onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İngiltere İçin Ankara Anlaşması Artık Geçerli Değil: Peki AB Ülkelerinde Nasıl Oturma İzni Alınır?

İngiltere İçin Ankara Anlaşması Artık Geçerli Değil: Peki AB Ülkelerinde Nasıl Oturma İzni Alınır?

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması sonrası tanınan bir yıllık geçiş sürecinin sona ermesiyle birlikte Türkiye vatandaşları için ülkede şirket kurarak oturum izni alma imkanı ortadan kalktı. Fakat buna olanak sağlayan Ankara Anlaşması, diğer AB ülkeleri için geçerli olmaya devam ediyor. 

Peki hangi AB ülkeleri Türk vatandaşlarına hangi şartlarda oturum izni veriyor?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

BBC Türkçe'nin haberine göre, Ankara Anlaşması sayesinde, İngiltere'dekine benzer şekilde oturum izni almaya olanak sağlayan bazı AB ülkeleri de var. Hatta İspanya, şirket kurmaya gerek olmadan da oturma izni veriyor.

İrlanda'da ise ülkeye Ankara Anlaşması sayesinde öğrenci olarak giden Türkiye vatandaşlarının işçi olarak çalışıp İrlanda vatandaşlığı alması mümkün.

İrlanda

İrlanda

Avrupa Ekonomik Topluluğu'na 1973'te dahil olan İrlanda Cumhuriyeti, topluluğun 1963'te Türkiye ile imzaladığı Ankara Anlaşması'na da taraf oldu.

Anlaşmaya göre İrlanda'ya öğrenci olarak giden Türkler çalışma izni alarak birkaç yıl sonra İrlanda vatandaşı olabiliyor.

İspanya

İspanya

İspanya'da şirket kurarak oturum izni almak yalnızca Türkiye vatandaşlarına Ankara Anlaşması vesilesiyle tanınmış bir hak değil, tüm ülkelerden insanların başvurabileceği bir yol.

Şirket kuran kişilerin aylık en az 1500 euroluk fatura kesmesi bekleniyor.

Hollanda

Hollanda

Ankara Anlaşması'nı 1963'te imzalayan altı Avrupa Ekonomik Topluluğu üyesinden biri olan Hollanda, şirket kurmak isteyen Türk vatandaşlarına belli şartlarda oturum izni sağlıyor.

Hollanda'dan Avukat Nazmi Türkkol, 'Devlet kurduğunuz şirketin ekonomik bir katkıda bulunması gerek diyor. Ama bundan tam olarak neyin kastedildiği net değil' diyor.

Bir restoran açma önerisinin, gerek görülmemesi durumunda reddedilebildiğini belirten Türkkol, iş planında ne kadar yatırım yapılacağı ve kaç kişinin çalıştırılacağı gibi konuların da etkili olduğunu söylüyor.

Bu şekilde Hollanda'ya gidenler beş yıl sonra vatandaşlık alma imkanına kavuşuyor.

Slovakya

Slovakya

2004 yılında Avrupa Birliği'ne üye olan Slovakya'da da şirket kurarak oturum izni almak mümkün.

Daha önce böyle bir başvuruya aracılık yapmış Avukat Ece Pancar, bu ülkenin Hollanda'ya kıyasla çok avantajlı olmadığını söylüyor:

'Beş sene sonra süresiz oturum, sekiz sene sonra vatandaşlık alınabiliyor.'

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Litvanya

Litvanya

Şirket kurarak oturum izni almanın mümkün olduğu bir diğer AB üyesi de Litvanya. Göçmenlik hukuku ve danışmanlık grubu Hardal Global'in kurucusu Avukat Şekip Hardal, Baltık ülkesi Litvanya'da bu tür başvuruculara aracılık ediyor.

Genellikle bilişimle ilgili şirketlerin tercih edildiğini ve Litvanya'nın Silikon Vadisi olma hedefinin bulunduğunu söyleyen Hardal, bir şirket üzerinden üçü ortak, biri direktör dört kişiye kadar oturum izni alınabildiğini belirtiyor. 

Şekip Hardal ilk başvuru veya süresiz oturum izni başvurusunda Litvanca bilme şartının aranmadığını da ekliyor.

Belçika ve Malta

Belçika ve Malta

Türk vatandaşlarının Belçika ve Malta'da da şirket kurarak oturum izni almaları mümkün.

Malta'nın diğer ülkelere kıyasla avantajı AB içinde, İrlanda'nın dışında İngilizce'nin resmi olduğu tek ülke olması. Orta Akdeniz'deki küçük ada ülkesinin bir diğer avantajı da iklimi.

Belçika ise Batı Avrupa'nın merkezinde, pek çok ülkeye kolay ulaşım imkanı ve halihazırda ülkede yaşayan çok sayıda Türkiye vatandaşının olmasıyla öne çıkıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
11
7
5
4
4
3
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
serhat akşahin

İngiltere'de yaşamak isteyen SADECE GÜZEL kızlar Dm, nikah basılır. sjsjsjs

BEŞİKTAŞLI ABİ

nikah "basılır" ( niyeti belli etmiş arkadaşım)....

Aslı Güneş

Bu benim için hiç iyi olmadı. İngiltereyi çok istiyordum. Artık hayal.