Görüş Bildir
Haberler
Tarih Severler Buraya! Sizi Geçmişe Işınlayacak Ev ve Sokaklar

Tarih Severler Buraya! Sizi Geçmişe Işınlayacak Ev ve Sokaklar

14.03.2022 - 07:15

Türkiye coğrafi konumunun bir nimeti olarak sınırları içinde bolca tarihî şey barındırıyor. Bu tarihî şeylerden bazıları ise evler ve sokaklar olarak karşımıza çıkıyor. Tarihî evler ve sokaklar insanlara o dönemi güzel bir şekilde gösterebiliyor. Bu tür yerleri gezerken adeta zamanda yolculuk yapmış gibi hissedebilirsiniz. Bu yazımızda, sizi geçmişe ışınlayacak tarihî ev ve sokakları listeledik. Haydi, gelin başlayalım!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Harran Evleri (Şanlıurfa)

1. Harran Evleri (Şanlıurfa)

Çoğunuzun o güzel yemekleriyle bildiği Şanlıurfa, aynı zamanda muhteşem bir yapı kültürüne ev sahipliği yapıyor. Şanlıurfa'nın eşsiz Harran evlerinin, koni şeklinde kubbeleri bulunuyor. Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan bu evler, o zamanlarda mimari çok gelişmemiş olsa da yapıldığı malzemeden dolayı oldukça dayanıklı. İçeriye ısı geçirmeyen bu evler, kışın sıcak yazın ise klima varmış gibi serin kalabiliyor. Harran evlerinin gövdesi kare, çatısı ise konik biçimde. Çatıdan hava girişi olması ve ışık alması için koniler açık bırakılabiliyor. Ayrıca bu evler önemli bir kültürün parçası olduğundan 1980'de koruma altına alınmış.

2. Karabük (Safranbolu)

2. Karabük (Safranbolu)

Safranbolu, genellikle Karabük'teki meşhur tarihî evleri ile tanınıyor. Bu bölgeye en çok turist çeken şey olan bu evlerin tarihi, Osmanlı Dönemi'ne kadar dayanıyor. Bu tarihî evlerde, genellikle ahşap kullanılıyor. Karabük'ü gezdiğinizde, kendinizi Osmanlı'dan kalma bir kartpostalın içinde dolaşıyor gibi hissedebilirsiniz. Bu evler, birbirinin manzarasını engellememek için özel konumlara sahip. Ek olarak, Karabük'teki tarihî evler UNESCO Dünya Miras Listesi'ne 1994 yılında katıldı.

3. Odunpazarı Evleri (Eskişehir)

3. Odunpazarı Evleri (Eskişehir)

Karabük'tekilere nazaran daha cıvıl cıvıl renklere sahip olan Odunpazarı Evleri, Osmanlı Dönemi'nin son zamanlarına ışık tutuyor. Bu tarihî evler, o dönemlerde üst kesimden olan insanlar tarafından yaptırılıyor. Zamanla bazı insanlar, bu evlerde oturmayı tercih etmiyor. Ancak hâlen daha bu evlerde oturanlar bulunuyor. Bunun yanı sıra Odunpazarı Evleri'nden bazıları belediye tarafından restore edilip kafe ve otel tarzı yerlere dönüştürüldü. Böylelikle kahvenizi alıp tarihin o renkli dünyasına arkadaşlarınızla sohbet ederek dalabilirsiniz.

4. Amasya Evleri (Amasya)

4. Amasya Evleri (Amasya)

Amasya, tarihte en önemli şehirlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Amasya şehrinin Osmanlı Dönemi'nden kalma meşhur evleri, Yeşilırmak'a sıfır olarak duruyor. Muhteşem bir manzaraya sahip olan bu evlerin bazıları günümüzde otel olarak kullanılıyor.

5. Bodrum (Muğla)

5. Bodrum (Muğla)

Genellikle yaz zamanlarında ünlenen bir ilçe olan Bodrum, Ege Bölgesi'nde olmasından dolayı bembeyaz tarihî evlere sahip çıkıyor. Bu evler, karamsarlığınızı kafanızdan atacak kadar huzur veriyor. Ayrıca Bodrum ilçesinde evler, 1974 yılında çıkan bir kural sebebiyle beyaz renkli yapılıyor. Bu kural, ilçenin tarihî havasının bozulmaması için konulsa da aynı zamanda beyaz renk güneşi yansıttığı için evler daha serin kalıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kars Evleri (Kars)

6. Kars Evleri (Kars)

Kars uzun zaman boyunca Rus hâkimiyetinde kaldığından dolayı, belli kesimlerinde Baltık mimarisini gösteriyor. Kars evleri, Rusların Hollandalı mühendisleri görevlendirmesi sonucu yapılıyor. O dönemde evler, bazalt taşlarından yapılıyor ve en fazla iki kat olacak şekilde tasarlanıyor. Bu evler günümüzde halk tarafından yaşama amaçlı, kamu alanları ve iş yerleri olarak kullanılıyor.

7. Beypazarı Evleri (Ankara)

7. Beypazarı Evleri (Ankara)

Ankara, her ne kadar gezilmeyecek ve düz hissettiren bir şehir gibi düşünülse de durum aslında hiç de öyle değil. Ankara'nın Beypazarı ilçesinde yer alan tarihî evler bunu kanıtlıyor. Bu evler, birbirine oldukça yakın duruyor. Böylelikle insanlar daha sosyal oluyor. Ayrıca büyüklerimizin özlem duyduğu komşuluk ilişkileri de hep diri kalıyor. İlçe, evleri kadar özel su rezervleriyle de öne çıkıyor. Özellikle termal tesisler, bu bölgede turizmi canlı tutuyor.

8. Taraklı Evleri (Sakarya)

8. Taraklı Evleri (Sakarya)

Sakarya'nın turistik bölgelerinden biri olan Taraklı Evleri, insanlığa Osmanlı'dan bir pencere açıyor. İçinde yüzlerce tarihî ev olan bu ilçe, 7 asırlık bir çınar ağacına da sahip çıkıyor. Ayrıca bu ilçede sadece evler değil hamam, hisar tepesi, han ve bir değirmen de bulunuyor. Anlayacağınız doya doya bu ilçedeki tarihî yapıların keyfini çıkarabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
6
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

Bodrum Muğla, Kars evleri, 3. Odunpazarı Evleri (Eskişehir) çok güzel.