Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Erdal İnönü Kabri Başında Anıldı
Başbakan yardımcılığı görevi de yürüten eski SHP Genel Başkanı ve CHP Onursal Başkanı Prof. Dr. Erdal İnönü, ölümünün 8'inci yıl dönümünde Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı.
Anma törenine Erdal İnönü’nün eşi Sevinç İnönü, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, İnönü’nün yeğeni Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ve CHP’li milletvekilleri Barış Yarkadaş, Ali Şeker ile HDP Milletvekili Celal Doğan katıldı.
İlk olarak Kuran okunan törende daha sonra Hayri İnönü bir konuşma yaptı. İnönü, aile adına konuştuğunu belirterek, “Amcam özel bir insandı, bunu hepiniz biliyorsunuz, anlatmama da gerek yok. İki konudan bahsetmek istiyorum. Birincisi; bir keresinde sordum ‘Nasıl böyle hazır cevap oluyorsunuz’ diye. O da, ‘Ben karşımdakini dinlerim, konuşulanları dinlerim’ dedi. Dinlemesini öğrenmemiz lazım, bu çok önemli bir şey. İkincisi; seçim arifesindeyiz, yarın çok önemli bir gün. Aklıma 1991 seçimleri geldi. O günkü ortam bozulmayıp devam etseydi belki bugün çok başka bir Türkiye’de olacaktık. Onun için kendisini bu seçim arifesinde saygı ve sevgi ile anıyorum” dedi.
Kılıçdaroğlu: Siyasete espriyi, hoşgörüyü getirmişti
Kemal Kılıçdaroğlu ise anma töreninde yaptığı konuşmasında, “Erdal İnönü’yü önce bir bilim insanı olarak tanıdım, yazılarıyla kitaplarıyla. Daha sonra politikacı olarak onu tanıdım. Ben bürokrattım. Siyasete yeni bir hava getirdiğini hepimiz biliyoruz. Espriyi getirmişti siyasete, hoşgörüyü getirmişti. Ve çok daha önemlisi belki bugün çok daha fazla ihtiyaç duyduğumuz uzlaşma kültürünü getirmişti. Bir arada olmanın, aslonanın ülkenin sorunlarının çözülmesi gerektiğine bizi inandırmıştı. Geniş kitleleri inandırmıştı. Dolayısıyla kitleler bir anlamda Erdal Bey’i farklı görüşte olsalar bile kucaklıyorlardı. Kendi partisine de kendi tabanına da yeni bir anlayış getirmişti. Bilgiye dayalı siyaset, bilgiye dayalı söylem. Onun üzerinde de duruyordu. Eski alışkanlıkların bir tarafa bırakılıp sürekli yenileşmeden yana bir politikanın izlenmesi gerektiğini yine değişik söylemlerinde ifade ediyordu. Ben kendisinden aslında çok şey öğrendim” dedi.
Kemal Kılıçdaroğlu, “Belki çok az birlikteliğimiz oldu, birkaç kez bir araya gelme imkanımız oldu. Ama bugün onun bıraktığı boşluğun yeterince doldurulduğu kanısında değilim. Keşke siyaset onun düşlediği gibi gelişebilseydi. Çünkü o askeri dönemden sonra yani 12 Eylül’den sonra kapatılan partileri en azından sosyal demokrat kültürünün yeşermesi tekrar gelişmesi için bir fedakarlıkta bulundu. Bilim dünyasını bıraktı ve siyasete girdi. O dönemde de demokrasiyi savundu. Listesinden pek çok kişi askerler tarafından veto edildi. Ama o kararlılıkla yoluna devam etti. Bugün karşılaştığımız pek çok sorunu o dönemde fark eden bir devlet adamıydı. Ve o sorunları eğer onun düşündüğü gibi biz masaya yatırıp çözme konusunda irade koyabilseydik bugün karşılaştığımız pek çok sorunu bugün çözmüş olacaktık. Ama maalesef kısır siyaset, öngörüsüz siyaset bu tür büyük devlet adamlarının yetişmesine yeteri kadar imkan vermiyor. Ben Erdal beyin örnek alınması gereken, hangi görüşten olursa olsun siyasetçilerin örnek alması gereken bir devlet adamı, bir siyasetçi bir bilim bilgini olarak düşünüyorum ve kendisine Allah’tan rahmet diliyorum” şeklinde konuştu.
Karayalçın: CHP’nin açılması için ısrarcı oldu
Anma töreninde CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın da bir konuşma yaptı. Karayalçın “1923 yılında partimiz kuruldu, 1980’de kapatıldı. 9 Eylül 1992 yılında Erdal Bey’in çabasıyla çıkartılan bir yasaya dayalı olarak Cumhuriyet Halk Partisi yeniden açıldı. Rahmetli Süleyman Demirel’in Adalet Partisi’ni yeniden açmayı düşünmediği bir dönemde Erdal İnönü, Cumhuriyet Halk Partisi’nin açılması için ısrarcı oldu. Ve CHP açıldı” diye konuştu.
DHA