Kassam Tugayları Ben Gurion Havalimanı'nı Vurduğunu Duyurdu
ABD Federal Havacılık İdaresi, Amerikan havayolu şirketlerinin İsrail'e uçuş yasağını kaldırdığını duyurdu. Bu açıklamalardan birkaç saat sonra Kassam Tugayları Ben Gurion Havaalanına iki M75 füzesi fırlattı.
İsrail'in Yediot Ahrnot Gazetesi füzelerin demir kubbe savunma sistemi sayesinde havada engellendiğini duyurdu. Füze parçalarının Tel Aviv ana caddelerine düştüğü vurgulandı.
Kassam Tugayları iki önce de aynı havaalanına füze fırlatması üzerine birçok havayolu şirketi İsrail'e seferlerini askıya almıştı.
ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) ise 24 süren yasağın yerel saatle 23.45 (TSİ 06.45) itibarıyla kaldırıldığını duyurdu.
Açıklamada, yasağın kaldırılması kararının, İsrail'deki güvenlik durumunun değerlendirilmesi ve İsrail hükümetinin sivil havacılığa yönelik riskleri azaltma yönünde almakta olduğu tedbirlerin gözden geçirilmesinin ardından alındığı belirtildi.
FAA'in açıklamasında, 'Kurumun, Ben Gurion Havalimanı etrafındaki trafiği yakından gözlemeye devam edeceği ve gerek görüldüğü takdirde ilave adımları atacağı' kaydedildi.
Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'na 'güvenlik riski' nedeniyle son 24 saatte toplam 244 seferden 144'ü iptal edildi.
Çok sayıda uluslararası havayolu şirketi, güvenlik riski nedeniyle Tel Aviv seferlerini iptal ettiğini, bazı şirketler ise İsrail'e uçuş yasağını 24 saat daha uzattığını duyurdu.
İsrail hava sahası boş
Yaşanan uçuş iptallerinin ardından İsrail'in hava sahasının boş olduğu gözlendi.
Sabah saat 09.30 itibarıyla radar üzerinden yapılan tespite göre, Ürdün Hava Yolları’nın RJA 732 sefer sayılı uçağı, Ortadoğu Hava Yolları’nın MEA364 sefer sayılı uçağı, Air Arabia Hava Yolları’nın ABY385 sefer sayılı uçağı, Gina Airlinas’ın JZR 268 sefer sayılı uçağı ile hiçbir çağrı işareti olmayan ve ‘No Call Sıng’ olarak belirlenen bir uçağın, İsrail hava sahasını kullanmadan geçiş yaptıkları belirlendi.
Fotoğrafa göre karışıklıkların sürdüğü Ukrayna'nın hava sahası da boş durumda gözüküyor.
İsrail'den uçuş yasağına eleştiri
FAA salı günü, güvenlik kaygılarından dolayı Amerikan havayolları şirketlerine ait uçakların İsrail'e uçmasını 24 saat süreyle yasaklamış, çarşamba günü de yasağı 24 saat daha uzatmıştı. Yasaklama kararının, Ben Gurion Havaalanı'nın yaklaşık 1 mil (1,6 kilometre) yakınına bir roketin isabet etmesinin ardından alındığı bildirilmişti. FAA'in yasağının ardından Avrupa ve dünyanın farklı bölgelerinden birçok uluslararası havayolu şirketi de İsrail'e uçuşları askıya almıştı.
FAA'in yasaklama kararı, Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz başta olmak üzere ABD'deki bazı çevrelerin ve İsrail hükümetinin eleştirilerine neden oldu.
Cruz, ABD Başkanı Barack Obama'yı İsrail'e 'ekonomik boykot' uygulamakla suçlarken, ABD Dışişleri Bakanlığı ise senatörün açıklamasını 'saçma ve kırıcı' olarak niteledi.
Ülkede özellikle bazı cumhuriyetçi isimler ve Yahudi lobisinin, uçuş yasağı kararına sert eleştiriler yöneltti.
Yasağı eleştiren bir diğer isim olan New York'un eski belediye başkanı Michael Bloomberg de tepkisini İsrail'e uçarak gösterdi.
İsrail havayolu şirketi El Al ile seyahat ederek, Amerikan havayolu şirketlerinin uçmasının yasak olduğu Tel Aviv'deki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'na inen Bloomberg, burada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından karşılandı.
Gazze'ye saldırılar İsrail ekonomisini vuruyor
İsrail devletinin kurucularından, ilk başbakan Ben Gurion’un adını taşıyan ve ülkenin dünyaya açılan tek kapısı olan Tel Aviv'deki havalimanı İsrail ekonomisi için büyük önem taşıyor. Söz konusu havalimanını geçen yıl 14,2 milyon kişi kullandı. Yolcuların yaklaşık yüzde 20’sini iş için gelen işadamları oluşturdu. Bu nedenle uçak seferlerinin iptal edilmesi ülkedeki ticari hayatı olumsuz etkiledi.
Öte yandan İsrail turizmden yıllık 8 milyar dolar kazanıyor ve bu gelirler gayri safi milli hasılasının yaklaşık yüzde 2’sini oluşturuyor. Güvenlik riski nedeniyle İsrail'in turizm gelirlerinde de düşüş bekleniyor. İsrail’in Gazze'ye operasyona başlamasından sonra, temmuz ve ağustos döneminde toplu olarak yapılan rezervasyonların yüzde 30'unun iptal edildi.
En son Saddam'dan dolayı seferler durmuştu
Uluslararası havayolu şirketleri, Tel Aviv Havalimanına seferlerini en son 1991'deki Körfez Savaşı sırasında Saddam Hüseyin tarafından gönderilen Scud füzelerinden dolayı durdurmuşlardı.
İsrail’in El Al Havayolları çarşamba günkü açıklamasında sefer iptallerinin en az 40 milyon dolar zarara yol açabileceği belirtmişti.
Kaynak: Al Jazeera, AA ve DHA