Google Şoförsüz Araba Projesi
Google Şoförsüz Araba Projesi
Arama motoru firması Google, teknoloji öncülüğünü sürdürerek Şoförsüz Araba projesi için kolları sıvamış durumda. Yapay zeka kullanılarak geliştirilen bu arabalar, insansız olarak şu ana kadar toplam 500 bin kilometre yol aldılar.
Dünyayı değiştirecek teknolojiler listesine girmeyi başaran insansız ya da daha doğru tanımıyla şoförsüz araba projesinin (Google driverless car) reçetesi Google tarafından hala gizli tutulmakta. Arabanın kendi kendini sürmesini sağlayan yazılımın adı “Google Chauffeur“. Projenin yönetecisi ise deneyimli Google mühendisi “Sebastian Thrun“.
Sebastian Thrun, Stanford Yapay Zeka Labaratuvar’ının direktörü ve Google Sokak Görünümü (Google Street View) uygulamasının mücitlerinden biri. Thurn, 2005 yılında geliştirdiği robotik araç ile DARPA büyük ödülü ve aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı’ndan 2 milyon dolar ödül almış.
Google’ın lobi çalışmaları sonucu 2011 yılında Nevada eyaleti, otonom arabaların (autonomous car)kullanımına izin vermişti. 2012 senesinde Nevada eyaleti ilk otonom arabanın lisansını çıkardı. Lisansın çıkarıldığı araç, Google’ın deneysel şoförsüz araç teknolojisini barındıran bir Toyota Prius modeliydi. Şoförsüz araçlara izin veren Nevada’yı, Florida ve California eyaletleri takip etti. 2013 yılında son olarak Michigan eyaleti insansız araç deneylerinin yapılmasına izin verdi ancak bunun için ilginç bir şart koştu. Adı insansız veya şoförsüz araç bile olsa şoför koltuğunda muhakkak biri oturacak aksi takdirde yapılacak hiç bir çalışmaya izin verilmeyecek!
Google’ın projesinde kullanılan araçlar 150 bin dolar civarında ekipmana sahip. En önemli ekipmanı ise 70 bin dolar değerindeki lazer radar sistemi. Lazer, aracın üstüne konumlandırılmış durumda. Bu sistem sayesinde araba çevresindeki her şeyin 3 boyutlu bir haritasını oluşturabiliyor. Oluşturulan bu haritalar dünya haritasıyla birlikte kullanılarak, aracın insansız gitmesini sağlayacak veri modelleri ortaya çıkıyor.
Şoförsüz araba projesinde şu ana kadar bir çok marka ve model araba kullanılmış durumda. İlk denemenin yapıldığı Toyota Prius‘tan sonra Audi TT ve Lexus RX450 gibi modeller çalışmada kullanılmış.
Testler esnasında şoför koltuğuna oturan bir kullanıcı rotada, hızda veya herhangi bir konuda anormallik tespit ederse frene basarak veya direksiyonu oynatarak kontrolü ele geçirebiliyor. Tıpkı bugün çoğu arabada bulunan cruise control (hız sabitleyici) özelliğini devre dışı bırakmak gibi.
2012 Ağustos ayında proje ekibi, insansız arabalarla kazasız olarak toplam 500 bin kilometre yol katetdiğini açıkladı. Bu olumlu gelişmeler neticesinde otonom araba çalışmalarına izin veren kanunu kabul eden 4 eyalete yakında Teksas da katılabilir. Nitekim kanun tasarısı verilmiş durumda.
Yorum Yazın