Henüz Gelişim Evresinde Olan İnanılmaz 10 Teknoloji
10. Yapay Solungaç
9. Tarım Robotları
8. Güneşten Korunma Hapları
7. Kağıt Kalınlığında, Katlanabilir Telefon ve Bilgisayarlar
6. Diş yenileme
5. Holografik TV
4. Gerçek zamanlı Google Earth
3. Kablosuz Elektrik
2. Ultra Hızlı Tüplerde Yolculuk
Raylar, tekerlekler hepsi birer sürtünme kuvveti. Nedeni, giden bir aracın yavaşlamasını sağlayan ana etkenlerden biri de sürtünme kat sayılarıdır. Sürtünme kuvvetini ortadan kaldırdığınız noktada araçların hızları artar. Japonya’da bir süredir manyetik güçle havalanan trenler yapım aşamasında. Şu anda bazı başarılı testleri gerçekleştiriyorlar buda demek oluyor ki yakın zamanlarda bu tarz trenleri hayatımızda görebiliriz. Bu tarz trenler yaklaşık 480 km hıza çıkabiliyor. Japon firmasının bu modeller etkileyici iken Amerika'da bazı firmalarda hızlanmayan en çok darbeyi vuran ikinci sürtünme etkisini ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. O da rüzgar direnci. Nasıl mı bunu başaracaklar havasız tüplerin içinde yolculuk.
Kabul edelim kolay bir teknoloji olmayacak. ET3 firmasının sahibi Daryl Oster’a göre tüpte yolculuk geleceğin ulaşım aracı. Tüpte yolculuğu oluşturan başlıca etkenler dışarıdan tüm anlamıyla hava girişine kapatılmış vakum ve basınç etkisiyle tüp içerisinde ilerleyen araçlar. Bu kapsüllerin yaklaşık 6500 km hıza çıkabileceklerini iddia etmekte. Bu da demek oluyor ki Avrupa'nın bir yakasından diğer yakasına gitmeniz yarım saatten az sürecek.
Tesla Motors sahibi ve CEO’su Elon Musk‘ın şimdilik Hyperloop diye adlandırdığı ET3 firmasınınkine benzer ama farklı teknolojileri içeren tüpte yolculuk yapılan bir modeli çalışmasının olduğu da bilinmekte. Bu modelde ise çıkılabilecek hızın 1500 KM olacağı düşünülmekte.
1. Sürdürülebilir Füzyon Reaktör
Günümüzde Nükleer enerji üretimi Nükleer fizyon sayeside üretilmektedir. Bunun nedeni ise Nükleer fizyonun, Nükleer füzyona göre daha kolay kontrol edilebilir olmasıdır. Günümüze kadar küçük çapta Nükleer füzyon reaktörleri yapılmıştı ama daha henüz büyük çapta sürdürülebilinir bir reaktör yapılmamıştı. Amerika, Avrupa Birliği, Rusya, Çin, Japonya, Güney Kore ve Hindistan’dan oluşan bir konsorsisyum Fransa’da dünyanın ilk büyük çaplı Füzyon reaktörünü oluşturmak için bir yer belirledi. Nükleer füzyon enerjisi, Nükleer füsyon enerjisine göre daha temiz ve 4 kat daha büyük bir enerji oluşturma kapasitesi var.
Bu Projenin adı ITER (international Thermonuclear Experimental Reactor) yani Uluslararası Thermonükleer deneysel Reaktörü. Dünyadaki ikinci en büyük uluslararası ortak bilimsel çalışma olarak da tarihte yerini alan bir proje.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın