Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Günde 10 Dakikadan Az Zaman Ayırarak Daha Zeki Olmanıza Yardımcı Olabilecek 12 Alışkanlık
Zihninizi geliştirmek mi istiyorsunuz? Bu 12 maddeye bir göz atın derim...
1. Kişisel öncelikleriniz üzerinde çalışın.
2. Okumak beyninizin çalışmasını sağlar.
Düşünceleriniz, günlük okuma alışkanlığı geliştirmenizle çeşitli kurgu ve kurgusal olmayan kitaplara kadar ne okuduğunuzla doğru orantılı olarak değişir. Charlie Munger bir keresinde şöyle demişti: “Hayatta sürekli olarak çok da zeki olmayan, hatta bazen çok çalışkan olmayan insanların yükseldiğini görüyorum. Her birinin daima öğrenmeye açık bir makine olduğunu gördüm. Her gece yatağa kendilerini biraz daha geliştirmiş olarak gidiyorlar.’’
3. Hayat boyu öğrenmeyi benimseyin.
Zeki insanlar yeni bilgiler konusunda tutkuludurlar. Öğrenmeyi asla bırakmazlar. Öğrendiğiniz şeylere baktığınızda öğrenmenin ne kadar faydalı olduğunu hissedersiniz zaten. Ne kadar çok şey bilirseniz ve öğrenirseniz, öğrenmeye o kadar çok bağlanabilirsiniz. Her şeyi daha iyi anladığınızdan emin olmak için Feynman Tekniğini kullanın. Bu belki de odaklanmak için kullanabileceğiniz en etkili çalışma aracıdır. Cevap aramayı bırakmayın. Bir şey size mantıklı gelmiyorsa, anlayabilmeniz için konu hakkındaki bilginizi genişletmenin yollarını arayın.
4. Sizi düşünmeye iten haber sitelerine abone olun.
Daha zeki bir siz sadece birkaç haber sitesi kadar uzakta. Barking Up The Wrong Tree, Farnam street, Brain Pickings ve The Longreads, abone olmanız gereken birkaç haber sitesi. Bu haber siteleri, hayatınızın nasıl daha iyi olacağına dair fikirleri paylaşıyor. Her gün yeni bir şeyler öğrenebileceğiniz bir bilgi kaynağına sahip olmak çok önemli. Daha sonra okumak üzere gördüğünüz şeyleri kaydetmek için Pocket'ı kullanın. Her gece uyumadan önce kaydedilmiş makalelerinizden birkaçını okumayı deneyin. TED Talks ile her gün 10 dakikanızı günümüzün en zeki insanlarından bazılarını dinleyemeye ayırın. Haftalık ilham kaynağını yaratmak için için TED'e mutlaka üye olun.
5. Kendinize mutlaka takip edeceğiniz bir şeyler bulun.
Kendinize vaktinizi değerli kılacak şeyler yaratın. Çalışmalarınızı paylaşın mesela. Başarısız olsanız bile bu süreçte daha fazlasını öğreneceksiniz, emin olun olduğunuzdan daha iyi bir insan olacaksın. Ne yaparsanız yapın kendiniz için değerli şeyler yaratın. Her anınızı sosyal medyada değerlendirmek zorunda değilsiniz. Sosyal medyada harcadığınız 1 saati zihinsel olarak size daha fazla faydası olacak bir şeyle değiştirin. Orijinal bir şey yapmak için kendinize meydan okuyun. Einstein'ın söylediği gibi, 'Akıllı değilim, sadece tutkuyla meraklıyım...'. Tüm zeki insanlar kişisel uğraşları konusunda tutkuludur. Yaptıkları işte anlam bulurlar. Hayatınızda her zaman heyecan verici bir şeyler yaratır. İçinizde en iyisini ortaya çıkaranın ne olduğunu bulun ve onu yaratmak için zaman ayırın.
6. Yazarak düşünmeye başlayın.
Öğrendiklerinizi yazın. Güzel ya da uzun olması gerekmez ama öğrendiklerinizi yazılı olarak yansıtmak için her gün birkaç dakikanızı ayırmak, beyin gücünüzü kesinlikle artıracaktır. Öğrendiğiniz şeyler hakkında günde birkaç yüz kelime yazın. Daima not alın. Daha sonra bu bilgileri kullanmanız için yazmak oldukça işe yarayacaktır. Yararlı veya üretken olmasalar bile yeni şeyler denemeye istekli olun. Neyin yararlı olup olmayacağını asla bilemezsiniz. Sadece yeni şeyler denemeniz ve daha sonra deneyimlerinizin geri kalanıyla nasıl bağlantı kurduklarını görmeniz gerekir.
7. Öğrendiklerinizi paylaşın.
Bir şeyi öğrenmenin en iyi yollarından biri onu öğretmektir. Bir şeyi gerçekten öğrenmek istiyorsan, başkalarına öğretmenin bir yolunu bul. Bir blog, podcast veya vlog aracılığıyla düşüncelerinizi başkalarıyla paylaşın. Quora ile ilgili bir soruyu cevaplayın veya Udemy'de öğrendiklerinizi başkalarına öğretin. Einstein, bir şeyi basitçe açıklayamıyorsanız, yeterince anlamadığınızı söyledi. Her gün birine bir şeyi basitçe açıklamaya çalışın, böylece o şeyi daha iyi anlarsınız. Mortimer Adler, 'Ne düşündüğünü bildiğini söyleyen ancak bunu ifade edemeyen kişi genellikle ne düşündüğünü bilmez' diyor. Paylaştığınız şeyi daha iyi hatırlarsınız. Bu durum size meydan okur ve sizi düşünmeye zorlar. Öğrendiklerinizi mutlaka paylaşın. Bu, düşüncelerinizi zihninizde düzenlemenize yardımcı olacaktır.
