onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Aksaray'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Aksaray'da Ne Yenir?

Aksaray'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Aksaray'da Ne Yenir?

Elif Ateş
29.10.2021 - 09:00

Aksaray, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alır. Şehrin bir kısmı Konya Havzası'nda, bir kısmı ise Kapadokya'da bölgesinde bulunur. Kuzeyinde Ankara ve Kırşehir, doğusunda Nevşehir, güneydoğusunda  Niğde,  güneyinde Konya, kuzeybatısında ise Tuz Gölü vardır.  Orta Anadolu'nun en yüksek ikinci dağı olan Hasandağı gibi birçok volkanik dağda bu şehirde bulunmaktadır. Aynı zamanda Aksaray'ın yüzölçümünün çoğunluğu ovalık alanlarından oluşmaktadır. Bu ovaya ise şehrin adı olan Aksaray ismi verilmiştir. Ayrıca termal ve turizm yönünden de önemli yerlerden biridir. Peki, Aksaray'da gezilecek yerler nerelerdir? Aksaray'da ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Şehrin adı Hitit tabletlerinde Kurşura olarak geçmektedir. İlkçağ döneminde ise Garsaura olarak bilinmektedir. Son Kapadokya kralı Archelaos, bu kenti geliştirmiş ve şehir Archelais adını almıştır. Roma döneminde ise imparator I. Cladius şehre koloni ayracılığı tanımış, bu sayede Anadolu'nun önemli kentlerinden biri haline gelmiştir. Aksaray, Bizans ve Araplar arasında birçok defa el değiştirmiştir. Malazgirt Savaşı ile birlikte şehir, Türklerin hakimiyetini altına girmiştir. 12.yy'da ise  Arap akınları ile şehir yağmalanmıştır. Ancak II. Kılıç Arslan ile yeniden kurulmuştur. Bu dönemde başka ülkelerden birçok din bilgini, tüccarlar getirilmiş ve bu sayede devletin önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehir, 15.yy'da Fatih Sultan Mehmet ile Osmanlı topraklarına katılmıştır. Zengin bir tarihi bulunan Aksaray'ın gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Aksaray'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Aksaray'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Güzelyurt Evleri: Bu tarihi evlerde önceleri Rumların yaşadığı bilinmektedir. Mübadele döneminde ise evlere Türkler yerleşmiştir. Her evin kapısında hangi tarihte yapıldığı da yazmaktadır.

  • Güvercinkayası: Binlerce yıllık tarihi olan bu yerde , 1996 yılından beri kazı çalışmaları devam etmektedir. Kale surlarından hayvan kemiklerine kadar birçok kalıntı bu höyükte bulunmaktadır.

  • Zinciriye Medresesi: Karamanoğulları Beyliği döneminde yapılmıştır. Medresenin yapımında ise bölgenin yöresel taşı olan tüf taşı ve kesme moloz taşı kullanılmıştır.

  • Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri: Eski bir yaşam alanı olan bu yer, tüf kayaların oyulması ile yapılmıştır. Yeraltı şehri toplamda 7 katlıdır. Fakat sadece 3 katı gezilebilmektedir. İçerisinde ise 40 oda bulunmaktadır.

  • Aksaray Müzesi: Aksaray ve çevresinde çıkarılan eserler burada sergilenmektedir. Müzede 16 bine yakın eser bulunmaktadır. Aksaray'a gelenlerin mutlaka uğraması gereken yerlerden biridir.

  • Ziga Kaplıcaları: Türkiye'nin önemli kaplıcalarından biri olan Ziga Kaplıcaları, Ihlara Vadisi'nde bulunur. Kaplıca suyunun birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.

Aksaray'da Ne Yenir?

Aksaray'da Ne Yenir?
  • Papara: Yörenin ünlü yemeklerinden biri olan papara, bayat ekmeklerden yapılır. Bu ekmekler tepsiye dizilir. Üzerine ise kavrulmuş soğan ve salça koyulur. Çökelekte döküldükten sonra servis edilir.

  • Ayva Dolması: Osmanlı mutfağına ait meyveli yemeklerden biridir. Ayvaların içlerine kıymalı, baharatlı harc koyulur ve tencereye dizilir. Üzerine ise nar ekşisi, çubuk tarçın eklendikten sonra pişirilir.

  • Karıştırma: Bu yemek günün her saati tüketilebilir. Özellikle kahvaltılarda tercih edilen karıştırma, hem doyurucu hem de lezzetlidir. Adında anlaşılacağı gibi birçok malzeme ile yapılır.

  • Soğan Dolması: Aksaray'ın en çok yenilen dolmalarından biridir. Kıyma, soğan ve salçadan iç harc hazırlanır. Suda haşlanan soğanların içine bu harc koyulduktan sonra pişirilir. Üzerine yoğurt dökülür ve servis edilir.

  • Şeker Pancarı Yahnisi: Oldukça vitaminli bir yemek olan bu yahni, şeker pancarı, nohut, dana eti gibi birçok malzemeden yapılır. Özellikle güveçte yapılanı ayrı bir lezzetlidir.

  • Sarığıburma: Bölgede katmer tatlısı olarak bilinen sarığıburma, baklava hamuru ile yapılır. Fırında iyice kızartıldıktan sonra üzerine şerbet dökülür. Özel kesme yöntemleri kullanılır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın