşüncelere kapılmasına sebep olabilir. Ama hemen üzülmeyin, bunun da bir çaresi var. Biraz zor olsa da internetten kendinizi silip, hayatınızda yepyeni bir sayfa açmanız mümkün.
FACEBOOK : Facebook, kullanıcılarına hesap dondurma imkânı sunuyor. Bu işlemi facebook.com/deactivate adresinden yapmak mümkün. Ama bu işlemin hesabınızı tamamen ortadan kaldırmadığını bilmelisiniz. Bu işlem sonunda Facebook hesabınızı sadece bir süreliğine askıya almış oluyor. Hesabınızı tamamen silmek için yapmanız gereken ise facebook.com/help/delete_account adresini ziyaret etmek. Bu sayfada hesabınızı silme onayını verdikten sonra Facebook’tan kaybolmuş oluyorsunuz. Eğer isterseniz bu silme işlemini yapmadan önce, Ayarlar sayfasından tüm Facebook tarihinizin bir kopyasını sabit diskinize indirebilirsiniz.
TWITTER : Twitter’da hesabınızı kapatmak için yapmanız gereken “Ayarlar” sayfasından “hesabımı devre dışı bırak” bağlantısını takip etmek. Karşınıza çıkan sayfada silme işlemine onay verdikten sonra hesabınız devre dışı kalmış oluyor. Olur da fikir değiştirirsiniz diye Twitter, 30 gün boyunca kullanıcı verilerini saklıyor. Eğer 30 gün içerisinde Twitter’a giriş yaparsanız hesabınız tekrar etkinleştirilebilir. Bundan sonra tamamen Twitter’dan kaybolmuş oluyorsunuz.
LINKEDIN : Ayarlar kısmındaki “hesabımı kapatın” seçeneğini takip edin. Karşınıza çıkan sayfada sistem, neden hesabınızı kapatmayı istediğinizi soruyor. Uygun cevabı verip onayladıktan sonra hesabınız silinmiş oluyor.
GOOGLE+ : Google+ hesabınızı kapatmak için “Ayarlar” sayfasında yer alan “Google Profilimi Sil” seçeneğini kullanabilirsiniz. Buradan Google+ hesap bilgilerinizi tamamen ortadan kaldırabiliyorsunuz. Ama bu silme işleminden Google+ Pages ve YouTube hesabınızın da etkilendiğini not etmekte yarar var. Sahip olduğunuz sayfalar, yüklediğiniz YouTube videoları ve yaptığınız tüm yorumlar da siliniyor. Ayrıca başka online servislerin de kullandığı Google Profili de silinmiş oluyor.
SOSYAL ARAÇLAR : Eğer sosyal medya hesaplarınızla ilişkili olarak HootSuite veya TweetDeck gibi üçüncü parti uygulamalar kullanıyorsanız, buralardaki hesaplarınızı silmeyi unutmayın.
KİŞİSEL SAYFALARINIZI KAPATIN : Blog hesabınızı silin, gerçek isminizle üye olduğunuz forumlardan, e-posta gruplarından ve listelerden ayrılın.
ARAMA MOTORLARINDAN İSMİNİZİ KALDIRIN : Her ne kadar isminizin arama motorlarından kaldırılması teoride mümkün olsa da, pratikte bu o kadar da kolay bir işlem değil. Özellikle de ismi internette yayılmış bir kişiyseniz bu oldukça zor. Google bunun için bazı politikalar geliştirmiş. Google’a başvuru yaparak internette yayınlanan kimlik numarası, kredi kartı, banka hesap numarası veya imzanızın resmi gibi bilgileri kaldırtabiliyorsunuz. Ama adres veya telefon bilgilerini kaldırmak mümkün değil. bit.ly/NWkKXx adresinden bu konu ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
SOSYAL MEDYA HESABINIZ SİLİNMEMEKTE ISRAR EDİYORSA : Bazı servisler hesabınızı silmek yerine, bir süreliğine pasif hale getirmekle yetinir. Üye kaybetmemek isteyen sosyal ağlar, bir süre sonra geri döneceğinizi düşünerek bunu yapar. Eğer hesabınızı silmemekte direnen bir sosyal ağa üye olmuşsanız, yapmanız gereken profilinizdeki şahsi bilgilerinizin tümünü silmek veya boş bırakmak olacak. Eğer sistem boş bırakmanıza izin vermiyorsa, o zaman da gerçek olmayan bilgiler vermeyi deneyebilirsiniz.
Bunun için bazı servisler de var. justdelete.me sitesi yardımıyla internetteki onlarca sosyal ağ veya servisin hesap kapatmak için oluşturduğu sayfalara kolayca ulaşabilirsiniz. Sitede ayrıca kişisel bilgilerinizi silmenin ne kadar kolay veya zor olduğunu da görebilirsiniz.
Zaman
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!