onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Endüstriyel Futbolun Mağrur Ekipleri: İlginç Hikayeleriyle İşçilerin Kurduğu 13 Kulüp

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Endüstriyel Futbolun Mağrur Ekipleri: İlginç Hikayeleriyle İşçilerin Kurduğu 13 Kulüp

Ülkedeki krallık rejimine karşı veya iki işçi sınıfı arasındaki çatışmadan kurulan ya da seslerini daha iyi duyurmak isteyenlerin kurduğu takımlar...

Birçok kulüp hala bu geleneğini devam ettirmekle beraber bazı kulüpler endüstriyel futbola ayak uydurmuş halde.

İşte dünya futbolunda işçilerin kurduğu takımlar:

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Rayo Vallecano de Madrid

1. Rayo Vallecano de Madrid

1924 yılında İspanya’nın başkenti Madrid’in güney batısındaki Vallecas bölgesinde bir grup genç tarafından kurulan Rayo Vallecano’nun işçilerin desteğini almasındaki en büyük sebep kurulduğu bölge. İşçi sınıfının yoğun olarak yaşadığı ve Madrid’in diğer bölgelerine göre daha az gelişmiş Vallecas’ta halk, R. Vallecano’yu kısa sürede benimser. Franco döneminde işçilerin ve Franco karşıtlarının ciddi anlamda sahiplendiği takım değişen ekonomik koşullara rağmen Madrid işçilerinin takımı olmaya devam eder ve zor şartlara rağmen ayakta kalmayı başarır.

2. CA Boca Juniors

2. CA Boca Juniors

Boca Juniors 3 Nisan 1905’te 1 İrlandalı, 2 İtalyan ve 3 Arjantinli genç tarafından Buenos Aires’in La Boca semtinde kurulur. Bu 6 genç o zamanlar İngiliz demir yolları tarafından Arjantin’de inşa edilmekte olan istasyonda çalışan işçilerdir. Takımın ilk renkleri pembe, siyah ve beyazdır. Ancak 1906 yılında Boca, aynı renklere sahip bir başka takımla karşılaşınca, takımın renklerinin değişmesine karar verilir. Genç patronlar kulübün yeni renklerini belirlemek konusunda anlaşamayınca La Boca limanına yanaşacak ilk geminin üzerinde bulunan renkleri kullanmaya karar verirler. Yanaşan ilk gemi bir İsveç gemisidir ve kulübün renkleri de dolayısıyla sarı ve mavi olarak belirlenir.

3. Millwall FC

3. Millwall FC

Millwall'un kuruluş yılı 1885. Londra’nın doğusunda Thames nehrinin kenarında ''Isle of dogs'' denilen yerde kurulmuş. Kulübün kurucuları James Morton isimli bir demir tüccarının Millwall tersanesinde açtığı konserve yiyecek firmasının çalışanları. Kulübün ilk ismini bulundukları tersanenin isminden dem vurarak Millwall Rovers olarak belirlemişler. Renkleri de mavi ve beyaz. İlk yıllarında “tersaneciler” olarak anılan kulüp 1900 yılında F.A Cup yarı finaline yükseldiğinde aramasına bir aslan eklemiş ve o tarihten sonra da “The Lions” yani aslanlar olarak anılmışlar. Kulübün mottosu da tam taraftarlarının ruh halini yansıtan “We Fear No Foe”(hiç bir düşmandan korkmuyoruz). Aslında bu söz çok doğru. Çünkü Millwall kendi taraftarları dışında herkesin nefret ettiği bir kulüp. Yani çok fazla düşmanı var.

4. AS Livorno Calcio

4. AS Livorno Calcio

Özgürlük akımlarından her daim etkilenmiş ve İtalyan Komünist Partisinin doğduğu kentin takımıdır. Livorno İtalya’nın özgürlükçü kenti olarak bilinir. Livorno futbol kulübünü ise şehrin limanında çalışan işçileri kurmuştur. Livorno bölgesi İtalya’da işçi hareketlerinin genellikle başladığı yerdir. Ülkemizde yine emekçi sınıfın takımı olarak bilinen Adana Demirspor’un kardeş takımıdır.

5. Adana Demirspor

5. Adana Demirspor

2.Dünya Savaşı sırasında Türkiye’de savaşa yönelik bir takım önlemler alınır, kanunlar çıkarılır. O kanunlardan biri de 1938 yılındaki Sivil Savunma Mükellefiyeti'dir. Bu kanunla, silah altındaki askerlerin dışında kalan gençleri sivil savunmaya ve spora yöneltmek amaçlanır. 500 kişiden fazla işçi çalıştıran özel ve kamu kuruluşlarına bir spor kulübü kurmaları mecburiyeti getirilir. Bunun sonucunda Adana’da yer alan T.C.D.D. 6. İşletme Bölge Müdürlüğü bünyesinde Adana Demirspor’un temelleri atılır. 21 Aralık 1940’ta İşletme Müdürü Eşraf Demirağ öncülüğünde demiryolu işçilerinden kurulan Adana Demirspor resmi tescilini 28 Aralık 1940’ta alır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. FC St. Pauli

6. FC St. Pauli

Hamburg Almanya’da en çok milyonerin yaşadığı kenttir. St. Pauli ise Hamburg’un en yoksul semtlerinden biri. Semtteki liman işçileri ve yoksul emekçiler tarafından kurulan St. Pauli birçok açıdan dünyanın en ‘sıradışı’ futbol takımlarından biridir. Onların ne denli ‘sıradışı’ olduklarının bir örneği de, 2007’ye kadar endüstriyel futbolun bir icadı olarak gördükleri elektronik skorboarda direnmeleri olmuştur. Takım bu tarihe kadar sahasında attığı goller için elle değiştirilen tabela kullanmıştır.

7. West Ham United FC

7. West Ham United FC

West Ham United Thames Ironworks şirketi çalışanları tarafından oluşturulmuş; şirketin ustabaşı ve aynı zamanda yerel hakem olan Dave Taylor ile şirket sahibi Arnold Hills tarafından 1895 yılının Haziran ayında kuruluşu açıklanmıştır. Millwall ile olan çekişmeleri ile tanınan kulüp, bir o kadar da holiganları ile meşhurdur.

8. FC Schalke 04

8. FC Schalke 04

1904 yılında Almanya'nın işçi sınıfının, özellikle en büyük maden ocaklarının yoğun olduğu Ruhr bölgesinde kurulduğu için madenciler lakabıyla anılmaktadır. Ruhr havzasının madenlerinden çıkan bir 'işçi klübü'dür. O civardaki işçilerin toplum arasında kendilerini temsil eden bir olgudur. Yıllarca ikinci ligde mücadele etmiş olmasına rağmen, hep popüleritesini korumuştur.

Maden işçileri ile olan sıkı bağını yıllarca korumuştur. Son olarak stadyumdaki soyunma odalarından sahaya çıkan tüneli kömür madeni şeklinde dekore ederek beğeni kazanmıştır.

9. CF Pachuca

9. CF Pachuca

Meksika’da 1901’de göçmen maden işçileri ve teknisyenlerince kurulan, hemen peşinden yerli işçileri de 'istihdam eden' Pachuca Athletic Club, ülkenin ilk futbol kulübüdür. Meksikanın önde gelen futbol takımlarından biridir. Aynı zamanda meksika Ligi'nin kurucuları arasındadır.

10. Zonguldak Kömürspor

10. Zonguldak Kömürspor

1945 yılında kurulan kulübün ilk adı Kömürspor’du. Kömür işletmelerinin bütün tam zamanlı çalışanlarının  üye yapıldığı kulüp, 'işçi millî takımı' olarak görülüyordu. Kömürspor 1966’da Zonguldakspor’a dönüştürüldü. Kömür işletmelerinde imzalanan toplu iş sözleşmesine konan özel bir hüküm, yasal spor kesintisinin Zonguldakspor’a aktarılmasını sağlıyordu. Zonguldakspor’un armasındaki çekiç-tokmak, madencilerin ve onların sendikalarının  simgesiydi. Her maçta takımın başında, madenci kıyafeti ve baretiyle bir taraftar sahaya çıkar ve sezon başlarında futbolcular bir öğlen yemeğini işçi yemekhanesinde yerler.

Siyah akar Zonguldak’ın deresi siyah

Yüz karası değil Kömür karası

Böyle kazanılır ekmek parası.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. AS Saint-Étienne

11. AS Saint-Étienne

Adını aldığı St. Etienne kentinde 1919'da kurulan Fransız temsilcisi, 'işçi takımı' olarak dikkati çekiyor. Zengin kömür yataklarına sahip Saint-Etienne şehri, sanayiye dayalı ekonomisiyle öne çıkıyor.

12. Kardemir Karabükspor

12. Kardemir Karabükspor

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı doğrultusunda spor faaliyetlerinin hız kazanmasıyla dönemin Demir-Çelik İşletmeleri Genel Müdürü Azmi Tılabar tarafından D.Ç. Gençlik Kulübü kurularak Kardemir Karabükspor'un temeli atıldı.Türk sporunda 1938'den itibaren adını duyurmaya başlayan Karabük'te kurulan futbol takımının kadrosunu fabrika işçileri oluşturdu, antrenörlüğünü de İngiliz mühendis Mr. Lain yaptı.

13. FK Dinamo Kyiv

13. FK Dinamo Kyiv

Sovyet zamanında en çok kupa kazanan bu kulüp, Almanya'nın günümüz Rusya'sını işgalinden sonra dağılmış, bazıları cephede savaşmıştır. Kalan sağlar fırıncıda çalışmaktadır. Almanlar işgal sırasında, bir maç teklif eder ve Kievliler mecburen kabul ederler. Fırıncıda çalışan futbolcular ve sağdan soldan alınan oyuncularla bir kadro kurulur ve maça başlanır. İlk yarı 1 - 1. Almanlar soyunma odasında Kievli oyunlara yenilmelerini söyler ve zoraki onayı alırlar. Maça çıktıklarında taraftar desteğini gören oyuncular maçı 5 - 1 kazanır. Almanları kızdıran Kievli oyunculardan Nikolai Korotkykh işkenceyle öldürülür. Diğer futbolculardan bazıları da öldürülür. Bu olaydan sonra Dinamo Kiev herkes tarafından duyulur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
153
29
7
6
5
3
3
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yeldas

#3 ve #7 arasında geçen rekabet için "green street holigans" fena halde izlemenizi tavsiye edeceğim bir filmdir. ayrıca livorno ve kardeşi adana demirsporun ... Devamını Gör

Eskişehir Demirspor, Türkiye'de ''Demirspor'' olarak kurulan ilk kulüptür... 1940 yılında, Türkiye Profesyonel Futbol Ligleri kurulmadan önceki adıyla Türkiy... Devamını Gör

Ahmet Yıldız

editor Ankaragucu nerde?Unutmayin onu