onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kadınlarımız 85 Yıl Önce Bugün Seçme ve Seçilme Hakkına Kavuştu: Dünyada 2. Sıradaydık, Şimdi 118

etiket Kadınlarımız 85 Yıl Önce Bugün Seçme ve Seçilme Hakkına Kavuştu: Dünyada 2. Sıradaydık, Şimdi 118

Emre Ordu
05.12.2017 - 20:13 Son Güncelleme: 05.12.2019 - 09:59

Bugün 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü... Fakat bu tarihin Türkiye'deki kadınlar için daha farklı bir önemi var. 5 Aralık 1934 tarihinde Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden biri gerçekleşti: Kadınlar milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. Genç Cumhuriyet, 85 yıl önce kadınlara bu hakkı çok sayıda Avrupa ülkesinden önce tanıdı, fakat bir asra yaklaşan sürede istenen ilerleme ne yazık ki sağlanamadı. 

Türkiye'de kadınlara milletvekili olma hakkının tanınmasının ardından yapılan seçimde Meclis'e 18 kadın milletvekili girmiş ve kadınlar yüzde 4.5 oranında temsil edilmişlerdi. Ülkemiz bu temsil oranı ile o dönem dünyada ikinci sırada yer alırken bugün dünya ülkeleri arasında ilk 100’de bile yer almıyor. 

Gelin kadınların seçme ve seçilme hakkı üzerinden, geçmişten günümüze ufak bir yolculuk yapalım ve geldiğimiz noktaya birlikte göz atalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Türkiye'de kadınlar, 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile yerel ve genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkına sahip oldu.

Türkiye'de kadınlar, 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile yerel ve genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkına sahip oldu.

1930: Belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı

1930: Belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı

Kadınlar ilk önce, 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına kavuştu.

3 Nisan 1930’da Belediye Kanunu'nunda yapılan düzenlemeyle yerel siyasette yer alma ve yöneticileri belirleme hakkı elde eden cumhuriyet kadınları, en demokratik haklarını  ilk kez bu yılın sonuna doğru gerçekleşen seçimlerde kullandı. Çok sayıda kadın belediye meclislerine girdi.

1933: Muhtar seçme ve seçilme hakkı

1933: Muhtar seçme ve seçilme hakkı

1933 yılına gelindiğinde Köy Kanunu’nunda yapılan değişiklikle kadınlar artık muhtar ve heyetlerine seçme ve seçilme hakkına da sahip oldu.

İlk kadın muhtar: Gül Esin

İlk kadın muhtar: Gül Esin

Yapılan ilk yerel seçimde, Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Demirdere köyünde, (Bugünkü Karpuzlu ilçesi)  seçimi kazanan Gül Esin, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın muhtarı olarak tarihe geçti.

Ve 1934: Milletvekili seçme ve seçilme hakkı

Ve 1934: Milletvekili seçme ve seçilme hakkı

Kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkını veren yasal düzenleme, 1934 yılında Anaayasa ve Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılması sonucu gerçekleşti. 5 Aralık 1934 tarihinde görüşülen öneri, 317 sandalyeli Meclis'te, 258 milletvekilinin katıldığı oturumda ve tamamının oyuyla kabul edildi. Böylece kadınlar 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkına sahip oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Çok sayıda Avrupa ülkesinden önce

Çok sayıda Avrupa ülkesinden önce

Atatürk, kadınlara çok sayıda Avrupa ülkesinden daha önce bu demokratik hakkın verilmesini sağlamıştı. 

Türkiye, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Slovenya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, Yunanistan’dan 15, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştı.

Türkiye o günlerde, parlamentodaki kadın sayısı oranıyla dünyada ikinci sırada yer aldı..

Kadınların ilk kez oy kullandığı ve aday olabildiği TBMM V. Dönem seçimleri 8 Şubat 1935’te yapıldı.

17 kadın milletvekili ilk kez TBMM’ye girdi. Ara seçimlerde bu sayı 18’e ulaştı. Böylece kadın vekiller, 400 vekilin bulunduğu TBMM'de tüm milletvekillerinin  yüzde 4,5'ini oluşturdu.

24 Haziran seçimlerinde oran: %17

24 Haziran seçimlerinde oran: %17

2017 Siyasette Kadın Raporu'na göre Türkiye, Meclis’te yüzde kadın vekil oranıyla 186 ülke arasında 132. sırada yer alıyordu. 

7 Haziran 2015 seçimlerinde Meclis'e 98 kadın milletvekili girdi ve kadınlar Meclis çatısında yüzde 17.8 oranında temsil edildi. 

1 Kasım seçimlerinde Meclis'e girebilen kadın sayısı 81'e, oran yüzde 14.5'e geriledi.

24 Haziran seçimleriyle bu oran %17,48'e yükselmiş olsa da kadın ve erkeğin eşit temsili açısından yeterli bir oran yakalanamadı.

Türkiye, 118. sırada yer alıyor

Türkiye, 118. sırada yer alıyor

Euronews Türkçe'de yer alan habere göre, 85 yıllık mücadelenin ardından halihazırda meclisteki 600 milletvekilinin sadece 102’si, yani yüzde 17’si kadınlardan oluşuyor ve bu oranla Türkiye dünya çapında 118.sırada yer alıyor. İsviçre’de ise bu oran yüzde 42.

Türkiye’de sadece 63 kadın büyükelçi bulunuyor.

#5AralıkDünyaKadınHaklarıGünü sosyal medyanın da gündeminde

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
394
275
96
34
20
8
7
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kayzer Soze

İşte bunu hazmedemiyorlar. 60 yaşına geldiklerinde 9 yaşındaki kız çocuklarını ikinci üçüncü eş olarak alamayacakları, kadınların özgür olarak kendi ayakları... Devamını Gör

Oğuzhan Tekden

Ve bilin bakalım hangi ideoloji yüzünden bu hale geldik?

Sıradan Biri

İslam ideolojisi. İslam öncesi Türk tarihinde bile kadın baştacıydı. Ne zaman ki bu arap bedevilerin arasına katıldık. O zaman gerilemeye başladık.

Habib Ynml

Ah Be Atam Senin İnkilaplarından faydalanıp da sana hala laf söylesen öyle kadınlar tanıyorum ki !