Görüş Bildir
Haberler
Eskişehir Yerel Lezzetler

Eskişehir Yerel Lezzetler

Eskişehir sahip olduğu kültürel çeşitlilik ve köklü tarihsel birikim ile zaman içinde birçok medeniyetten farklı şekillerde etkilenmiştir.  Şehrin yemek kültürü ve sofra geleneği de bu medeniyetlerin etkisinde kalarak dönem dönem ortaya farklı lezzetler ve çeşitlilikler katmıştır. Günümüz Eskişehir mutfağında,  Anadolu kültürüne katkı sağlayan bu halklara ait geleneksel sofra ve lezzet alışkanlıklarını halen görebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. ÇİBÖREK

Konu yöresel lezzetler olduğunda Eskişehir denince akla şüphesiz ilk olarak çibörek geliyor. Çibörek, kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir Kırım Tatar yemeğidir.

Eskişehir’in bu ünlü lezzetini denemeden şehri terk etmek olmaz…

2. BALABAN KÖFTE

Tatarcada “çok” anlamına gelen balaban köfte Eskişehir’in bir başka yöresel lezzetidir. Lezzeti ile ünlü Balaban köftenin tadına şehir içinde birçok yerde bakabilirsiniz. Küçük küçük kesilen pide parçalarının et suyu ile hazırlanıp üzerine yoğurt, sos ve tereyağı ile birlikte harmanlanıp, ızgarada pişirilmesiyle servis edilen balaban köfte, mekana göre  tabağa domates ve közlenmiş biber eklenerek

de servis edilebiliyor.

3. MET HELVASI

Met Helvası ismini, met (çubuk) ve aşık kemiği ile birlikte oynanan bir sokak oyunundan almıştır. Met oyunu sonucunda yenilen tarafın uzun kış gecelerinde helva çekmesiyle zamanımıza kadar gelen olan bu tatlı çok uzun bir tarihsel geleneğin Eskişehir’e kattığı özel bir lezzettir. Met Helvası; un, yağ, şeker, su, limon karışımından hazırlanır ve 6 cm uzunlukta, 2-3 cm kalınlıkta yuvarlak olarak hazırlanır. Vanilya ve kakaolu olarak 2 çeşidi bulunan met helvasını şehrin birçok noktasında bulabilirsiniz.

4. GÖBETE

Tatarlara özgü bir yemek olan Göbete, yapımı biraz zahmetli olmasına karşın oldukça lezzetli yöresel bir börek. Tatarlar bu yemeği genelde özel günlerinde yapsa da Eskişehir'de Göbete’nin tadına bakabileceğiniz birçok yer bulunmakta. 20 kat hamurun açılmasıyla yapılan Göbete’nin içine koyulan malzemeler isteğe göre değişebiliyor. Patatesli, pirinçli, işkembeli, tavuklu çeşitleriyle tadabileceğiniz bu lezzetin yanında hoşaf, ayran veya cacıkla yemeniz adettendir.

5. BAMYA ÇORBASI

Bamya çorbası Eskişehir ve çevresinde özellikle düğün ve davetlerde gibi kalabalık günlerde servis yapılan bir yemektir. Bamya çorbasının hazırlanabilmesi için çiçek bamyalarının toplanarak kurutulması gerekir. Yaz aylarında bahçelerde yetişen küçük çiçek bamyalar özenle kurutularak sırayla ipe dizilir ve çorba bu kurutulan bamyalar ile hazırlanır. Bamya çorbasının ağır bir yemeğin ardından sindirimini kolaylaştırdığına inanılır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. HALKALI ŞEKER

Türküsü ile ünlü Halkalı Şeker Eskişehir’in yöresel tatlıları arasında en çok bilinenlerinden biridir. Eskiden söz kesildiğini ilan etmek üzere kahvelerde dağıtılanı halkalı şeker, şekerin sıcak hamur halindeyken duvardaki kancaya elle atılıp yoğrularak beyazlatılması ve ardından renkli şeritlerle süslenip fitil halinde çekilmesiyle yapılıyor.

7. ESKİŞEHİR KÖFTESİ

Eskişehir’de yaşayanlar, özellikle gece saatlerinde dışarıda yemek yemek için dışarı çıkanlar, gar çevresinde neredeyse sabaha kadar açık olan köftecileri bilirler. Eskişehir’deki köftenin, Tekirdağ ve İnegöl gibi meşhur köftelerden en büyük farkı köftenin daha yumuşak olması ve ağızda dağılan yapısıdır. Eskişehir’in kendine has köftesinin daha lezzetli hale gelmesinde önemli etkenlerden diğerleri de orantılı baharatı ve kömürde ateşinde pişirilmesidir.

8. TABAK BÖREK

Tatar mutfağının bir başka lezzeti olan tabak börek, Orta Asya’dan günümüze kadar yaygınlaşarak Eskişehir mutfağının önemli bir figürü haline gelmiştir. Hamur şekli ve büyüklüğü bölgelere göre değişen bu yemek, çorba gibi sulu olduğu zaman “kaşık börek”, haşlama suyu süzüldüğünde ise “tabak börek” adını almaktadır.

9. ESKİŞEHİR SİMİDİ

Eskişehir unundan, Kalabak suyundan, yeni çıktı fırından” diye neredeyse şehrin her köşe başında satılan gevrek Eskişehir simidi kendine has lezzeti ve bolca serpilmiş susamıyla özellikle sabah saatlerinde oldukça iştah açıcıdır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın