Görüş Bildir
Haberler
3. İntifada Çağrısı

3. İntifada Çağrısı

adem kara
25.07.2014 - 09:46 Son Güncelleme: 25.07.2014 - 14:34

İsrail'in Gazze'de aralıksız süren saldırılarında ölü sayısı 805'e yükseldi. İsrail uçaklarının vurduğu Deyr El Balah'ta üç kadın hayatını kaybetti. İsrail ordusu Birleşmiş Milletler'e ait bir okulu da vurdu.

Kudüs ve Batı Şeria'da on binlerce Filistinli İsrail askeriyle çatıştı; 2 Filistinli öldü, en az 250 kişi yaralandı. Hamas, 'Batı Şeria'daki halkımızı kitlesel intifadaya çağırıyoruz' açıklaması yaptı.

Foto: Reuters

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kudüs başta olmak üzere Filistin birçok bölgesinde Cuma namazının ardından gösteri çağrıları yapılıyor. Hamas'ın 3. intifada çağrısının ardından Kudüs ve Batı Şeria'da büyük protestolar bekleniyor.

İsrail polisi Kudüs'te Mescid-i Aksa ve çevresi başta olmak üzere yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Kudüs sokakları ise protestocular tarafından barikatlarla kapatılmış durumda.

Hamas'tan intifada çağrısı

Kudüs ve Batı Şeria'da değişik kentlerinde toplanan on binlerce Filistinli perşembe akşamı Kadir gecesinde İsrail askeriyle çatışmıştı.

Gerçek mermiler kullanan İsrail ordusunun müdahalesi sonucu 2 kişi öldü, en az 250 kişi yaralandı.

Al Jazeera'nin Kudüs muhabiri Civara Buderi, Kudüs'ün tüm girişlerinde İsrail askerlerinin bulunduğunu ve Mescid-i Aksa'ya giden tüm yolları kapatıklarını belirtti. Buderi, 'Bu gece Kudüs'te uzun yılların en şiddetli çatışmaları yaşandı. İnsanlar Kadir Gecesi'ni hiç bu şekilde yaşamamıştı. İsrail ordusu gerçek mermi, plastik mermi ve gaz bombalarını yoğun bir şekilde kullandı' dedi.

Hamas, 'Batı Şeria'daki halkımızı kitlesel intifadaya çağırıyoruz' açıklaması yaptı.

Yazılı açıklama yapan Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, 'Batı Şeria'daki halkımızı, Gazze'de hakiki ve fiili bir zafer elde edilmesi için kitlesel bir intifadaya ve İsrail düşmanıyla her türlü çarpışmaya çağırıyoruz' ifadesini kullandı.

Batı Şeria ayakta

Batı Şeria’daki Kalandiye askeri noktasındaki çatışmalarsa saat 22.30 sıralarında başladı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için düzenlenen gösterinin amacı Ramallah'tan Kudüs'e gitmekti.

Kadir Gecesi'ni Mescid-i Aksa'da kutlamak ve Gazze'ye destek olmak için başlatılan protesto gösterisi, '48 bin kişi' sloganı altında düzenlendi.

1948 yılındaki ‘Büyük Felaket’ anlamına gelen Nekbe’den esinlenerek 48 bin kişinin toplanması için çeşitli sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler çağrı yaptı.

Çağrılar sonucu dün akşam saatlerinden itibaren Ramallah’ta on binlerce Filistinli toplandı.

Bunun üzerine İsrail ordusu Kudüs'e giden yolları kapattı.

Al Jazeera muhabiri Şirin Ebu Akleh, “İsrail ordusu belki de şimdiye kadar hiçbir protestoya karşı bu kadar şiddet kullanmadı. Gerçek mermilerle Filistinlilere ateş açıyor” dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ise tüm Filistinlilere kan bağışında bulunmak için çağrı yaptı.

Al Jazeera'ya konuşan Filistin Sağlık Bakanlığı Ramallah Sözcüsü Osama Neccar 'Kalandiye'den sadece gerçek mermiyle vurulan 250 yaralı hastanemize geldi. Gaz bombalarıyla veya plastik mermiyle vurulan yaralılar protesto yerinde müdahale ettik. Yaralılar baş, kalp ve boyun gibi hassas yerlerden vuruldu. Belli ki öldürmek için vuruldular. Her dakika, bir yaralı hastaneye geliyor' diye konuştu.

Greve gidilmişti

İsrail'in Gazze'nin Şecaiyye bölgesinde sivilleri açık bir şekilde hedef alarak yaptığı katliam Batı Şeria ve Kudüs'te yankı bulmuştu.

Katliamın ardından yönetimin 3 gün yas ilan ettiği Filistin'de geçtiğimiz pazartesi günü Filistinli esnaf Batı Şeria'nın çeşitli kentleri ile Doğu Kudüs'te kepenk kapattı.

Resmi kurum, banka ve üniversitelerdeki çalışanların greve gitmesi dolayısıyla Batı Şeria'da bulunan resmi kurumlar da gün boyu hizmet vermemişti.

1. ve 2. İntifada'da ne oldu?

Filistin’de İsrail işgali altındaki topraklarda Birinci İntifada (ayaklanma), İsrail’in, Aralık 1987’de başladı ve 1993 Oslo Anlaşması'nın imzalanmasına kadar sürdü.

İntifada farklı alanlarda mevcut işgal güçlerine karşı bir dizi sivil eylemi içinde barındırıyordu.

Genel grev, Gazze ve Batı Şeria’daki İsrailli kurumları boykot, ordu emirlerine karşı sivil itaatsizlik, İsrail yerleşkelerinde çalışmamak, İsrail ürünlerini satın almamak, vergi vermemek, Filistinli araçları İsrail ehliyetleriyle kullanmayı reddetmek, grafitiler yapmak, barikatlar kurmak ve Filistin sınırları içindeki İsrail’e ait askeri binalara taş ve molotof kokteyli atmak, ayaklanma sürecinde gerçekleşen eylemlerdi.

İkinci İntifada ise Eylül 2000 yılında başladı, 2005 yılının Şubat ayında, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve Ariel Şaron’ın , Şarm el-Şeyh’de çatışmaların sona erdiğini belirten bir anlaşmayı imzalamasına kadar sürdü.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/3-i...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0