Hasan Ferit Gedik Davası: 'Sanık Yok, Hakim Yok, Dosya Yok...'
Duruşma Öncesi Güvenlik Önlemi
Hasan Ferit Gedik'in duruşması öncesi polis İstanbul Anadolu Adalet Sarayı önünde güvenlik önlemi aldı.
Adliye önüne aralarında Gedik'in annesi Nuray Gedik'in de bulunduğu bir grup geldi. Anne Nuray Gedik, duruşma için adliye binasına girerken diğer eylemciler 'Adalet halkların elleriyle gelecek' ve 'Gezi'de düşene dövüşene bin selam' yazılı dövizler açtı.
Elvan EZBER İSTANBUL, DHA
'Dosyasız' Duruşmada Sanıklara Kıyak
Maltepe Gülsuyu'nda çeteler tarafından öldürülen Hasan Ferit Gedik'in ölümüyle ilgili davada 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, elinde dosya olmamasına rağmen duruşma açarak tutuksuz yargılanan iki sanığın ifadesini aldığı ve sanıkların diğer duruşmalara katılmama yönündeki talebini kabul ettiği ortaya çıktı. Dosya, nakil talebinin görüşülmesi için Adalet Bakanlığı'na gönderilmişti.
İleri Haber'den Rıfat Doğan'ın haberine göre, Maltepe Gülsuyu'nda Hasan Ferit Gedik'in öldürülmesine ilişkin çetelerin yargılandığı davada 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, elinde dosya olmamasına rağmen tututksuz yargılanan iki sanığın ifadesini duruşma açarak aldığı ve sanıkların diğer duruşmalara katılmama yönündeki talebini kabul ettiği ortaya çıktı. Mahkeme 15 Eylül'de görülen son duruşmada dosyayı, davanın başka bir yere nakil talebinin görüşülmesi için Adalet Bakanlığı'na göndermişti.
İki sanığın ifadesini duruşma açarak alan mahkeme Gedik'in avukatlarına herhangi bir bildirimde bulunmazken, avukatların davanın başka bir ile nakil talebine yaptığı itiraza da aylardır cevap vermedi. Hasan Ferit'in avukatları dosyanın kendilerinden kaçırıldığını belirtti.
Dava 6 Ocak 2015'e ertelendi
Hasan Ferit Gedik cinayetinin Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davasının bugün görülen dördüncü duruşmasında dava dosyası ve sanıklar salonda değildi. Dava 6 Ocak 2015 tarihine ertelendi....
Hasan Ferit Gedik’in öldürülmesiyle ilgili davanın dördüncü duruşması bugün Kartal’daki Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki Mahkemesi’nde görüldü. Polis adliye çevresinde ve içinde geniş güvenlik önlemi aldı, duruşmanın görüldüğü 3. kata girişler sınırlandı.
Gedik ailesinin avukatları duruşmanın başında Twitter’a şunları yazdı: “Hasan Ferit Gedik duruşmasındayız. Sanık yok, hakim yok, dosya yok... Adalet yok!”
Sanıklar duruşmaya getirilmezken nakil talebi ile Adalet Bakanlığına gönderilen dava dosyası da henüz mahkeme ulaşmadı. Mahkeme Başkanı da bugün izin bildirerek duruşmaya gelmedi. İlk üç duruşma da “kalabalık, salon darlığı, nakil talebi” gibi sebeplerle yapılamadan ertelenmişti.
Mahkeme heyeti bu kez de bir sonraki duruşmanın tarihini 6 Ocak 2015 olarak belirleyip duruşmayı bitirdi. Davada hiçbir ilerleme sağlanamadı.
Sanıklar “kaçırıldı”
Bu duruşmada, sanıkların ifadelerinin müdahil avukatların yokluğunda alındığı ortaya çıktı.
Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi, elinde dosya olmamasına rağmen duruşma açarak tutuksuz yargılanan iki sanığın ifadesini aldı ve sanıkların diğer duruşmalara katılmama yönündeki talebini kabul etti.
İki sanığın ifadesini ayrı duruşma açarak alan mahkeme Gedik'in avukatlarına herhangi bir bildirimde bulunmadı.
Gedik ailesinin avukatı Ebru Timtik şunları söyledi:
“Son yaptığımız duruşma üçüncü duruşmaydı ancak şimdi duyuyoruz ki yedinci duruşmayı yapıyoruz. Yani o arada dört duruşma olmuş ve bize haber verilmedi. Sanıkların ifadeleri alınmış ancak biz sanıkları sorgulayamadık.”
“Davanın nakil kararına itiraz ettik, neden cevap verilmiyor? Buna bile tenezzül edilmiyor. Adalet Bakanlığı'na dosyanın gittiğini de sonradan öğrendik.”
Dava başlayamıyor
Hasan Ferit Gedik’in öldürülmesinin üzerinden yaklaşık bir yıl geçti. Davanın 14 Ağustos’ta görülmesi planlanan ilk duruşması “güvenliğin sağlanamadığı” gerekçesiyle, 4 Eylül’deki ikinci duruşması da yer darlığı nedeniyle yapılamamıştı.
Mahkeme 15 Eylül'de görülen üçüncü duruşmada da dosyayı, davanın başka bir yere nakil talebinin görüşülmesi için Adalet Bakanlığı'na gönderdi.
Ne olmuştu?
21 yaşındaki Hasan Ferit Gedik 29 Eylül 2013’te Gülsuyu’nda uyuşturucuya karşı yürüyüşte, protestocuların üzerine ateş açılması sonucu vurularak hayatını kaybetmişti.
Gedik’in öldürülmesinin ardından cenazesi de polisin, Gedik’in yaşadığı Armutlu’nun girişini kesmesi sonucu üç gün boyunca defnedilememişti.
Otopsi raporunda Gedik’in altı kurşunla vurulduğu ortaya çıktı. Vurulduğunda üstünde olan giysileri yani olayın delilleri ise kaybedildi.
Soruşturmaya dair iddianame Mayıs 2014’te tamamlandı. Soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılıp Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasıyla, soruşturmayı Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgüt, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu devralmıştı.
Savcı Nihat Demir’in hazırladığı iddianamede 15’i tutuklu 35 sanığa “Kasten yaralama', 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma', 'Kasten öldürme', 'Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma', 'Kasten öldürmeye teşebbüs', 'Nitelikli yağma', 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma', 'Suç delillerini yok etme gizleme veya değiştirme suçluyu kayırma', 'Yargı görevini yapanı etkileme' ve 'Mala zarar verme” suçlamaları yöneltildi.
İddianamede Mert Kazan, Ferhat Keleş, Adem Köşgen, Ümit Yeşilkaya, Doğukan Çep, Emrah Ok, Ekrem İnalkaç, Ercan Kütük, Mete Barış Durak, Murat Kesgin, Ercan Çiftçi, Hasan Taşhan, Şahin Eren, Yakup Dalkılıç, Zafer Turhan, Mesut Turhan ve Tarkan İmeçtemur'un 'Kasten öldürme ve öldürmeye teşebbüs' eyleminde silah kullanan şüpheliler arasında olduğu, suç aletlerini gizlediği, kimi şüphelilerin ise suçluların kaçması eylemlerinden sorumlu oldukları belirtildi.
Gedik’in öldürülmesinin de içinde yer alan Gülsuyu’ndaki olaylarla ilgili yargılanan sanıklar hakkında, 11 yıl ile 269 yıl arasında değişen hapis ve müebbet hapis cezaları isteniyor.
Kaynak: Bianet ve ajanslar
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!