Görüş Bildir
Haberler
Google’dan Stephen Hawking Sürprizi: Stephen Hawking Kimdir, Kaç Yaşında ve Neden Vefat Etmiştir?

Google’dan Stephen Hawking Sürprizi: Stephen Hawking Kimdir, Kaç Yaşında ve Neden Vefat Etmiştir?

Dünyanın en çok kullanılan arama motorlarından Google, önemli olayların yıl dönümünde veya önemli kişilerin özel günlerinde ana sayfasından doodle yayınlıyor. Google’ın bugünkü sürprizi Stephen Hawking oldu. Dünyanın en önemli fizikçilerinden biri olarak tarihe geçen Stephen Hawking’in hayatı ve başarılıları araştırılıyor. Peki, Stephen Hawking kimdir, kaç yaşında ve neden vefat etti? İşte Stephen Hawking’in hayatı ve başarılarla dolu kariyeri…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Özel günlerde kullanıcıları doodle ile bilgilendiren Google’ın, Stephen Hawking’in 80. yaş günü için hazırladığı doodle internetin gündeminde. Vatandaşlar, Google’ın sayfasına girdiğinde Stephen Hawking için hazırlanan video ile karşılaşıyor. Peki, Stephen Hawking kimdir? Stephen Hawking neden vefat etti? Stephen Hawking’in başarıları neler?

Stephen Hawking Kimdir, Kaç Yaşında ve Neden Vefat Etti?

Stephen Hawking Kimdir, Kaç Yaşında ve Neden Vefat Etti?

Stephen William Hawking 8 Ocak 1942’de Oxford’da dünyaya gelmiş ve 14 Mart 2018 Cambridge’de hayatını kaybetmiştir.

Stephen Hawking, Einstein'dan bu yana dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi olarak kabul edilmektedir. 12 onur derecesi almıştır. 1982'de CBE ile ödüllendirilmiş, bundan başka birçok madalya ve ödül almıştır. Royal Society'nin ve National Academy of Sciences (Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi) üyesidir.

8 yaşındayken Londra'dan 20 mil uzaktaki St Albans'a gitti. 11 yaşında St Albans okuluna kayıt oldu. İleride, 'Size ilham veren bir öğretmeniniz oldu mu?' sorusuna, St Albans'ta öğretmeni olan Dikran Tahta'dan söz ederek cevap verecekti.

Hawking St Albans Okulu'ndan mezun olduktan sonra babasının eski okulu Oxford Üniversitesi kolejine devam etti. Babası onun tıp okumasını istiyordu, ancak o matematiği seviyordu. Fakat okulun matematik bölümü mevcut değildi. Bu yüzden onun yerine fizik öğrenimi görmeye başladı. Üç yıl sonra doğa bilimlerinde birinci sınıf onur madalyasıyla ödüllendirildi.

Hawking daha sonra kozmoloji (evrenbilim) üzerine çalışmak üzere Cambridge'e gitti. O zamanlar Oxford'da evren bilimi üzerine çalışma yoktu. Cambridge'de danışman olarak Fred Hoyle'u istemesine karşın Dennis Sciama atanmıştı. Doktorasını aldıktan sonra ilk önce araştırma asistanı, daha sonra Gonville and Caius College'da doçent oldu. 1973'te Gökbilim Enstitüsünden ayrılarak Uygulamalı matematik ve Kuramsal fizik bölümüne geçti. 1979'dan sonra matematik bölümünde Lucasian matematik profesörü oldu. Bu profesörlük 1663 yılında üniversite parlamento üyesi olan Henry Lucas tarafından kurulmuştu. İlk olarak Isaac Barrow sonra 1669'da Isaac Newton'a verilmişti.

Stephen Hawking’ın Kişisel Hayatı

Stephen Hawking’ın Kişisel Hayatı

Stephen Hawking, amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığının nadir görülen, erken kendini gösterip yavaş ilerleyen bir formundan muzdaripti. Bu hastalığın teşhisi 1963'te, Hawking 21 yaşındayken konuldu; doktorları tarafından Hawking'e iki yıllık ömür biçildi. Motor nöronların zamanla yüzde seksenini öldürerek sinir sistemini felç eden; ancak beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bu hastalık, Hawking'i tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkûm etti. 

1970'lerin sonlarında konuşma yetisi gittikçe de zayıflamaya başladı, bu dönemde sadece en yakınları tarafından anlaşılan Hawking'in dış dünyayla iletişimini dediklerini dinleyip tekrarlayan yakınları sağlamaktaydı. 1985'te CERN'i ziyaret ederken zatürre kaptı. Bu nedenle nefes borusuna delik açılması gerekti ve sesini tamamen yitirdi. 

1986'dan itibaren koltuğuna yerleştirilmiş, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde insanlarla iletişim kurabildi. Bilimsel uğraşlarında ve günlük yaşantısında çevresinden ve ailesinden destek aldı. Konuşmak istediği anda, elindeki elektronik aleti sıkarak, sandalyesine bağlı özel bilgisayarının ekranına, dakikada ortalama 10 kelimeyi sıralayabilmekteydi. Bilgisayarının hafızasında yaklaşık 2600 kelime bulunmaktadır. Böylece herhangi bir kelimeyi söylemek istediğinde ekrana yazabilmekteydi. Sağlıklı insanların konuşmalarında kullandığı kelime sayısı da 2500 civarındadır. Dolayısıyla Hawking, duygularını ifade etmede kelime sıkıntısı çekmemekteydi. 2005'te el kaslarını hareket etme yetisini kaybetmesiyle yanağındaki kasları kullanarak kelime seçmeye başladı.

14 Mart 2018 tarihinde sabaha karşı, Cambridge, İngiltere'deki evinde 76 yaşında öldü. Ailesi ölüm sebebini açıkladı, 'huzur içinde öldü' açıklamasını yaptı. Stephen Hawking'in henüz 21 yaşındayken yakalandığı ve tedavisi olmayan ALS hastalığı yüzünden öldüğü düşünülmektedir.

Google'ın Stephen Hawking İçin Hazırladığı Video

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
6
4
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın