Hayvana işkence kabahat değil suç sayılacak!
Türkiye’de hayvan hakları ve hayvanları koruma konusunda bir dönüm noktası yaşandı!Türkiye tarihinin en kapsamlı ve en koruyucu hayvan hakları yasa tasarısı Çevre Komisyonu’nda onaylandı!Hayvana işkence Kabahatler Kanunu’ndan çıkarılıp ceza kapsamına girdi. Hayvana işkence edip öldürenler 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası alacak. Bu başarı hepimizin!
Kış aylarında hepimizi derinden yaralayan bir olayın, bir kediye yapılan işkencenin videosu ile ayağa kalkıp hayvan haklarını koruma konusunda bir adım attık.Başta belki de öfke ve kızgınlıkla açtığım imza kampanyası, çığ gibi büyüdü, talepleri genişledi ve 5199 Hayvanları Koruma Kanunu’nun düzenlenmesi gündeme geldiğinde sivil toplumdan çıkan en büyük seslerden biriydi.
Meclis’te kanun tasarısı görüşülmeye başlandığında, en net taleplerimizden biri hayvana işkencenin suç sayılması, sokak hayvanlarının toplanarak ölüm kamplarına götürülmemesi ve deneylerde kullanılmamasıydı. Kampanyada toplanan imzalar, Change.org’daki diğer hayvan hakları konulu imza kampanyalarıyla beraber bazı vekillere iletildi ve görüşmeler yapılarak paylaşıldı.
Milletvekili Melda Onur’un resmi sayfasında yayınladığı bilgilere ve TBMM’nin yayınladığı resmi tutanaklara göre taleplerimize göre tasarıda kabul edilen önemli maddelerden bazıları:
- Çevre Komisyon Başkanı Erol Kaya ‘Yeni bir düzenleme yaptık, Kabahatler Kanunu’ndan çıkartıp suça getirdik,’ diyerek hayvana işkence nin suç olarak sayılacağını dile getirdi.
- Manisa Millet Vekili Selçuk Özdağ, ‘Kabahatler Kanunu’ndan çıkartıyoruz, Türk Ceza Kanunu’nun içerisine alıyoruz. Bu hakikaten bir devrim,’ diyerek 6 ay ila 4 yıl arası verilebilecek cezalardan bahsetti.
- Hayvan deneyleri AB direktiflerine bağlandı, sokak hayvanlarının ve barınaktaki hayvanların üzerinde deney yapılması yasaklandı.
- Yeni Yunus Parkları açılamayacak, mevcut olanlar kalacak ancak bu işletmeler hayvan sayısını arttıramayacak, üretim yapamayacak, kapasitesini büyütemeyecek. Bakanlık, Yunus Parkları’yla ilgili 6 ay içerisinde yönetmelik çıkaracak.
- Petshop’larda hayvan bulundurulamayacak. (2016 sonu itibariyle) Sadece hayvan üretim çiftlikleri ve bakımevlerindeki hayvanların satışını yapabilecek.
- Kısırlaştırılan ve sokaktan toplanan hayvanlar, okul, hastane, ibadethane, çocuk oyun alanları gibi yoğun olarak kullanılan alanların dışında ortamına geri bırakılacak.
Bunlar dışında, ‘Her ilde hayvanları koruma kurulu, vali veya görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında, hayvanların korunması ve buna ilişkin mevcut sorular ile çözümlerine yönelik olmak üzere toplanır,’ ifadesine yer verildi. Bazı vekillerin sunduğu önerge ile, koruma kurulunun resmi görevi olmayan sivil, gönüllü katılımına açık olması sağlandı.
19 Haziran 2014 günü yapılan son görüşme ile kanun tasarısı komisyon tarafından onaylandı. Sırada yasalaşması ve ardından yönetmeliklerin çıkarılması var.
Bütün bunlar belki de bir yıl önce hayal edemeyeceğimiz şeylerdi, fakat imzalar atan, sosyal medyada paylaşımlar yapan, vekillere mektuplar yazan, basına haberler gönderen insanlar sayesinde bugün bu haberleri alıyoruz.
Bundan sonraki süreçte, yasalaşma ve yönetmelik çıkarılması aşamalarını yakından takip ederek her an izleyeceğiz. Hayvanları koruma konusunda olumsuzluklarla karşılaşmamız halinde, yeniden harekete geçerek hep bir ağızdan hayvan dostlarımızın hakları için mücadele etmeye devam edeceğiz.
Sevgiyle,
Neşe Akcan
Change.org
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!