onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Iğdır'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Iğdır'da Ne Yenir?

Iğdır'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Iğdır'da Ne Yenir?

Elif Ateş
01.11.2021 - 11:00

Iğdır, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum- Kars bölümünde yer almaktadır. Doğusunda ve güneydoğusunda İran ve Nahçıvan Muhtar Cumhuriyeti, güneyinde Ağrı, batısında  ve kuzeybatısında Kars illeri bulunur. Şehrin geniş bir bölümü dağlık kesimler ve yüksek platolardan oluşur. Iğdır'ın güneyinde, batı doğu doğrultusu boyunca Orta Toroslar ve Munzar Dağları ile başlar. Daha sonra sırasıyla Durak Dağı, Zor Dağı, Pamuk Dağı, Büyük Ağrı Dağı ve Küçük Ağrı bulunmaktadır. Iğdır ile İran arasındaki sınırı ise Büyük Ağrı Dağı oluşturmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi'nin Çukurovası olarak bilinen Iğdır, dört mevsimi bir günde yaşatabilmesi ile bilinir. Peki Iğdır'da gezilecek yerler nerelerdir? Iğdır'da ne yenir? İşte detaylar... 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Iğdır'a ilk yerleşim M.Ö 4000 yılında Hurriler tarafından gerçekleşmiştir. Daha sonra Mittaniler, Hititler, Asurlular, Kimmerler, Medler, Persler, Sümerliler gibi kavimlerin bu bölgeye yerleştikleri bilinmektedir. M.Ö 900- M.S 600 yılları arasında Urartu Krallığı'nın merkezi Van'da bulunmaktaydı. Kendisine bağlı küçük beyliklerden biri olan Sürmeli olarak da bilinen Karakale şehri, günümüzde Iğdır ve Tuzluca arasında kalan bölgedir. Bulgar Türklerinden olan Arsaklı göçebeler, M.S 149 yıllarında Karakale'yi ele geçirip, merkezleri haline getirdiler. 50 yıldan fazla süredir Urartu ve Arsaklar arasında el değiştiren bölge en sonunda Arsakların egemenliği altına girdi. Sasaniler ise 645 yılına kadar Iğdır ve çevresini hakimiyetleri altına aldılar. Birkaç yıl Bizanslıların egemenliğinde kalan bölge, Müslümanların tekrar eline geçti. Birçok medeniyete tanıklık eden Iğdır'ın gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Iğdır'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Iğdır'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Gökkuşağı Tepeleri: Iğdır'ın doğal güzelliklerinin başında gelen bu tepeler, renkli toprak yapısı ile görenlerin ilgisini çekmektedir. Aynı zamanda doğa sporu yapma imkanı da bulunur.

  • Ağrı Dağı: Türkiye'nin en yüksek dağı olarak bilinen Ağrı Dağı, volkanik bir oluşumdur. Dağ ve kış sporlarına oldukça elverişli bir yapısı bulunmaktadır. Bazı kutsal metinlerde de Nuh'un gemisinin burada bulunduğuna dair sözler geçmektedir.

  • İrem Bağları: Bölgenin en yeşil alanlarından biridir. Ayrıca burada bulunan üzümler sadece Türkiye'de değil, dünyada da oldukça ünlüdür. Iğdır'a gelenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biridir.

  • Aras Nehri: Kafkasların en büyük nehri olarak bilinen Aras, gelenlere harika bir manzara sunar. Nehrin 548 kilometrelik kısmı Türkiye sınırları içerisinde yer alır.

  • Tuzluca Tuz Mağaraları: Bu mağaranın 55 dönümlük kısmı komple tuz ile kaplıdır. Astım, KOAH gibi solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği bilinir.

Iğdır'da Ne Yenir?

Iğdır'da Ne Yenir?
  • Zibilli Pilavı: Hem lezzetli hem de doyurucu bir yemek olan bu pilav, çeşitli baharatlar katılarak farklı yemeğe dönüşür. Ayrıca içerisine koyulan marş fasulyesi pilava ayrı bir tat katar.

  • Katlet: Aslında Kafkas mutfağına ait bir yemek olarak bilinirken, Iğdır'da oldukça sık yapılır. Bu yemeğin ana malzemesi kıymadan oluşur.

  • Cılvır: Şehrin meşhur yemeklerinden biri olan cılvır, kaz ayağı ve pirinç ile hazırlanır. Üzerine yumurta kırıldıktan sonra servis edilir.

  • Bozbaş: Yörenin geleneksel yemeklerindendir. Kuzu inciği, kuyruk yağı ve nohut gibi malzemelerle hazırlanır. Bozbaş yemeği diğer yemeklerden farklı olarak özel bir tas ile pişirilir.

  • Omaç Helvası: Şehrin özel tatlılarından biri olan omaç helvası, un helvasına oldukça benzer. Bu helvanın özelliği ise malzemeler eklendikten sonra ovalama yöntemi ile harmanlamasıdır.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
2
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın