Eşitlik ve Adalet Arasındaki Fark Nedir?
Eşitlik ve Adalet Arasındaki Fark Nedir?
Eşit olmak her zaman adaleti sağlar mı? Herkese dağıtılan 100 TL, herkes için aynı etkiyi yaratır mı? Bazısı parayı az bulurken, bazısı için dünyalara bedel bir mutluluğa sebep olabilir. Sosyal olarak, fiziki olarak, maddi olarak eşit olmadığımız sürece, farklılıklar gözetilmeden eşit olarak sağlanan kaynaklar ne yazık ki sonuçta eşitlik sağlamaz. Adaleti sağlamak için kaynakların eşit değil, ihtiyaca göre dağıtılması gerekmektedir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Eşitlik genel olarak fırsat eşitliğini ve toplumun tüm kesimleri için aynı düzeyde desteği ifade eder. Adil bir eşitlik ise bir adım daha ileri gider ve adalet sağlamak için ihtiyaca bağlı olarak değişen düzeylerde destek sunmayı ifade eder.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Buradaki görselin sol tarafında, farklı boylardaki üç kişiye aynı yükseklikte üç kutu verilmiştir. Görünüşte eşit bir dağılım sağlanmış, ve kaynaklar eşit bir şekilde dağıtılmıştır. Peki sizce görselin sol tarafında, şartlar adil mi?
Eşitlik, her bir bireye aynı kaynakların ya da fırsatların verilmesi anlamına gelir. Sonuca odaklanmaz. Sonuçta bir eşitlik olması önemli değildir. Önemli olan kaynakların insanlara eşit oranda verilmesidir.
Hakkaniyetli bir eşitlikte amaç adil bir sonuç elde etmektir. Bunun için de eldeki kaynakları ihtiyaca göre orantılı olarak dağıtmak en doğrusudur.
Eşitlik ve hakkaniyet arasındaki farkı kabul etmek hayatın hemen hemen her alanında önemlidir. Politikada, eğitimde, sağlık sektöründe ve diğer her yerde...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre adil bir eşitlik için, insan grupları arasında farklılıkların olmaması gerekir. Bu farklılıklar var olduğu sürece, sağlıkta eşitliğin tam olarak sağlanması oldukça zor.
Eşitlik, herkesin aynı olduğunu ve herkesin aynı şeye ihtiyacı olduğunu varsayar. Ancak gerçek hayat ne yazık ki böyle değil.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın