Görüş Bildir
Haberler
Kadınlarda Yumurta Rezervi Neden Azalır?

Kadınlarda Yumurta Rezervi Neden Azalır?

Şebnem Sucu
22.12.2021 - 11:11

Yumurta rezervi azlığı kadınların yumurta sayılarının azalması ve yumurta kalitesinin düşmesidir. Buna bağlı olarak birçok kadın doğurganlığın azalması ya da tamamen kaybedilmesi gibi problemlerle karşılaşabiliyor. Kadınların yumurta rezervindeki azalmasındaki başlıca sebep ilerleyen yaş olmakla birlikte bu duruma neden olabilecek çok sayıda faktörden söz edilebilir. Günümüzde henüz net bir tedavi yöntemi bulunmayan yumurta rezervi azlığı durumunun erken fark edilmesi halinde uzmanlar kişilerin çocuk sahibi olabilmek için acele etmelerini tavsiye etmektedir. Peki, kadınlarda yumurta rezervi neden azalır? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kadınların yaklaşık yüzde 10’u genel olarak yaşa bağlı yumurtalık işlevi düşüşüne yaşamın erken döneminde tanıklık eder, yani yumurtalık rezervleri incelendiğinde yaşlarına oranla yumurta sayısında düşüş söz konusudur. Bu nokta da aynı yaştaki diğer kadınlara kıyasla hamile kalma şansının azaldığı anlamına gelebilir. Ayrıca henüz hamile kalma girişiminde bulunmayan bir kadında biraz yetersiz yumurtalık rezervi durumu her zaman gebe kalmayacağı anlamına gelmemekle birlikte ilerde çocuk sahibi olmak adına bu kritik durumun uzman doktor tarafından değerlendirilmesi lazımdır. Peki, kadınlarda yumurta rezervi neden azalır? İşte yanıtları…

Kadınlarda Yumurta Rezervi Neden Azalır?

Kadınlarda Yumurta Rezervi Neden Azalır?

Gebelik ihtimallerini azaltan önemli sebeplerden biri olan yumurta rezervi, foliküllerin kaliteli osstilere dönüşmesi ve kadının hamile kalma durumu ile ilişkili bir olaydır. Her kız henüz anne karnında iken yumurta üretir. Bu sayı özellikle 35 yaş sonrası giderek azalmaya başlar. Her ay yumurtlamanın gerçekleşmesi ile yaklaşık 300 yumurtanın kaybı söz konusudur. Dolayısıyla yaşın ilerlemesi ile birlikte yumurtanın azalması doğal bir durumdur. Ancak yumurta rezervindeki azalma kalıtsal (ailede erken menopoz durumu) ya da çevresel faktörlerden dolayı erken yaşlarda da görülebilir. Yumurta sayısında azalmaya neden olan çevresel faktörler şöyledir;

Sigara, alkol ve kafein kullanımı

• Radyoterapi

• Kemoterapi

• Besinlerdeki tarım ilaçlar ve çeşitli zararlı kimyasalllar

• Radyasyon

• Endomerrisosis

• Yumurtalık cerrahisi

• Kirli hava ve kirli çevre

Bunların yanı sıra yumurtalık operasyonları geçiren kadınlarda, turner sendromu ve çikolata kisti öyküsü bulunan kadınlarda yumurta sayısında azalmalar görülebilir.

Yumurtalık Rezervi Nasıl Ölçülür?

Yumurtalık Rezervi Nasıl Ölçülür?

Yumurtalık rezervi AMH (Antimülleryen Hormon) testi, yumurta rezervini değerlendirmede kullanılan bir hormon testidir. AMH testi sonucuna göre hormonun düşük çıkması yumurta sayısı ve kalitesinin düşüklüğüne işaret eder. 38 yaşından küçük kadınlarda normal AMH değeri 2.O-6.8 ng/ml iken AMH seviyesi 1.5’ten düşükse çok düşük olarak kabul edilir. AMH seviyesinin 0.5’ten düşük olması aşırı düşük, 1.5’ten düşükse düşük seviyelerde, 2.0 ile 6.8 arasındaki değerler normal, bunun üzeri ise yüksek kabul edilir. Polikistik yumurtalığı olanlarda yumurta hücrelerinde fazlalık olduğundan dolayı AMH seviyesi testi yüksek seviyelerde çıkabilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın