Görüş Bildir
Haberler
Dünya Tarihinde İz Bırakmış Siyasi Liderlerin Hayatını Konu Edinen 21 Film

Dünya Tarihinde İz Bırakmış Siyasi Liderlerin Hayatını Konu Edinen 21 Film

14.03.2021 - 10:30

Dünya tarihinde iz bırakmış politik liderlerin hayat hikayesini anlatan birbirinden sağlam 21 filmi sizin için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Der Untergang (2004)

1. Der Untergang (2004)
www.sinemalar.com

İkinci Dünya Savaşı'nın sonu yaklaşırken, kaybetmek üzere olan Hitler ve yakın arkadaşları kendilerini sığınaklarda güvene almışlardır. Berlin artık düşmüş bir kaledir fakat Hitler, şehirden çıkmayı ve teslim olmayı kabul etmemektedir. Halkının tüm fertleri dışarıda yok edilirken o, son yolculuğuna hazırlanmaktadır. Berlin düşerken, sığınaktaki herkesin ölümle yaşam arasında seçim yapma saati de giderek yaklaşmaktadır. 'Der Untergang' (Çöküş), 'Das Experiment' filmiyle hatırlanan yönetmen Oliver Hirschbiegel'ın imzasını taşıyor.

IMDb: 8,2

2. JFK (1991)

2. JFK (1991)
www.beyazperde.com

Amerikan başkanı Kennedy'nin tartışmalı suikasti ardında onlarca sanık ve komplo teorisi bırakır. Onlarca hikaye yaratılır ve gerçek bir türlü açığa çıkamaz. Suikastın ardından ortaya çıkan Lee Harvey Oswald, cinayeti tek başına kendisinin işlediği üzerine ısrar etse de arka planda farklı gerçek ve olasılıklar söz konusudur. Medya ve adalet bu olasılıklarla boğuşurken insanlar da olayın bir türlü kesinleşmemesi nedeniyle hayal kırıklığına uğramaktadır. Mahkemenin vardığı sonuca ikna olmayan bölge savcısı Jim Garrison, olayın ardında yatan gerçekleri ortaya çıkarmaya kararlıdır.

Usta yönetmen Oliver Stone imzası taşıyan film iki kategoride Oscar ödülü almıştır.

IMDb: 8,0

3. The King's Speech (2010)

3. The King's Speech (2010)
www.beyazperde.com

Oscar ödüllerinde 12 dalda aday olan ve En İyi Film, En İyi Yönetmen dalları başta olmak üzere 4 ödül kazanan 'Zoraki Kral (The King's Speech)', İngiliz Kraliyet ailesinden VI. George'un kekemeliğini yenmesi üzerine kurulu bir dönem filmi. Sağlam oyuncu kadrosunun sürüklediği filmin öyküsü, babası V. George'un ölümünün ardından, Frederick Arthur George'un ağabeyi Edward'ın Amerikalı Wallis Simpson ile evlenmek için tahtı Albert Frederick Arthur George'a devretmesiyle başlıyor. Fakat tahta oturan yeni kralın önemli bir engeli vardır. Halka hitabet etmekte sorunlar yaşayan kral çocukluğundan beri başına dert olan kekemeliğini yenmek zorundadır. Yeni kralın bu sorununu yenmesi ve onu kraliyet makamın hazırlamak için Avustralyalı konuşma terapisti Lionel Logue devreye girer.

IMDb: 8,0

4. Gandhi (1982)

4. Gandhi (1982)
www.beyazperde.com

Gandhi, Hindistan tarihinin en önemli kişiliği Mahatma Gandhi'nin hayatını ele alıyor. 1900'lü yılların başında, Hindistan'dayız... İngiliz sömürüsü altındaki ülke, esareti tüm iliklerinde hissetmekte, özgürlük kavramının hissettirdiklerini günden güne yitirmektedir. Bu dönem ortaya çıkan bir kişilik, epik bir tarih yazarak, insanlık tarihinin en önemli kahramanlarından biri haline gelecektir. Tüm zamanların en ilham verici kişiliklerinden biri olacak bu adam, Hindistan tarihinin en önemli kişiliği Mahatma Gandhi'den başkası değildir... Biyografi filmleri türünün en yetkin örneklerinden biri olan Gandhi, birçok sebepten dolayı etkisini asla yitirmeyecek, epik bir yapıttır. Akademi Ödülleri'nde sekiz dalda Oscar kazanan film, 300.000 kişiden oluşan, sinema tarihinin en kalabalık sahnesi rekorunu elinde bulunduran cenaze sahnesiyle hafızalara kazınmıştır.

IMDb: 8,0

5. Patton (1970)

5. Patton (1970)
www.beyazperde.com

İkinci Dünya Savaşı sırasında Afrika’da tank komutanlığı yapan General George S. Patton’un yaşadıklarını anlatan film, Alman işgalinin hızla ilerlediği dönemlerde geçiyor.

Maymunlar Cehennemi, Kelebek gibi klasikleşmiş filmlerin de yönetmeni olan Franklin J. Schaffner, yine etkileyici bir filme imza atıyor.

IMDb: 7,9

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. The Motorcycle Diaries (2004)

6. The Motorcycle Diaries (2004)
www.beyazperde.com

1950'li yılların başlarında Ernesto ve Alberto adlı iki genç, Arjantin'in başkenti olan Buenos Aires'ten bir motosikletin tepesinde yola çıkarlar. Bir süre sonra araçları arızalanır ve gençlerin otostop çekmesi gerekmektedir. Artık yeniden halka iç içedirler. Bu durum, Latin Amerika'nın düşündüklerinden çok daha farklı bir yer olduğunu onlara fark ettirecektir. Kıtanın yaşadığı acılar, çarpık kentleşme, adaletsizlikler, yolsuzluklar, bu iki genci değiştirecektir. Bu sürprizlerle dolu yolculuk, sadece bu iki genç adamın değil, bir sürü ulusun kaderini değiştirecektir.

IMDb: 7,8

7. Frost/Nixon (2008)

7. Frost/Nixon (2008)
www.beyazperde.com

Amerikan tarihinin en spekülatif ve tartışılan devlet adamlarından Nixon, iki kez başkan yardımcılığı, iki kez başkanlık vazifelerini yapmış, hırslı bir politikacıdır. Cumhuriyetçi ve tutucu bir siyasetçi olan Richard Nixon, adamlarının rakip parti Demokratları gizlice dinlediği ortaya çıkınca başkanlık görevini tamamlamadan kamuoyunun baskısı sonucunda Beyaz Saray’dan uzaklaşmak zorunda kalır. Aradan geçen üç yıl sonrasında, 1977 yılında, popüler bir televizyon haber programında bu skandalla ilgili soruları cevaplamayı kabul eder. Nixon, her kurnaz politikacı gibi gazeteci olarak, kolay bir yem gibi gördüğü, o zamanın çaylağı olarak kabul edilen David Frost’u seçer. Fakat iki taraf da haftalarca süren hazırlıklardan sonra karşı karşıya geldiklerinde zorlu bir zeka savaşı başlar. Karşısında yandaş, karaktersiz ve çanak sorular soran bir genç yerine, gerçeğin peşinde gerçek bir gazeteci bulması kurt politikacıyı bir hayli zorlayacaktır.

IMDb: 7,7

8. Malcolm X (1982)

8. Malcolm X (1982)
www.beyazperde.com

Malcolm, dönemindeki birçok siyahi vatandaş gibi oldukça zorlu ve acı dolu bir hayat geçirir. Bu olumsuz şartlar onu yaşayabilmek için küçük hırsızlıklar yapan birine dönüşmeye zorlar. Suçlarından dolayı hapishaneye gönderildiğinde ise bambaşka bir kimlik edinmeye başlar. Burada dahil olduğu ilginç toplulukta dinin de yardımıyla gerçek kimliğini bulur. Vakti gelip dışarı çıktığında ise bambaşka biri olmuştur. Artık kendilerini suçlu olmaya zorlayan genel zihniyete karşı başkaldırma zamanıdır.

Amerikan tarihinin en önemli insan hakları savunucularından biri olan Malcolm X'in hayatı, Spike Lee'nin yaratıcı bakış açısı ile beyazperdeye aktarılıyor. Başrolde ise çarpıcı oyunculuğuyla Denzel Washington yer alıyor.

IMDb: 7,7

9. The Last Emperor (1987)

9. The Last Emperor (1987)
www.beyazperde.com

Sinema tarihinin en çok ödül alan, en geniş kadrolu filmlerinin başında gelen Son İmparator destansı bir öyküdür: 2 yaşında tahta çıkan Çin’in son imparatoru Pi Yi’nin gözünden 60 yılın öyküsü. Çekimi 2,5 yıl süren, 19 binden fazla kişinin rol aldığı film çok şık ve estetik bir 'görkemli yapım'dır. Bertolucci sinemasının izlerini de taşır: 'Yasak Kent’in avlusunda binlerce figüranla çekilen sahnelerden ipek çarşafların altında belli belirsiz sevişen üç bedene kadar...'

