Görüş Bildir
Haberler
Ege'nin Narenciye Kokulu ve Doğa Harikası Sakin Şehri: Köyceğiz

Ege'nin Narenciye Kokulu ve Doğa Harikası Sakin Şehri: Köyceğiz

25.03.2022 - 07:00

İlk yerleşimi M.Ö. 3400'lü yıllara dayanan Köyceğiz, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış doğal ve şirin bir ilçe. Tarım, hayvancılık ve turizm ile geçinen bölge halkının sıcakkanlı insanları ve sizlere huzur veren doğal güzellikleri ile Köyceğiz görülmeye değer. Sığla ormanları ve buram buram kokan narenciye bahçeleriyle sizleri karşılayan Köyceğiz, 'Sakin Şehir' ilan edilmesinden sonra popülerliği daha da artan bir yerleşim yeri. Marmaris, Fethiye ve Dalyan ilçeleri arasında kalan bu gizli cenneti ne kadar tanıyorsunuz? Gelin, Akdeniz ve Ege'nin kesiştiği noktada medeniyetleri buluşturan Köyceğiz'i yakından tanıyalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Köyceğiz'de pek çok medeniyetten izler bulabilirsiniz

Köyceğiz'de pek çok medeniyetten izler bulabilirsiniz

Bölgede yaşamış olan en eski topluluk Karyalılar. M.Ö. 2000'li yıllarla birlikte bölgede Helen kültürü hâkim olsa da İskitler, Asurlular, İyonyalılar, Persler ve Romalılar bölgede hüküm sürmüş. Şehrin altın çağını yaşadığı M.Ö. 1000'li yılarda Köyceğiz Gölü'nün Akdeniz'le birleştiği noktada kurulan Kaunos liman kenti Köyceğiz'le özdeşleşmiş. Kurtuluş Savaşı yıllarında Köyceğiz ülke savunmasında önemli roller üstlenmiş fakat işgalden kurtulamamış. Günümüzde sessizliği ile tüm dünyada ünlenen Köyceğiz pek çok ünlü ismin de uğrak tatil yeri oldu.

Köyceğiz'in neşesi: Afro Türkler

Köyceğiz'in neşesi: Afro Türkler

Size biraz garip gelse de Köyceğiz'de 19. yüzyılda Afrika'dan getirilen siyahi insanların torunlarına rastlayabilirsiniz. Her daim neşeli ve güler yüzlü olan bu insanlar kökenlerinin Afrika olduğunu bilmelerine rağmen kendilerini Türk olarak görüyorlar. Çarşıdan pazara, esnaflıktan tarımla hayvancılığa ve kafe işletmeciliğine kadar pek çok işle meşgul olan Afro Türkleri görürseniz şaşırmayın.

Bir deniz kadar büyük: Köyceğiz Gölü

Bir deniz kadar büyük: Köyceğiz Gölü

Dalaman Çayı'nın taşıdığı alüvyonlarla oluşmuş tektonik bir göl olan Köyceğiz Gölü, Muğla'nın güneybatısında yer alıyor. 6300 hektarlık bir alana yayılan göl Akdeniz'le birleşiyor. Gölün uç kısmında Sülüngür isimli bir lagün gölü bulunuyor. Tatlı ve tuzlu suyun karıştığı yer olan lagün, kefal balıklarının yumurtlama yeri. Göl aynı zamanda alabalık çiftliklerine de ev sahipliği yapıyor. Kuşlara sakin bir ortam sunan Köyceğiz Gölü etrafında 180'e yakın kuş türü yaşıyor.

Zeytin ve çam ağaçlarının muhteşem uyumu: Ekincik Koyu

Zeytin ve çam ağaçlarının muhteşem uyumu: Ekincik Koyu

Ekincik Koyu, Köyceğiz'e 30 km uzaklıkta yer alan Ekincik köyünde bulunuyor. Oldukça bakir olan koyun etrafında sık çam ağaçlarını ve zeytin ağaçlarını görebilirsiniz. Koya ulaşımın teknelerle sağlandığı Ekincik Koyu'nda sakinliğin tadını çıkarabilirsiniz. Doğal yat limanı olarak bilinen bölge kumsalları ile ünlenmiş. Kamp yapmak isteyenler için koyda iki adet kamp alanı mevcut.

Sultaniye Kaplıcaları

Sultaniye Kaplıcaları

Türkiye'deki radyoaktivitesi en yüksek kaplıca olma özelliği taşıyor. Kaplıcadaki şifalı suların başta romatizma olmak üzere ciltte oluşan problemler ve kadın hastalıklarına iyi geldiği gözlemlenmiş. Köyceğiz Gölü'nün güneybatısında yer alan Ölemez Dağı'nda bulunan kaplıcanın ilk olarak Kaunos kenti sakinleri tarafından kullanıldığı düşünülüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Akdeniz'in kıyısındaki antik kent: Kaunos Antik Kenti

Akdeniz'in kıyısındaki antik kent: Kaunos Antik Kenti

Bir liman kenti olarak kurulan Kaunos zamanla alüvyonların dolmasıyla liman özelliğini yitirmiş. Dalyan ve Köyceğiz'den tekne ile gidilen antik kent 152 metre yükseklikteki bir tepeye kurulmuş. Kenti ikiz kız kardeşi ile ilişkiye girdiği için bölgeye sürülen Kaunos kurmuş. Tipik Helen kültürünün hüküm sürdüğü kentin tiyatrosu Akropol'ün eteklerinde kurulu. Tiyatronun batı kısmında Roma döneminden kalma kilise ve hamam kalıntıları bulunuyor. Kentin liman kısmının aşağı yönünde bulunan Sülüklü Gölü'nün kuzeyinde yapılan kazı çalışmalarında stoa bulunmuş fakat heykel ve kaide izine rastlanılmamış. Kentte en dikkat çeken yapılar ise dağ eteğine oyulmuş olan Likya tipi kaya mezarları. Bu kaya mezarları Dalyan ilçesinden de görülebiliyor.

Macera severler için: Topgözü Kanyonu

Macera severler için: Topgözü Kanyonu

400 metrelik kanyon aralığından sonra 300 metrelik bir uçurumu bulunan Topgözü Kanyonu, macera severler için biçilmiş bir kaftan. Nisan ve mayıs aylarında oldukça gür akan sular granit taşları aşındırarak âdeta pürüzsüz bir görüntüye kavuşturmuş. Kanyonun sularının bir kısmı Yuvarlakçay'ı beslerken bir kısmı Köyceğiz Gölü'ne dökülüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
9
5
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın