Greve Plazalar Gidecek! Maaş Zamlarında Denge Bozuldu: İşçi Yüzde 90 Zam Alırken Ofis Çalışanı Yüzde 50 Aldı
Son yıllarda artan enflasyonla yükselen maaş zam oranları hayat kalitesini artırmaya yetmiyor. Maaş zamlarının hemen ardından gelen fiyat yükselişleriyle aradaki fark kapanıyor. Özellikle asgari ücrete gelen zamların seçim süreçleriyle yüksek olması, beyaz yakanın daha hızlı bir ivmeyle erimesine neden oldu.
Son iki yılda yeniden hayatımıza giren "ara zamlar" ve EYT düzenlemesi maaş skalalarında dengeleri değiştirdi.
İnsan kaynakları platformu Yenibiriş'ten Uğur Karaboğa, çalışanlar ve şirketlerin arasında maaşların büyük uyumsuzluk oluşturduğunu belirtti.
EYT’de mavi yakalıların psikolojik bir avantajı olduğunu belirten Karaboğa, Anadolu’da iş yoğunluğunun mavi yakadan oluştuğunu ve eleman bulma sıkıntısıyla mevcut olan deneyimli iş gücünün değerini artırdığını belirtti.
İstihdamda en büyük açığın inşaat, turizm ve yazılım olduğu belirtilirken, özellikle yurt dışında projeleri yoğun olan Türk müteahhitlerinin iş gücünü ağırlıklı Türkiye’den götürmesiyle maaşları değiştiği görülüyor.
Son 1 yılda mavi yaka yani işçi kesim maaşları popülist politikalar ve diğer düzenlemeler eşliğinde yaklaşık yüzde 90 oranında artarken, plaza çalışanı, özel sektör beyaz yakalısı ya da memurlar maaş artışları ise yüzde 50 seviyesinde kaldı.
Hangi sektör ne kadar zam aldı?
Üretim sektöründe ocak ayında yüzde 52, temmuzda da yüzde 33 oranında maaş zammı tahmin edilirken,
Finans sektöründe yılbaşında yüzde 38, temmuz ayında yüzde 20-35 oranında maaş zamları görülüyor.
Gıda sektöründe ocakta ortalama yüzde 52, temmuzda ortalama yüzde 32 oranında maaşlara zam yapıldığı görülüyor.
Teknolojide zamlar coştu.
Yıllar sonra "enflasyondaki hızlı yükselişle eriyen" sabit gelirliler için ara zam uygulamasının iş gücü piyasasında sorun oluşturduğuna değinen Karaboğa, ocakta zam alan çalışanların temmuz ayına sorguladıklarını belirtti.
Özetle alım gücünün maaşlı çalışanlar için yıkım haline dönüştüğü son yıllarda enflasyona karşı kendilerini korumaları mümkün olmadı.
Ekonomi politikalarındaki sorunlar nedeniyle birçok alanda olduğu gibi istihdamda da moda tabirle 'rasyonel' dengeler bozuldu. Emeğin karşılığı bulması en büyük dilek olurken, yıl sonunda beklenen enflasyonun yükselecek olması, yakın süreçte bir seçim atmosferine daha girilecek olması, eğitimin ve niteliğin yerinin uzun süredir sadece maddi ölçülüyor olması gibi durumlarla bozulan dengelerin düzelmesinin kolay olmadığı görülüyor.
Siz ne dersiniz? Yorumlara bekliyoruz.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
2 üniversite mezunuyum, Advanced seviye ingilizcem var, 13 yıldır özel sektördeyim üstelik son 5-6 yıldır da yöneticilik yapıyorum. İzmir belediyesinin temiz... Devamını Gör
bende not aldım bunu teşekkürler
Euro'ya endeksleyin maaşları sorun kalmasın... Ama yooook, patron işçiyi, çalışanı başka nasıl sömürecek? Marketteki herşeye her an zam geliyor, yakıta her s... Devamını Gör
Okumanın bu kadar değersizleştiği bir dönem olmamıştır. Trajikomik mevcut maaş durumları.