onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İsteklerinizi Gerçekleştirmeniz İçin Kendinizde ve Başkalarında Uygulayabileceğiniz Hayat Kurtarıcı 20 Psikolojik Püf Nokta

etiket İsteklerinizi Gerçekleştirmeniz İçin Kendinizde ve Başkalarında Uygulayabileceğiniz Hayat Kurtarıcı 20 Psikolojik Püf Nokta

Simay
20.11.2019 - 09:15

Amerikalı bilim insanı Benjamin Libet'ın da insan bilinci hakkında söylediğine göre: Özgür irademiz muhtemelen bir yanılsamadan ibaret...

Kaynak: https://www.reddit.com/r/AskReddit/co...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. "Eğer biri yanınızda panik atak geçirmeye başlarsa, yüksek ve düzenli olarak nefes almaya başlayın."

Bu çok açık olsa da, karşınızdaki kişi içinde bulunduğu panik halinden dolayı fark edemeyecektir ama sizinle aynı tempoda nefes almaya başlayacaktır. Bu aynı zamanda hemşirelerin hastalarını kendilerine getirmek için kullandıkları bir metottur.

2. "Karşınızdaki insanı yönetmek mi istiyorsunuz? Bukalemun etkisinden faydalanın."

Kişilerin farkında olmadan karşısındaki insanın davranışlarını uygulaması olarak bilinen Bukalemun Etkisi; duruşların, mimiklerin ve jestlerin bilinçsizce taklit edilmesini sağlıyor. Denemeye değer.

3. "Bir şeyi hatırlamanız gerekiyorsa, olağandışı bir şeyler yaparken düşünün."

Bu hafızanıza destek çıkacaktır ve bir dahaki sefer hatırlamanız gereken şey için bir tetikleyici görevi görecektir. Örneğin, uyumadan önce çöpleri çıkarmam gerektiğini kendime hatırlatmak için, yastığımı yatağımın yanındaki yere koyuyorum.

4. "Biriyle konuşurken alnına, göz çizgisinin hemen altına veya biraz yukarısına bakın."

Bu hamle onları oyun dışı ederek sizi etkilemek veya size yalan söylemek istedikleri zaman zorlanmalarına sebep olacaktır.

5. "İnternette aradığınız sorunun cevabını sorarak bulmaya çalışmayın."

Merak ettiğiniz soruların cevaplarını internetten almanın en iyi yolu, soruyu olduğu gibi sormak değildir. Bunun yerine sormak istediğiniz şey hakkında yanlış bir bilgi paylaşmanız ve insanların sizi düzeltmesine izin vermeniz, aradığınızı bulmanızı kolaylaştıracaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. "Suçluluk kelimenin tam anlamıyla 'yıkanabilir' bir şeydir, bunu unutmayın."

Yapılan bir araştırmayla, ellerini yıkamanın veya duş almanın insanların kendilerini psikolojik olarak daha az suçlu hissetmesini sağladığı ortaya çıkmıştır. Hatta bir başkasının ellerini yıkamasını izlemenin bile gözlemcinin suçluluğunu azalttığı gözlemlenmiştir.

7. "Sinir bozucu biri işyerinizde sizi yalnız bırakmıyorsa, yazıcıyı kullanın."

Ondan sizi takip etmesini isteyin, yazıcıdan herhangi bir şey bastırın ve ardından kendi yerinize dönmek yerine onun masasına gidin. Genelde ne olup bittiğini anlamadan yerlerine oturup, masalarına geri dönmeyi kendilerinin seçtiklerini düşünürler.

8. "Bir şeyin size zarar vereceğine inanıyorsanız, negatif belirtiler yaşamaya başlarsınız."

Nocebo Etkisi olarak bilinen bu olay, Plasebo'nun olmusuz hali olarak nitelendiriliyor. Örneğin, Güney Afrika'da elektromanyetik aşırı duyarlılıktan muzdarip olduğunu iddia eden bir grup, yeni inşa edilen bir baz istasyonunu; baş ağrıları, bulantı ve diğer çeşitli rahatsızlıklar yaşadıkları gerekçesiyle protesto etmişti. Kuleden uzaklaştıklarında iyileştiklerini iddia eden grup olayı mahkemeye taşımıştı. Ardından inşaatın sahibi, son 6 haftadır istasyonun kapalı olduğunu kanıtlamıştı...

9. "Biri size kendi hakkında bir şey anlattıktan sonra kendinizden bahsetmeden önce ona soru sorun."

Konuşmak için sadece kendi sıranızı beklemek yerine karşı tarafı dinlediğinizi ve anlattıklarıyla ilgilendiğinizi gösterecek bu hamle, karşınızdaki insanı önemsediğinizi hissettirecektir.

10. "Yanınızda horlayan biri varsa tahtaya vurun."

Eğer yanınızda uyuyan kişinin horlamasından dolayı uyuyamıyor ve onu uyandırmak istemiyorsanız, tahta bir masaya yavaşça vurun ya da dolabın kapağını/kapıyı açıp kapatın. Uyku esnasında beyninde birisinin kapıyı çaldığına dair bir algı oluşuyor ve horlamayı en az 5 dakika kesiyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. "Yapmasını istediğiniz bir davranışı sergileyen birine teşekkür edin. Aynı davranışı sürdürmeye devam edecektir."

Bir anaokulunda yapılan araştırmaya göre sınıf 2 gruba ayrıldı. Çocuklara dağınıklıklarını daha fazla temizlemeleri, odanın dağınık olmamasını ve daha düzenli tutulmaları gerektiği söylendi. Söylenenler yapıldıktan sonra, ikinci gruptaki çocuklara ortalığı toparladıkları için teşekkür edildi. Bir hafta boyunca, ikinci gruptaki çocuklar odayı ilk gruptakilere göre daha düzenli tutmaya başladı.

12. "İstekleriniz için kendinizi motive etmenin en iyi yolu: Bilişsel Uyumsuzluk Teorisi."

Eğer eylemlerimiz; görüşleriniz, inançlarınız ve isteklerinizle uyuşmuyorsa, bazı şeyleri öne zihninizde değiştirerek eylemlerinizi değiştirebilirsiniz. Bilişsel uyumsuzluk kavramı, istediğin şeylere zaten sahipmişsin gibi düşünmeniz üzerine kurulu. Kilo vermek istiyorsanız, ideal kilonuzdaki halinizi düşünün. Utangaç biriyseniz, konuşkan ve sosyal halinizi hayal edin. Bu şekilde inandıklarınız doğrultusunda hareket etmeye başlayacaksınız.

13. "Birisi sizinle alelacele bir anlaşma yapmaya çalışıyorsa reddedin."

Hızlı karar verdirmeye çalışmak, muhtemelen sizin aleyhinize olacak bir anlaşmayı kabul ettirmeye çalışmak anlamına geliyor. Bunu yapmaya çalışan insanları reddedin.

14. "Ciddiye alınmak istiyorsanız, takım elbise giyin."

İşim gereği rahat kıyafetler giymem gerekiyor. Takım elbiseyi neredeyse yılda 1-2 defa giyiyorum. Birkaç yıl önce, bir cenazeden yeni çıkmıştım ve eve giderken markete uğradım ve çalışanların benimle çok ciddi konuştuğunu, yoğun göz teması kurduklarını ve 'efendim' şeklinde hitap ettiklerini fark ettim.Bu hipotezimi denemek için farklı zamanlarda farklı mekanlara takım elbiseyle gittim ve takım elbise giydiğimde neredeyse her zaman kot ve tişörtle gittiğimden daha ciddiye alındım. 

15. "Şişeyi göğüsünüze değil, kalçanıza yakın tutun."

srv.onedio.com

Eğer bir partideyseniz ve içki içiyorsanız, şişeyi göğüsünüze yakın tutmak yerine kalçanızın aşağısında tutun. Beden dili uzmanları, bu duruşun özgüvenli bir imaj çizdiğini ve diğer insanlara sosyalleşmek için daha istekli göründüğünüzü söylüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

16. "Okuduklarınız aklınızda kalmıyor mu? Tatlarla ilişkilendirmeyi deneyin!"

Tıpkı Pavlov'un Teorisi gibi. Hatırlamak istediğiniz şeyleri zihinsel ya da fiziksel bir etki ile tetikleyebilirsiniz. Tıpkı birden burnunuza gelen bir kokuyla birini hatırlamanız gibi. Mesela sınava çalışırken aromalı sakız çiğnemeniz durumunda, beyniniz yaptığınız iş ile tadı ilişkilendirip okuduklarınızın aklınızda daha iyi kalamasını sağlıyor.

17. "Sohbete başlamakta zorlanıyorsanız, karşınızdaki insana kendisiyle alakalı sorular sorun."

Çalıştığım sektörde dışa dönük olmamla tanınıyorum. Ancak aslında öyle değilim hatta bu konuda anksiyete sahibiyim. Ancak benim için işin sırrı, karşıdaki insana kendisiyle ilgili bir soru sorarak sohbete başlamak. Mesela “Gömleğini beğendim, nereden aldın?” gibi basit bir soru olabilir. Ne zaman sohbetin tıkandığını hissediyorsanız bunu uygulayabilirsiniz, çünkü insanlar kendileri hakkında konuşmayı sever.

18. "Eğer insanların fikrinize katılmalarını istiyorsanız, katkıda bulunmalarına izin verin."

Ortaya attığınız fikrin başka insanlarca desteklenmesi aidiyet hissi oluşturacağından, katkıda bulunmuş hissetmelerini sağladığınızda daha kolay olacaktır. Yapılan araştırmalar, insanların önerilen bir fikri kabullenmesini sağlamak için yaratıcı sürece katkı sağlamalarının etkili bir faktör olduğunu gösteriyor.

19. "Birisiyle dikkatli ve odaklanmış bir şekilde konuşurken istediğiniz her şeyi almasını veya vermesiniz sağlayabilirsiniz."

Konuşmaya gerçekten odaklandıysa, laf arasında eline tutuşturduğunuz her şeyi istemsizce alacaktır; kitap, kalem ve hatta portakal... Tabii durum tam tersi için de geçerli. Bu olayın bilimsel bir adı var mı ya da psikolojik bir durum mu bilmiyorum ama kesinlikle çalışıyor.

20. "Birinden bir şey isteyeceğiniz zaman 'yardımına ihtiyacım var' demeyi ihmal etmeyin."

Birine sadece yapmasını istediğini şeyi söylemek yerine yardımına ihtiyacınız olduğunu belirtirseniz, istediğiniz veya ihtiyaç duyduğunuz şeyi yapma olasılığı daha yüksek olacaktır.

-Akşam yemeğinden sonra mutfaktaki işler için yardımına ihtiyacım var.

-Yemekten sonra bulaşıkları yıkaman gerekiyor.

Aradaki fark konusunda konuşmamıza gerek bile yok.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
300
59
20
17
12
9
3
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Aykut Bulut

Bu konuyu okumuş 2 kişi karşı karşıya gelir : Not Stonks

Cingıl Bellz

"..Bu aynı zamanda hemşerilerin hastalarını kendilerine getirmek için kullandıkları bir metottur." Benim hiç hastam olmadı hemşerim... Ooo hemşerim, nassın?... Devamını Gör