Depremlerden Sonra Kıtaların Hareket Etmesi Normal mi? Levha Hareketleri Tam Olarak Nedir?
Depremlerden Sonra Kıtaların Hareket Etmesi Normal mi? Levha Hareketleri Tam Olarak Nedir?
Türkiye'de 6 Şubat tarihinde yaşanan depremler sonucu ülkemiz yasa boğulmuş durumda. Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketlerinden birini deneyimlediğimiz bu zamanlarda Türkiye'nin yer değiştirdiği gibi birçok bilgi dolaşıyor. Peki deprem ülkelerin hareket etmesine neden olur mu? Levha hareketlerini ve ülkemizdeki etkilerini içeriğimizde inceledik. 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden sonra levhaların nasıl kaydığı ve depreme nelerin sebep olduğu sürekli tartışılıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu bağlamda öncelikle kökeni 20. yüzyıla dayanan levha tektoniği teorisinden bahsetmekle başlayalım.
Böylece yavaş yavaş bugün bildiğimiz kıtalar meydana gelmişti. Wegener teorisinde levhaları puzzle parçalarına benzetiyordu.
Günümüzde kıtaların oluşmasının ve birbirlerinden ayrılmasının ateş küredeki magmanın hareketi sonucu oluşan levha hareketlerinden kaynaklandığı kanıtlandı.
Levha hareketleri üç tipte inceleniyor; uzaklaşan levha hareketi, yakınsak levha hareketi ve transform fay hattı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Anlayacağınız kıta kaymaları genelde depremlerden sonra gerçekleşen bir olgu olarak değil depremlerin nedeni olarak görülüyor.
6 Şubat 2023'te ülkemizde meydana gelen depremden sonra da İtalyan uzman Carlo Doglioni Türkiye'nin 3 metre kaydığını belirtmişti.
Yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör de Türkiye'de meydana gelen depremi anlatırken levha kaymalarından bahsetmişti.
Sonuçta kıtaların kayması, levha hareketleri ve dolayısıyla ülkelerin yer değiştirmesi milyonlarca yıldır meydana gelen olaylar.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın