Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki'den Korkutan Açıklama: Hatay Fayı Henüz Kırılmadı
Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki'den Korkutan Açıklama: Hatay Fayı Henüz Kırılmadı
Kahramanmaraş'ta dokuz saat arayla gerçekleşen 7.7 ve 7.6 depremlerinden sonra deprem bilimciler ülkemizdeki fay hatları ile ilgili tespitlerini açıkladı. Bunlardan biri de uzun süredir ülkemizde yaşayan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki. Hatay ve Bingöl fay hatları ve beklenen İstanbul depremine dair açıklamalarının detayları içerikte!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki depremden sonra önemli deprem bilimciler ülkemizdeki fay hatlarıyla ilgili detaylı açıklamalarda bulundu. Bunlardan biri de Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük felakete yol açtığı kentteki fay hattının henüz kırılmadığını söyleyen Moriwaki, "Hatay ve devamında Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’a kadar uzanan bir hat var. Zamanı söyleyemeyiz ama bu hatta bir deprem olma olasılığı var." dedi.
Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda, Elazığ ve Kahramanmaraş’ta fayların daha önce kırıldığını ancak Hatay Fayı'nın henüz kırılmadığını belirtti.
Ayrıca Bingöl Fayı’nın da kırılmadığını vurgulayan Japon deprem uzmanı, Marmara bölgesi için zaman belirtemeyeceğini ama yüzde 70 ihtimalle 7-7.5 şiddetinde bir deprem öngörüldüğünü dile getirdi.
1999'daki Marmara depreminden sonra aynı bölgede yumuşak zemine birçok fabrika yapıldığını söyleyen Moriwaki, depremlerde oluşan hasar kadar zeminin de önemli olduğunu dikkat çekerek Türkiye'de bulunan 21 milyon binanın yarısından fazlasının problemli olduğunu söyledi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Moriwaki'nin önerisi ise depremde yıkılan binaların aynı yerlere değil, mutlaka dağ tarafına doğru yapılması gerektiği oldu. Moriwaki, sanayi tesisleri kurulurken de dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
“1999 yılındaki depremden sonra İzmit, Yalova gibi şehirlerde yumuşak zeminlere fabrikalar yapıldı. Oysa o dönemin siyasilerinin de söylediği fakat hayata geçiremediği fikir bence mantıklı. Sanayi tesislerinin deprem riski az olan yerlerde toplanması gerekiyor. Yani herkes ve her şey bu bölgede olmasın, nüfus yoğunluğu azaltılsın.” uyarısında bulundu.
32 yıldır Türkiye'de yaşayan Moriwaki, kendi ülkesinin de Türkiye gibi bir deprem ülkesi olduğunu ama onlarla bizim aramızdaki farkın hazırlık ve eğitim olduğunu söylüyor. Moriwaki’ye göre felaketin asıl sorumlusu ruhsatsız kaçak binalar.
Geçtiğimiz hafta Kahramanmaraş depremleri hakkında açıklama yapan Japon uzman, "Yıkılan yapılara baktığınızda yeni binalar da ağırlıkta, sadece eski binalar değil yerle bir olan. Bu binaların hiçbiri yapı denetimine uygun değil." açıklamasında bulunmuştu.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
2016 yılında Balıkesir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. Daha sonra Marmara Üniversitesi'nde Avrupa Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler alanında tezli yüksek lisansa başladım. Bu süre zarfında siyasi alanda akademik makaleler ürettim. Ajanslarda içerik editörlüğü ve sosyal medya yazarlığı yaptım. 2022 yılından bu yana Onedio'da sinema ve dizi kategorisinde içerikler yazıyorum. Bu alandaki gündemi anbean yakından takip edip sizlere en eğlenceli şekilde sunuyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
hiç sevmiyorum böyle cümleleri ama bu adam çok önceden uyardı bizi lakin bizler halk olarak ne yapabiliriz? kaç milyon insan kendine tek katlı bahçeli ev ala... Devamını Gör
ülkeyi tümden başka bir yere taşımamız gerekiyor.
Ne kadar söylersen söyle bize vız gelir tırıs gider..Bok var sanki önüne gelen İstanbul’a kaçıyor…