Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Ebeveynlerin Dikkatine! Bebeklerinize Kesinlikle Vermemeniz Gereken 16 Besin
Çocukların her zaman, her besini tüketmesi doğru değil. Sağlıklı bildiğimiz bazı besinlerin, belli bir yaşa kadar çocuklara verilmemesi gerekiyor. Daha sağlı bireyler yetiştirmek için, çocukların beslenmelerine dikkat etmenizi öneriyoruz. Bebeklerinize yedirmeniz gerektiğine inanıp illa da yedireceğim diyorsanız doktorunuza danışarak tüketmenizi tavsiye ediyoruz.
1. Sakatat
2. İnek sütü
Bebeklerde yaratabileceği alerji riskinden dolayı 1 yaşına kadar verilmemesi gerekiyor. 1 yaşından sonra da demir eksikliği ve kabızlık yaratabileceğinden günlük en fazla 2 bardak içirmeniz öneriliyor.
3. Çiğ yumurta
Çiğ yumurtada bulunabilme riski olan mikroplar, çocuklarda daha kolay etki gösterip hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden çocuklarınıza çiğ yumurta ve çiğ yumurta içeren mayonez, hazır tavuk ve tatlı yedirmeyin. Yumurtanın beyazı, alerji riski taşıdığından 1 yaşından küçük çocuklara verilmemesi öneriliyor.
4. Salam, sosis
Çocukların, özellikle kahvaltılarda tüketmeyi çok sevdiği sosis ve salamların içinde sodyum nitrit gibi kanserojen maddeleler bulunduğundan çocuklara verilmemesi gereken yiyeceklerin başında geliyor.
5. Patates kızartması
Son zamanlarda artan fast-food restaurantlarla daha fazla tüketilmeye başlanan pataes kızartmasının içinde bulunan zararlı maddeler nedeniyle ilerleyen dönemlerde, damar sertliği, kanser, tansiyon gibi hastalıklara yol açabiliyor.
6. Abur cubular
Markete her girdiklerinde mutlaka bir paketli ürün almak ister çocuklar. Onları, bu alışkanlıklarından bir an önce vazgeçirelim. Cips, çikolata, bisküvi, gofret gibi ürünlerde bulunan fazla yağ oranı ve kimyasal maddeler; kanser, obezite, alzheimer gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor.
7. Kafein içeren ürünler
Kafein içeren kahve, kakao, çikolata gibi ürünler huzursuzluk, sinirlilik, kabızlık, çarpıntı gibi rahatsızlıklar verir. Ayrıca diğer besleyici maddelerin de emilimini engellediğinden, bebeğin yararlı besinlerden de faydalanmasını engeller.
8. Çay
Fazla çayın demir eksikliğine neden olduğunu hepimiz biliyoruz. Çayın demir bağlayıcı etkisi çocuklarda daha etkili olduğundan, küçükken çok fazla çay içen çocukların demir eksikliği hastalığına yakalanma olasılığı çok daha fazladır. Zaten çayın besleyici bir özelliği de yoktur, boş verin :)
9. Kuruyemiş
Fındık, fıstık, ceviz, patlamış mısır; bebeklerde yutma fonksiyonları henüz gelişmemiş olduğundan boğazına takılma riskini arttrır.
10. Bal
Doğru bilinen yanlışlardan birisi de bebeklere 1 yaşından önce bal yedirmeye çalışmak. Bal, içinde bulundurduğu clostridium botulinum sporlarından ötürü aleri riskini artırır, bebekte kabızlık, kan şekerini hızlı yükseltmesine bağlı iştah azalması, uyuklama gibi rahatsızlıklara neden olur.
11. Bazı sebze ve meyveler
Çilek, kivi, mandalina, ananas, portakal, gibi turunçgiller ve domates alerji yapabileceğinden; bakla, favizme yol açabileceğinden ve patlıcanın da bir yararı olmayıp nikotin içerdiğindenve soya fasülyesi, bezelye,lahana , karnabahar bebeklere verilmemesi gerekenlerden.
12. Konserve ürünler ve dondurulmuş gıdalar
Bu tür gıdaların içinde bulunan kimyasal maddelerin içerdiği yağ ve kolestrole neden olacak maddelerden ötürü bebeğe zarar verebilir, bilginiz olsun!
13. Kabuklu deniz ürünleri
İçerdiği ağır madenler ve alerji riski yüzünden çocukların sağlıklı gelişimi için yedirilmemesi öneriliyor.
14. Balık
Tütsülenmiş balıkların (somon veya alabalık) taze kalmaları için nitratlarla işlem görmeleri, yedirildiklerinde bebeklerde hastalıklara yol açabiliyor.
15. Tatlandırıcılı ve fazla tuzlu-tatlı besinler
Bebeklerin böbrekleri henüz iyi çalışmadığından aldıkları fazla tuzu sindiremezler. İçinde tatlandırıcı bulundurulan pudingler, koruyucu içeren hazır meyve suları ve boyalı şekerler sahip oldukları maddeler nedeniyle kanser, dolaşım hastalıkları, hipertansiyon, obezite gibi bir çok rahatsızlığa yol açabileceğinden tüketilmemesi gereken besinler.
16. Nişastalı mamalar
Nişasta, buğday, arpa yulaf ve çavdar unlarından yapılmış mamalar bebeklerde alerji yapabileceğinden uzak durulması gerekiyor. Zaten nişastanın da çay gibi besleyici bir değeri olmadığından bebeğin tüketmemesi sağlık açısından bir sorun teşkil etmiyor. Bu dönemlerde kullanılabilecek en uygun mama prinç unundan yapılmış olanlar.
Yorum Yazın
Ne yicek bu bebeker
anne sütü
Bir hemşire olarak seni tebrik ederim sevgili editör. Sadece inek sütünü 1 yaşına kadar suyla seyreltilip verilebileceğini ekleyebilirdin. Tabi 4-6 aydan son... Devamını Gör
Bunların bir kısmı zaten yetişkinlere de zararlı.