onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dünya Üzerindeki Karşılıklı Bağımlılığın İfadesi: Küreselleşme Nedir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Dünya Üzerindeki Karşılıklı Bağımlılığın İfadesi: Küreselleşme Nedir?

Özge Tepe
24.02.2023 - 23:21

Küreselleşme, dünya ekonomilerinin, kültürlerinin ve nüfuslarının sınır ötesi mal ve hizmet ticareti, teknoloji ve yatırım, insan ve bilgi akışlarının getirdiği artan karşılıklı bağımlılığını tanımlamak için kullanılan kelimedir. Ülkeler yüzyıllar boyunca bu hareketleri kolaylaştırmak için ekonomik ortaklıklar kurmuşlardır. 

Bu içeriğimizde küreselleşme hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Küreselleşme Nedir?

Küreselleşme Nedir?

Küreselleşme, dünya ekonomilerinin, kültürlerinin ve nüfuslarının sınır ötesi mal ve hizmet ticareti, teknoloji ve yatırım, insan ve bilgi akışlarının getirdiği artan karşılıklı bağımlılığını tanımlamak için kullanılan kelimedir. Ülkeler yüzyıllar boyunca bu hareketleri kolaylaştırmak için ekonomik ortaklıklar kurmuşlardır. Ancak terim, 1990'ların başındaki Soğuk Savaş'tan sonra, bu işbirlikçi düzenlemeler modern gündelik hayatı şekillendirdiği için popülerlik kazandı.

Büyük teknolojik gelişmelerde olduğu gibi, küreselleşme belirli gruplara zarar verirken, bir bütün olarak topluma fayda sağlar. Göreceli maliyetleri ve faydaları anlamak, daha geniş getirileri sürdürürken sorunları hafifletmenin yolunu açabilir.

Küreselleşme, fikirlerin, bilginin, enformasyonun, malların ve hizmetlerin dünyaya yayılma sürecidir. İş dünyasında terim, ekonomik bir bağlamda, serbest ticaret, ülkeler arasında serbest sermaye akışı ve getirileri en üst düzeye çıkarmak ve kamu yararı için fayda sağlamak için işgücü piyasaları da dahil olmak üzere yabancı kaynaklara kolay erişim ile işaretlenmiş entegre ekonomileri tanımlamak için kullanılır.

Küreselleşme, kültürel ve ekonomik sistemlerin yakınsamasından kaynaklanmaktadır. Bu yakınlaşma, uluslararasında artan etkileşimi, bütünleşmeyi ve karşılıklı bağımlılığı teşvik eder ve bazı durumlarda zorunlu kılar. Dünyanın ülkeleri ve bölgeleri siyasi, kültürel ve ekonomik olarak iç içe oldukça dünya küreselleşir.

Küreselleşme Nasıl Gerçekleşir?

Küreselleşme Nasıl Gerçekleşir?

Küreselleşen bir ekonomide ülkeler, rekabet avantajına sahip oldukları ürün ve hizmetlerde uzmanlaşırlar. Bu genellikle, en verimli şekilde, en az kaynakla, rakip ülkelerden daha düşük maliyetle üretebilecekleri ve sağlayabilecekleri anlamına gelir. Bütün ülkeler en iyi yaptıkları işte uzmanlaşıyorsa, dünya çapında üretim daha verimli olmalı, fiyatlar daha düşük olmalı, ekonomik büyüme yaygın olmalı ve teoride tüm ülkeler bundan faydalanmalıdır.

Serbest ticareti, açık sınırları ve uluslararası işbirliğini teşvik eden politikaların tümü ekonomik küreselleşmeyi yönlendirir. İşletmelerin daha düşük fiyatlı ham maddelere ve parçalara erişmesine, daha düşük maliyetli işgücü piyasalarından yararlanmasına ve mal ve hizmetlerini satmak için dünya çapında daha büyük ve büyüyen pazarlara erişmesine olanak tanır.

Para, ürünler, materyaller, bilgiler ve insanlar bugün ulusal sınırlar boyunca her zamankinden daha hızlı akıyor. Teknolojideki gelişmeler bu akışı ve bunun sonucunda ortaya çıkan uluslararası etkileşimleri ve bağımlılıkları mümkün kıldı ve hızlandırdı. Bu teknolojik gelişmeler özellikle ulaşım ve telekomünikasyonda belirgin olmuştur.

Küreselleşmede rol oynayan son teknolojik değişiklikler arasında şunlar yer almaktadır:

  • İnternet ve internet iletişimi: İnternet, farklı ülkelerden insanlar arasında bilgi ve birikim paylaşımını ve akışını, fikirlere erişimi ve kültür alışverişini artırmıştır. Az ve çok gelişmiş ülkeler arasındaki dijital uçurumun kapatılmasına katkıda bulunmuştur.

  • İletişim teknolojisi: 4G ve 5G teknolojilerinin tanıtımı, mobil ve kablosuz ağların hızını ve yanıt verebilirliğini önemli ölçüde artırdı.

  • IoT ve yapay zeka: Bu teknolojiler, taşınan ve sınır ötesi hareket halindeki varlıkların izlenmesini sağlayarak sınır ötesi ürün yönetimini daha verimli hale getiriyor.

  • Blokchain: Bu teknoloji, tedarik zincirindeki malzemelerin izlenmesini destekleyen merkezi olmayan veritabanlarının ve depolamanın geliştirilmesini mümkün kılıyor  Blockchain, sağlık ve bankacılık gibi sektörlerde gerekli olan verilere güvenli erişimi kolaylaştırır. Örneğin, blockchain, yolsuzluk ve ihlalleri önleyecek şekilde işlemleri merkezi olarak kaydeden ve inceleyen şeffaf bir defter sağlar.

  • Toplu taşımaHava ve hızlı ray teknolojisindeki gelişmeler, insanların ve ürünlerin hareketini kolaylaştırmıştır. Ayrıca nakliye lojistiği teknolojisindeki değişiklikler, ham maddeleri, parçaları ve bitmiş ürünleri dünya çapında daha verimli bir şekilde taşır.

  • Üretim: Otomasyon ve 3D baskı gibi gelişmeler, imalat endüstrisindeki coğrafi kısıtlamaları azalttı. 3D baskı, dijital tasarımların herhangi bir yere gönderilmesini ve fiziksel olarak basılmasını sağlayarak, tüketim noktasına yakın dağıtılmış, daha küçük ölçekli üretimi kolaylaştırır. Otomasyon süreçleri ve tedarik zincirlerini hızlandırır, iş gücüne daha fazla esneklik sağlar ve çıktıyı iyileştirir.

Küreselleşmenin Boyutları

Küreselleşmenin Boyutları

Küreselleşme ulusların, işletmelerin ve insanların etkileşim biçimini değiştiriyor. Spesifik olarak, ticareti genişleterek, küresel tedarik zincirlerini açarak ve doğal kaynaklara ve işgücü piyasalarına erişim sağlayarak uluslararasındaki ekonomik faaliyetin doğasını değiştirir. Uluslararasında ticaret ve finansal mübadele ve etkileşimin meydana gelme şeklini değiştirmek, kültürel fikir alışverişini de teşvik eder. Coğrafi kısıtlamalar, politik sınırlar ve politik ekonomiler tarafından konulan engelleri ortadan kaldırır.

Örneğin küreselleşme, bir ülkedeki işletmelerin başka bir ülkenin kaynaklarına erişmesini sağlar. Daha fazla açık erişim, ürünlerin geliştirilme, tedarik zincirlerinin yönetilme ve kuruluşların iletişim kurma şeklini değiştirir. İşletmeler, daha ucuz hammaddeler ve parçalar, daha ucuz veya daha vasıflı iş gücü ve ürün geliştirmek için daha verimli yollar bulur. 

Ticarette daha az kısıtlama ile küreselleşme, genişleme fırsatları yaratır. Artan ticaret uluslararası rekabeti teşvik eder. Bu da inovasyonu ve bazı durumlarda fikir ve teknik bilgi alışverişini teşvik eder. Ayrıca, başka ülkelerden iş yapmak ve çalışmak için gelen insanlar, diğer kültürleri etkileyen ve onlarla karışan kendi kültürlerini de beraberinde getirirler.

Küreselleşmenin etki alanları 5 farklı boyutta incelenebilir:

  • Ekonomik Küreselleşme

  • Siyasi Küreselleşme

  • Sosyo-Kültürel Küreselleşme

  • Coğrafi ve Ekolojik Küreselleşme

  • Teknolojik Küreselleşme

Küreselleşmeye Örnekler

Küreselleşmeye Örnekler

Pek çok insan küreselleşmeyi yirminci yüzyıl fenomeni olarak görse de, süreç bin yıldır yaşanıyor. Küreselleşme için en iyi örnekler şunlar:

  • Roma İmparatorluğu: MÖ 600'e kadar uzanan Roma İmparatorluğu, ekonomik ve yönetim sistemlerini yüzyıllar boyunca antik dünyanın önemli bölgelerine yaydı.

  • İpek Yolu: MÖ 130'dan MS 1453'e kadar uzanan bu ticaret yolları, başka bir küreselleşme dalgasını temsil ediyordu.

  • Birinci Dünya Savaşı Öncesi: Avrupa ülkeleri, Birinci Dünya Savaşı'ndan önceki on yıllarda denizaşırı önemli yatırımlar yaptılar. 1870'ten 1914'e kadar olan dönem, küreselleşmenin altın çağı olarak adlandırılıyor.

  • İkinci Dünya Savaşı Sonrası: Uluslararası işbirliğini ve serbest ticareti teşvik etmek için Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü gibi çok uluslu kurumlar kuruldu.

Küreselleşme terimi, bugünkü kullanılan haline 1980'lerde ulaştı. IBM'in 1981'de kişisel bilgisayarı piyasaya sürmesi ve ardından modern internetin gelişmesi, uluslararası iletişimi, ticareti ve küreselleşmeyi yönlendirmeye yardımcı olan iki teknoloji örneğidir.

Küreselleşme, genişleme ve küçülme dönemleriyle tarih boyunca gelgitler yaşadı. 21. yüzyıl her ikisine de tanık oldu. Küresel borsalar, 11 Eylül 2001'de Amerika Birleşik Devletleri'ndeki terör saldırılarından sonra düştü, ancak sonraki yıllarda toparlandı. Daha yakın zamanlarda, milliyetçi siyasi hareketler göçü yavaşlattı, sınırları kapattı ve ticari korumacılığı artırdı. Pandeminin sınırlar ve göç üzerinde benzer etkileri oldu ve tedarik zincirlerini de kesintiye uğrattı . Bununla birlikte, genel olarak, 21. yüzyılın başlarında küresel entegrasyonun hızında çarpıcı bir artış görüldü. Bu değişimin çoğundan teknoloji ve telekomünikasyondaki hızlı gelişmeler sorumludur.

Küreselleşme için en iyi örneklerden biri de G20'dir. G20, finansal istikrar ve iklim değişikliği gibi küresel ekonomik konuları ele alarak uluslararası işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan uluslararası bir forumdur . G20, dünyanın en büyük ekonomilerinin çoğu da dahil olmak üzere 19 ülke ve Avrupa Birliği'nden oluşuyor.

Küreselleşmenin Etkileri

Küreselleşmenin Etkileri

Küreselleşmenin etkileri yerel ve küresel olarak hissedilebilir ve bireylerin yaşamlarına olduğu kadar toplumun geneline de aşağıdaki şekillerde dokunabilir:

  • Bireyler: Çeşitli uluslararası etkiler sıradan insanları etkiler. Küreselleşme, mallara erişimlerini, ödedikleri fiyatları ve diğer ülkelere seyahat etme ve hatta başka ülkelere taşınma yeteneklerini etkiliyor.

  • Topluluklar: Bu düzey, küreselleşmenin yerel veya bölgesel kuruluşlar, işletmeler ve ekonomiler üzerindeki etkisini kapsar. Diğer şeylerin yanı sıra, topluluklarda kimin yaşadığını, nerede çalıştıklarını, kimin için çalıştıklarını, topluluklarından çıkıp başka bir ülkeye taşınma yeteneklerini etkiler. Küreselleşme, yerel kültürlerin topluluklar içinde gelişme biçimini de değiştirir.

  • Kurumlar: Çok uluslu şirketler, ulusal hükümetler ve kolejler ve üniversiteler gibi diğer kuruluşların tümü, ülkelerinin küreselleşmeye yaklaşımından ve küreselleşmeyi kabul etmesinden etkilenir. Küreselleşme, şirketlerin büyüme ve genişleme kabiliyetini, bir üniversitenin öğrenci kitlesini çeşitlendirme ve büyütme kabiliyetini ve bir hükümetin belirli ekonomik politikalar izleme kabiliyetini etkiler.

Küreselleşmenin etkileri gözlenebilse de, net etkinin analizi daha karmaşıktır. Taraflar, genellikle belirli sonuçları olumlu olarak görürler ancak küreselleşmeyi eleştirenler aynı sonuçları olumsuz olarak görürler. Bir varlığa fayda sağlayan bir ilişki diğerine zarar verebilir ve küreselleşmenin tüm dünyaya fayda sağlayıp sağlamadığı halen bir tartışma konusudur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
4
3
3
2
2
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın