onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Evrimle İlgili Virüs Gibi Yayılmış Yanlış Bilgiler

Evrimle İlgili Virüs Gibi Yayılmış Yanlış Bilgiler

28.02.2016 - 21:21

Evrimle İlgili Virüs Gibi Yayılmış Yanlış Bilgiler

Ülkemiz insanının 'fikri olmadan zikri olma' özelliği malum. Fakat bu özellik sadece az eğitim görmüş kişilerden ibaret değil. Malum, çağ bilgi çağı. Bilgi kirliliğinden enfeksiyon kapmak da çağın cahillik çeşitlerinden biri. Bilgi karmaşası içinde boğulma, hangi verinin doğru olduğunu bilememe durumu çok yaygın. Hatta bilgi ayıklama, işleme, filtreleme, analiz etme dalında spesifik meslekler türedi ve şu sıralar oldukça revaçta. 

Velhasılıkelam evrim teorisi de bu durumdan nasibini alan konulardan. Görünen o ki savunan da karşı çıkan da konu hakkında ahım şahım bir bilgiye sahip değil. O yüzden gelin virüs gibi yayılmış birkaç yanlış bilgiyi bazı bilimsel araştırma verileriyle düzeltmeye çalışalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Genlerin Büyüklükleri Komplekslik Ölçüsü Değildir

İnsan genomunun büyüklüğü kolaylıkla yanlış yorumlanabilmektedir. İnsanların sinekten 25 kat daha fazla DNA'ya sahip olmasının nedeni, insanların çok daha büyük ve kompleks olması değildir. Çünkü genetik bilginin miktarının biyolojik açıdan kompleks olmakla bir ilişkisi bulunmamaktadır. Örneğin tek hücreli Paramecium caudatum 8,6 milyar nükleotide sahiptir. Bu insan genomunun iki katından fazla bir sayıdır. Bilinen en geniş genetik bilgiye ise 670 milyar nükleotid ile tek hücreli Amoeba dubia sahiptir. Ayrıca DNA'nın uzun olması ile organizmanın kompleks olması arasında her zaman doğru orantı olmadığını göstermektedir. Bu konuya biyofizikçi Dr. Lee Spetner şöyle değinmektedir: 

Bazı organizmaların kromozomları, diğerlerinin kromozomlarındakinden daha fazla DNA'ya sahiptir. Organ kompleksliğini ölçmek için, genomdaki DNA miktarının iyi bir yöntem olduğunu düşünebilirsiniz, fakat bu tamamen doğru değildir. İnsanlar bazı böceklerden 30 kat daha fazla DNA'ya sahip olmalarına rağmen, insanlardaki DNA'nın iki katından daha fazlasına sahip olan böcekler vardır. DNA miktarı kompleksliği ölçmek için güvenilir bir yol değildir.

İnsan Genomu Projesini yöneten Francis S. Collins şöyle demiştir:

İnsanların beklenenden daha az geni olduğu anlaşıldı. Burada genden söz ederken, belirli bir proteini şifreleyen belirli bir DNA diziliminden söz ediyorum. Elbette protein oluşturmayan RNA dizilimleri de vardır. Fakat bu tanıma göre, yalnız çok şaşırtıcı biçimde 30.000 kadar insan geni olduğu anlaşıldı. Halbuki son on beş yıldır, 100.000 genden söz ediyorduk ve ders kitaplarında da böyle yazıyordu. Bu herkes için bir tür şok oldu. Hatta bazı kişiler bundan fazlasıyla etkilendi ve sıkıntıya düştüler. Çünkü insandan önce daha basit canlıların genleri de sayılmıştı ve örneğin bir tür solucanın 19.000, yabani otun 25.000 geni vardı ve biz yalnız 30.000 gene sahiptik. Daha da kötüsü, pirinç bitkisinin genetik şifresi çözüldüğünde, 55.000 geni bulunduğu anlaşıldı. Bu ne anlama geliyordu? İnsana ve pirinç bitkisine bakan birisi, elbette insanın biyolojik olarak daha kompleks olduğunu söyleyecektir. Bu konuda şüphe olduğunu sanmıyorum. Öyleyse tek dayanak gen sayısı olmamalı. Öyleyse neler olup bitiyordu? 

Dolayısıyla ne gen sayıları ne de DNA büyüklükleri, bir 'evrim zincirine işaret etmemektedir.

Genetik Benzerlik Yanılgısı

Genetik Benzerlik Yanılgısı

Evrim Teorisinin temeli şempanzelerin genlerinin insan genleri ile yüzde 98 benzerlik gösterdiği iddiasına dayanır ve bunun evrim teorisinin bir delili olduğu ileri sürülür. Şempanze ile insan genomları %98 benzer olsa bile, bundan 'insan %98 şempanzedir' sonucu çıkarmak yanlıştır. Çünkü insan belli oranlarda genlerini başka birçok canlıyla da paylaşır. Örneğin New Scientist dergisinde aktarılan genetik analizlere göre, nematod solucanları ve insan DNA'larında %75'lik bir benzerlik söz konusudur. Ancak bu durum insanın %75 solucan olduğunu göstermez ya da arada sadece %25'lik bir fark bulunduğu anlamına gelmez. Bu çıkarımların mantıksızlığını, bazı evrimciler de görmekte ve dile getirmektedirler. Örneğin Profesör Steven Jones, muz ve insan arasında %50 genetik benzerlik bulunduğunun gösterilmesinin, insanın %50 muz olduğu anlamına gelmeyeceğini hatırlatmaktadır. Çünkü iki farklı canlıdaki genler aynı olsa bile, bunların tamamen farklı şekilde çalışabildikleri bilinmektedir. 

Öte yandan bazı proteinler üzerinde yapılan analizler de, insanı çok daha farklı canlılara yakın gibi göstermektedir. Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacıların yaptığı bir çalışmada, kara canlılarının bazı proteinleri karşılaştırılmaktadır. Hayret verici bir şekilde, yaklaşık bütün örneklerde insan ve tavuk, birbirlerine en yakın akraba olarak eşleşmişlerdir. Bir sonraki en yakın akraba ise timsahtır. Evrimcilerin 'insan ile maymun arasındaki genetik benzerlik' konusunda kullandıkları bir diğer örnek ise, insanda 46, şempanze ve gorillerde ise 48 kromozom bulunmasıdır. Evrimciler, kromozom sayılarının yakınlığını evrimsel bir ilişkinin göstergesi sayarlar. Oysa eğer evrimcilerin kullandığı bu mantık doğru olsaydı, insanın şempanze ile aynı yakınlıkta bir akrabası olması gerekirdi: 'Patates'. Çünkü patatesin kromozom sayısı goril ve şempanzeninkiyle aynıdır: 48. Diğer taraftan yabani tavşanın kromozom sayısı, insanınki ile aynıdır: 46. Bu örnekler, genetik benzerlik kavramının evrim teorisine bir delil oluşturmadığını göstermektedir. Çünkü genetik benzerlikler iddia edilen evrim şemalarına uymamakta, aksine bunlara tamamen ters sonuçlar vermektedir.

Bu Konuda Makaleler Mevcut

Bu Konuda Makaleler Mevcut

Kaldı ki on yıllardır öne sürülen %98 benzerlik savının geçersizliğini gösteren bilimsel araştırmalar da bulunmaktadır. CNN'in web sayfasında 25 Eylül 2002 tarihinde yayınlanan 'Humans, chimps more different than thought' (İnsanlar, şempanzeler düşünüldüğünden daha farklı)' başlıklı yazıda bu araştırmanın sonuçları şöyle haber verilmektedir:

Yapılan yeni genetik araştırmaya göre, insanlar ve şempanzeler arasında bir zamanlar inanıldığından çok daha fazla farklılık var. Biyologlar uzun bir süre şempanzelerin ve insanların genlerinin %98.5 benzer olduğunu savundular. Ancak Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden bir biyolog, bu hafta yayınlanan çalışmada, genleri karşılaştırmak için kullanılan yeni bir yöntemin, insanlar ve maymunların arasındaki genetik benzerliğin yalnızca %95 oranında olduğunu gösterdiğini açıkladı. Bu araştırma, insan DNA zincirindeki 3 milyon baz çiftinden 780.000 tanesini şempanzelerinki ile karşılaştıran bir bilgisayar programına dayanıyordu. Daha önceki araştırmacıların bulduklarından daha fazla birbirine benzemeyen bölüm bulundu ve DNA bazlarının en az %3.9 oranında farklı olduğu sonucuna varıldı. Bu durum onu, türler arasında yaklaşık %5 oranında genetik bir farklılık olduğu sonucuna götürdü.

Bilim Adamları Hala Yetersiz Bilgiye Sahiptir

Bilim Adamları Hala Yetersiz Bilgiye Sahiptir

İnsan genomunun en çarpıcı yönlerinden birisi, dünya çapında bilim adamlarının onlarca senedir üzerinde çalışıyor olmasına rağmen, genetik yapı hakkındaki bilgilerinin hala çok yetersiz oluşudur. İleri laboratuvar teknolojisi ve bilgisayarla analiz yöntemleri sonucunda Celera şirketindeki bilim adamları 26.500 insan genini tespit etmiş ve 13.000 kadarının da yerleşimini tahmini olarak belirlemişlerdir. İnsan Genomu Projesi ise farklı bir yöntem ile toplam 31.778 kadar insan geni olduğu tahmininde bulunmuştur. Bu iki yöntemin üzerinde anlaştığı, insanların 30.000 ila 40.000 arasında gene sahip olduğudur. İnsan genlerinin kompleks yapısı nedeniyle tam bir sayının verilmesi şu an için pek mümkün değildir. İnsan Genomu Projesi tahminlerine göre, DNA'nın protein üretimi ile ilgili talimatları kodlayan kısımları, ellerindeki DNA diziliminin %5'inden daha azını meydana getirmektedir. Genetik bilginin geriye kalan kısmı ise, genetik denetim bölgelerinden, kromozomlarla ilgili önemli özelliklerden ve henüz ne olduğu çözülemeyen DNA kısımlarından oluşmaktadır.

Karanlıkta Kalan Noktalar

Karanlıkta Kalan Noktalar

Bilim adamları genetik mekanizmanın nasıl işlediğini ortaya koymaya çalışırken, böylesi bir sistemin nasıl ortaya çıktığını açıklayamamaktadır. Harper's Magazine dergisinin Aralık 2000 sayısında 'Genomdan Mesajlar' başlığı altında Arthur Cody, genetik bilgi içerisindeki işlemlerin bir tür 'tetikleme' süreçleri olduğunu tarif ettikten sonra, şu soruları sormaktadır:

'Tetikleyiciyi tetikleyen kimdir? Hiç kimse bilmiyor. Hiç kimsenin ortaya atacağı bir teori de yok… 'Tetikleme' ilginç bir biyolojik olaydır, yapımın nasıl gerçekleştiğini açıklamıyor. Homeotik geni (embriyo gelişimini düzenleyen gen) harekete geçiren nedir? Gerçek ya da teorik hiçbir cevap bulunamıyor… Hiç kimse cevabı bilmiyorken, cevabı nasıl aramaları gerektiği hakkında fikre de sahip değiller… Bu süreç ile ilgili herşey tam anlamıyla anlaşılmaz.'

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kaynaklar:

http://www.genome.gov/11006943

http://news.nationalgeographic.com/news/2002/09/0924_020924_dnachimp.html

http://www.yourwildlife.org/2015/04/chimps-and-humans-are-less-similar-than-we-thought/

W.-H. Li, D. Graur, Fundamentals of Molecular Evolution, Sinauer Associates, Inc., Sunderland, 1991, s. 209.

Lee Spetner, Not By Chance, Shattering the Modern Theory of Evolution, The Judaica Press Inc., 1997, s. 28.

Francis S. Collins, 'Faith and the Human Genome Project', Perspectives on Science and Christian Faith, cilt. 55, no. 3, Eylül 2003, s. 146.; http://www.asa3.org/ASA/PSCF/2003/PSCF9-03Collins.pdf

Karen Hopkin, 'The Greatest Apes', New Scientist, 15 May 1999, no. 2186, s. 26.

New Scientist, cilt 103, 16 Ağustos 1984, s. 19.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_number_of_chromosomes_of_various_organisms

http://lists.ibiblio.org/pipermail/monkeywire/2002-September/000250.html 'Human, Chimps More Different Than thought', The Associated Press, 24 Eylül 2002.

Andy Coghlan, 'Human-chimp DNA Difference Trebled', New Scientist, 23 Eylül 2002; http://www.newscientist.com/news/news.jsp?id=ns99992833

J. C. Venter, et. al., 'The Sequence of the Human Genome,' Science, cilt 291, 2001, ss. 1304-1351.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
emrebekman

Bu konu "Onedio içerik standartları dışında olması" sebebiyle yayına alınmadı. Halbuki karşıt görüşte bir sürü Evrim konusu mevcut sitede. İronik :) Sonra ba... Devamını Gör