Kadın Hakları Mücadelesine Son Bir Yılda 1.7 Milyon İmza
8 Mart Dünya Kadınlar Günü için imza platformu Change.org, son bir yılda kadın hakları mücadelesi için başlatılmış ve en çok imza alan ilk 10 kampanyayı bir araya topladı.
Change.org’a göre farklı alanlardaki kadın hakları mücadeleleri için toplam 1.743.623 imza verilmiş. Change.org’un “Türkiye 2015’te neleri değiştirmek istedi” başlıklı raporuna baktığımızda 2015’te kadın hakları mücadele alanında açılanlar kampanyaların tüm açılan kampanyaların %7’sini oluşturduğunu görüyoruz.
Ancak bununla beraber, kampanyalarda toplanan imza sayılarına bakıldığında kadın hakları mücadelesi, en fazla kamuoyu desteği alan kampanyaların başında yer alıyor.
En çok imza toplanan kampanya 'Özgecan Yasası'
Adalet önünde cinsiyet eşitliği talep eden kampanyalardan, gündelik hayatımızın parçası olan cinsiyetçi söylemlerle mücadele eden kampanyalara kadar birçok farklı konuda kampanya açılmış. Bu alanda, en hızlı büyüyen ve en çok imza alan kampanya Ege Üniversitesi öğrencisi Gözde Salur’un Özgecan cinayeti ardından başlattığı kampanya. Salur’un, change.org/ozgecan adresindeki kampanyası “Özgecan Yasası” olarak bilinen ve kadına karşı şiddet ve cinayet davalarında keyfi uygulanan ceza indirimlerinin son bulmasını talep ediyor.
2016 yılının en çok imza alan kampanyası ise 'Cansel için Susma'
2016 itibariyle en çok imza verilen kampanya ise öğretmeninin tecavüzü sonucunda intihar eden Cansel Buse için Şevval Dilara Köse’nin change.org/canselicinsusma adresinde başlattığı kampanya. 221binden fazla imza toplanan kampanyanın talebi Özgecan kampanyasında olduğu gibi adaletin yerini bulması ve suçluların en ağır cezayı alması.
Türkiye’de en çok imza verilen diğer kadın hakları mücadeleleri ise şöyle;
Güncel Türkçe Sözlük'teki Cinsiyetçi İfadenin Kaldırılmasını İstiyoruz
Türk Dil Kurumu, Güncel Türkçe Sözlük'ünde 'müsait' kelimesinin ikinci anlamını 'Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)'şeklinde belirtmiştir. Türk Dil Kurumu'nun bu ifadesinde 'kadın' vurgusu yapması cinsiyetçi bir tutumdur. Zira flört etmek kişilerin karşılıklı olarak yaptıkları bir eylemdir ve hem erkek hem de kadın flört etmeye hazır, kolay flört edebilen karakterlere sahip olabilirler.
Kampanya için tıklayınız.
İmam Nikâhının Cezasını Kaldıran AYM Kararını Reddediyoruz
Anayasa Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören” başlıklı 230. maddesinin 5. ve 6. fıkralarını iptal etti. Bu iptalle, resmi nikâh yapılmadan kılınan imam nikâhının cezası kaldırıldı. Tek bir kadın üyesi dahi bulunmayan, 17 üyesinin tamamı erkek olan Anayasa Mahkemesi’nin aldığı bu karar, Türkiye’de yaşayan her kadını doğrudan etkiliyor ve aynı zamanda kadınların aleyhine.
Kampanya için tıklayınız.
Değer Deniz'in Katili C.M.'nin Cezasında Hiçbir İndirim Uygulanmasın
Maalesef üzülerek, kahrolarak, öfkelenerek bir kadın cinayetine daha tanıklık ettik, Değer Deniz... Evinde katil zanlısı C.M. tarafından tecavüze uğradı ve boğularak öldürüldü... Savunmasında ise haksız tahrik indiriminden faydalanmak ve daha az ceza almak amacıyla 'Kıskandım. Sözleri erkekliğime dokundu. Dayanamadım, öldürdüm.' dedi.
Kampanya için tıklayınız.
'Böyle Çok Daha Güzelsin' Yayından Kaldırılsın!
Yapımcı Acun Medya, “Böyle Çok Daha Güzelsin” adlı bir yarışma programı yayımlamaya başladı. Programa katılan kadınların kıyafetlerine, saçlarının modeline ve hatta fiziksel olarak nasıl görünmeleri gerektiğine eşleri kendi beğenilerine göre karar veriyor ve erkeklerin istekleri doğrultusunda estetik operasyonlar da dahil olmak üzere kadınlar bir dizi çok ciddi değişikliğe maruz kalıyorlar.
Kampanya için tıklayınız.
"Medeni Kanunuma Sahip Çıkıyorum"
17 Şubat 1926 tarihinde kabul edilen ve devrim yasalarımızdan olan Medeni Kanun ile kadınlar eşit yurttaş haklarına sahip olmuşlardır.
Cumhuriyet'in kuruluş felsefesi olan kadın erkek eşitliğinin ve kadın kuruluşlarının ısrarlı mücadelesiyle elde edilen eşitlik yolundaki gelişmelerin geri götürülmesine izin vermeyeceğiz.
Kampanya için tıklayınız.
Kadın Sığınma Evlerinin İyileştirilmesini İstiyoruz
Son 10 yılda kadına yönelik şiddetin yüzde bin 400 arttığı Türkiye'de, şiddete maruz kalan binlerce kadın sığınma evlerine başvuruyor. Sığınma evi sayısının çok az olması nedeniyle, söz konusu başvuruların çoğu karşılanmıyor. Sığınma evlerinin kendi içinde sıkıntılarının olması, fiziksel koşulların ve hizmet koşullarının kadının toplumsal ve yaşamsal işlevlerini iyileştirilmesine yönelik olmaması mağdur olan kadınları ikinci kez mağdur etmektedir.
Kampanya için tıklayınız.
Futbolda Kadına Karşı Şiddete Yer Yoktur
25 Ekim 2015 tarihinde Şükrü Saraçoğlu stadında oynanan Fenerbahçe - Galatasaray futbol müsabakasından önce Fenerbahçe taraftarları stadyumun önünde, bir şişme kadına sarılı Galatasaray bayraklarını ateşe verdiler.
Kampanya için tıklayınız.
Bireyler Reklam Dünyasındaki Cinsiyetçi Söylemlere Karşı Oldukça Hassas
2015 yılında kadın hakları mücadelesinde başarılı olan kampanyalara baktığımızda ise özellikle gündelik hayatımıza nüfus eden cinsiyetçi söyleme karşı ciddi bir hassasiyet olduğu orta çıkıyor.
En çok imza alan ve başarıya ulaşan kampanyaların çoğu Change.org kullanıcıları tarafından büyük markaların ürünlerinin tanıtımında kullandıkları cinsiyetçi ifadelere karşı.
Melis Uluğ adlı doktora öğrencisinin başlattığı ve 22 bin’e yakın kişinin imzaladığı kampanya bir çay markasının “Kadınlar Ne İster” konulu reklam filminin kadınlar hakkında birçok cinsiyetçi söylem içermesi nedeniyle kaldırılmasını sağladı.
Doğandan'dan Özür Mesajı
Cevizlibağ Atatürk Öğrenci Yurdu yolunda sözlü ve fiziksel tacize hayır!
2015 yılının kazanılan kadın hakları mücadelesinde öne çıkan bir başka kampanya change.org/yurtyolundataciz Bengisu Biray’ın kampanyası.
Atatürk öğrenci yurt yolunda sürekli sözlü ve fiziksel tacize uğrayan öğrencileri 58 binden fazla kişi imzalarıyla desteklemişti. Kampanya üzerine Gençlik ve Spor Bakan’ı Çağatay Kılıç konuyla bizzat ilgileneceğini belirtmiş ve çok kısa sürede öğrenciler çok daha güvenli bir yurt yoluna kavuşmuştu. Buna ek olarak, 2015 yılında 127 binden fazla kişi imzalarıyla verdikleri kadın hakları mücadelelerini kazandı.
Change.org, Onedio
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Kadını kadın olduğu için aşağılayan akıldan yoksun insanlara bir şeyler anlatmak namümkün. Ne kadar tepki verirsek verelim belli bir kesimin düşüncelerini ve... Devamını Gör
8 Mart Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun =)
PEKİ BE AAA.... AĞIZ DOLUSU KÜFÜR EDECEĞİM SİZE.... ULAN İÇERİKLERİNİZ %80 İ İZLENMEK İÇİN KOYDUĞUNUZ KADINI İSTİSMAR EDEN KADIN VÜCÜDU İLE DİKAAT ÇEKMEYE ÇA... Devamını Gör
"kadınlar sizin tarlanızdır" diyen kitaba inanan bir ülkede kadınlar günü kutlaması trajik değil, olsa olsa ironidir.
kadınları baştacı olarak gören bir dinin kitabındaki sözleri çarpıtarak anladığınızdan bu hale geldik. Kadınlarla zina yoluyla değil de helal yolla evlenmek ... Devamını Gör