Fahiş Fiyatlarla Satın Aldığımız Organik Ürünler Düşünüldüğü Kadar Sağlıklı mı?
Organik tarım sizce de pazarlama stratejisine dönüşmedi mi?
Son yıllarda, özellikle şehirlerde yaşayan bireylerin organik yiyeceklere yöneldiğini ve tonlarca para verdiğini fark etmişsinizdir.
Organik ürünler, dünya çapında belli kurallar içerisinde yetiştirilmediği için her ülkenin kendine özgü içerikleri ve amblemleri bulunuyor.
Organik yiyeceklerin daha sağlıklı olduğunu düşünenler için doğada yetişen gıdaların daha fazla antioksidan içerdiğini söyleyebiliriz.
Bunun sebebi ise doğal yiyeceklerin böceklere karşı kendilerini koruma altına almalarından kaynaklanıyor. Ancak antioksidanların vücuda sağlıklı olduğu düşünülse de kesin bir sonuç henüz söz konusu değil. Besleyicilik konusunda ise organik ürünlerin daha fazla C vitamini ve omega 3 içerdiğini belirtebiliriz ancak bu konudaki farkın çok da belirgin olmadığı da ayrı bir gerçek. Yani yedikleriniz konusunda doğal olup olmadığı değil meyve, sebze, protein ve kalsiyum açısından her besini tüketmeniz önemli...
İlaçlama konusunda da organik böcek ilaçlarıyla sentetik ilaçların arasında çok fazla fark olmadığı gözlemlendi.
Hatta organik ilaçlardaki bakır sülfat insan vücudu için daha zararlı... 2018 yılında Danimarka'da yapılan bir araştırma sonucu, böcek ilaçlarının üç ayda bir kadeh şarapla aynı oranda zarar verdiği ortaya çıkmıştır.
Organik ürün yetiştiriciliğinin çevreye olan zararı göz önünde bulundurulduğunda organik sistemlerin diğerlerine göre daha az enerji kullandığı sonucuna varılmıştır.
Ancak sera gazı emisyon oranları aynıdır ve organik tarımın uygulama alanı diğerlerine göre daha fazladır.
İsveç Gıda Ajansı'nın yaptığı açıklamaya göre, organik ve organik olmayan besinler birçok açıdan birbirine eşittir.
Yetiştirme alanı açısından geleneksel tarımcılık daha avantajlıyken içerdikleri toksiklik açısından ise organik tarım bir adım öndedir.
Genel olarak değerlendirildiğinde ise geleneksel tarımın organik tarıma göre biraz daha olumsuz etkilere sahip olduğu görülmüştür ancak bu durum düşünüldüğü kadar fazla değildir.
Doğa için gerçekten endişeleniyorsanız sadece organik tarımla bunun önüne geçemezsiniz. Aynı zamanda mevsimsel gıdaları tüketmeye özen göstermeniz gerekir.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...
Yorum Yazın