8. Mola vermek için kendinize zaman ayırın.
Amacı olan molalar verin. Beyninizin öğrendiklerini işleyebilmesi için kendinize alan sağlayın. Mola vermek strese ve yorgunluğa iyi gelirken yaratıcılığınızı da artırıyor. Dinlenmek veya bir şeylere ara ve mola vermek kötü bir şey değildir, zihninizde bağlantıları kurmak ve yaratıcı işlerin yapılması için gereklidir.
9. Düşünmek için biraz zaman harcayın.
Düşünmek, sonuçlarınız üzerinde son derece yararlı bir etkisi olacak bir etkinliktir. Düşünmek için kendinize gerçekten zaman ayırmazsanız bunu yapamazsınız. Sadece başkalarının fikirlerini okumayın veya dinlemeyin gerçek olabilecek şeylerle ilgilenin ve sonra düşünün. Bunu yapmak zaman ve çaba gerektirir. Nasıl odaklanacağınızı öğrenmeniz gerekecek. Düşünmeye ayırdığınız zamanın dikkat dağıtıcı unsurlardan arındırılması gerekiyor. Zihniniz yenilik arayan bir cihazdır. Yeni ve ilginç şeylere dikkat etmek için uyarlanmıştır. Fikirlerinizi değerlendirin. Düşünmek, kendinize fikirler hakkında sorular sormaktır. Mesela, AOL CEO'su Tim Armstrong, yöneticilerinin sadece düşünerek günlerinin yüzde 10'unu veya haftada dört saatini harcamalarını sağlıyor. LinkedIn CEO'su Jeff Weiner, günde iki saat kendisine düşünme zamanı planlıyor.
10. Zihninizdeki yoğunluğu artırın.
Zihinsel gücü geliştirmek süreklilik ister. Zihinsel güç, yeni şeyler öğrenerek yeni sinir yolları oluşturmanızı gerektirir. Zihinsel güç, irade gücünden daha fazlasını içerir mesela sıkı çalışma ve bağlılık gerektirir. Kendinizi beyninizi daha fazla kullanmaya zorlayın. Ne kadar düzenli olarak yeni bir beceri edinirseniz veya yeni bir konu üzerinde çalışırsanız, farklı bir düşünce modelini öğrenirseniz zihniniz o kadar güçlü olur. Her hafta yeni bir şey öğrenmeye çalışın, ardından yeni şeyler öğrenirken onun üzerinde çalışmaya devam edin. Gerçekten zeki insanlar, farklı bir bakış açısına sahip olma ve yine de en iyi şekilde işlev görme yeteneğine sahiptir. F. Scott Fitzgerald konuyla ilgili 1936 yılında 'İleri bir zekaya sahip olup olmadığınızın testi, iki karşıt fikri aynı anda akılda tutma ve yine de işlev görme yeteneğini muhafaza etme becerisidir.' demişti. Abraham Lincoln bazen bir arkadaşıyla tek bir perspektiften tartışırdı ve sonra tersi bir perspektiften geçip tartışırdı. Zihninizi geliştirmek için bu tür zihin egzersizleri yapabilirsiniz.
11. Öz farkındalığınızı geliştirin.
Farkındalık güçlü bir araçtır. Öz farkındalığınızın olmasının gücü, kendi alışkanlıklarınızın bilincinde olmanıza ve bunları değiştirmeniz gerekip gerekmediğine karar vermenize yardımcı olacaktır. Öz farkındalık, duygularınız ve eylemlerinizi ve düşüncelerinizi etkileyen altta yatan duygularınızla iletişim halinde kalmanızı sağlar. Kendinizi anlamanıza ve kim olduğunuzla barışık olmanıza yardımcı olmak için muazzam bir araçtır. Kim olduğunuzun farkında olmanız sizi öz güven sahibi yapar. Günlük kendinizi nasıl yansıttığınızı gözlemlediğiniz bir alışkanlık edinin ve zihninizi gözlemleyin.
12. Kendinizle yarışın.
Her gün yüzde bir daha iyi olun. Her gün kendinizi nasıl daha ileriye taşıyabilirsiniz ona odaklanın. Kendinizden beklentilerinizi aşmayı öğrenin. Bu süreçte sınırlarınızı ve zorluklarınızı nasıl idare edeceğinizi öğreneceksiniz. Calvin Coolidge, “Gelişme ne yaptığınızla bağlantılıdır. Çaba olmadan fiziksel veya entelektüel olarak gelişme olmaz ve çaba da çalışmak demektir.' Uzun vadeli başarı istiyorsanız, zor olan hiçbir şeyden kaçmamalısınız.
Yorum Yazın
Daha zeki olmak ne aq mevcut olanı daha etkili kullanmak diyin bari
IQ puanı artabilir veya azalabilir. Örneğin obsesyonlar yani takıntılar zekayı düşürebilir. Bir konudaki her şeyi öğrenmek -bir enstrüman çalmayı öğrenmek gi... Devamını Gör
içeriğin toplumla alakası olabilecek tek şey 8. sıradaki bilgi, gerisini toplum bünyesi zaten kaldırmaz.
Hande Erçel ne alaka yahu? Güzel içerik. Teşekkür ederim Beray Polat. <3