Son İmparator aynı zamanda Bertolucci’nin 'Oryantal Üçlemesi'nin ilk filmidir. Bu seri daha sonraki yıllarda çekeceği 'Çölde Çay' (The Sheltering Sky) ve 'Küçük Buda' (Little Buddha) ile tamamlanır.

IMDb: 7,7

10. Milk (2008)

10. Milk (2008)
www.beyazperde.com

Harvey Milk, San Francisco Şehir Meclisi'ne seçilerek Amerika'da eşcinselliğini saklamadan bir devlet kadrosunda üst düzey yöneticiliğe seçilen ilk kişi oldu. Zaferi, sadece eşcinsel hakları adına önemli değildi. Politik alanda koalisyonlar peşindeydi. Yaşlı vatandaşlardan sendikalı işçilere kadar herkes için, Harvey Milk bir uğurda savaşmanın anlamını değiştiren, 1978'de ölümüne kadar da tüm Amerikalıların kahramanı haline gelen biri oldu. Usta yönetmen Gus Van Sant'ın imzasını taşıyan, başroldeki Sean Penn’e ikinci Oscar’ını kazandıran film, aynı zamanda en özgün senaryo ödülüne de sahip oldu.

IMDb: 7,5

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Selma (2014)

11. Selma (2014)
www.beyazperde.com

1965'te Alabama eyaletinin Selma kentinden eyalet başkentine giden 87 km'lik bir yol vardı. Bu yolda o dönem ABD tarihine geçen üç protesto yürüyüşü gerçekleştirildi. Martin Luther King'in öncülük ettiği bu yürüyüşler, kamuoyunu harekete geçirdi ve dönemin ABD Başkanı Johnson Oy Hakkı Kanunu konusunda köşeye sıkıştı. Nihayetinde protestolar etkili oldu ve kanun çıktı. 

Değişen Amerika'nın hikayesini anlatan filmin yönetmenliğini Ava DuVernay'ın üstlendiği filmin senaryosu Paul Webb'e ait. Filmin başrolünde David Oyelowo yer alırken Tim Roth, Tom Wilkinson, Oprah Winfrey, Martin Sheen, Carmen Ejogo, Cuba Gooding Jr. gibi isimler zengin oyuncu kadrosunda kendisine eşlik ediyor. 

IMDb: 7,5

12. Elizabeth (1998)

12. Elizabeth (1998)
www.beyazperde.com

1554 senesi... Hiçbir yasal düzeni kalmayan, bitik haldeki Büyük Britanya, hükmetmeyi başaramayan Kraliçe Mary'yi artık neredeyse tanımamaktadır. Dini güçlerin kontrolü altında tutulan krallık, halk ile hiçbir şekilde anlaşamamaktadır. Ekonomisi bir enkaz olan ülkenin aç ve öfkeli halkı, dünyada bir günün daha nasıl geçeceğinden şüphelidir. Kraliçe'nin ölümü ile ortaya çıkan yeni Kraliçe ise, ülkenin karanlık günlerini yeniden aydınlığa boğmaya hazırlanmaktadır. Kraliçe Elizabeth, hükmetmek için yükselmektedir. Ünlü yönetmen Shekhar Kapur'un yönetmenliğinde çekilen Elizabeth, birçok dalda Altın Küre'nin ve Oscar'ın da sahibi olmuştu. Filmin başrolünde ise müthiş performansıyla dudak uçuklatan Cate Blanchett var.

IMDb: 7,4

13. Darkest Hour (2017)

13. Darkest Hour (2017)
www.beyazperde.com

Deneyimli yönetmen Joe Wright'ın yönetmenliğini üstlendiği film, İkinci Dünya Savaşı'nın ilk yıllarında Winston Churchill'in, Hitler'in ordusuna karşı verdiği mücadeleyi anlatır. Churchill, hayatının belki de en büyük sınavından geçecektir. Hayatında zor ve geri dönüşü olmayan ikilemlerden birini yaşar. Ya Nazi Almanyası ile barışçıl bir antlaşma yolu bulmaya çalışmalıdır ya da milletinin bağımsızlığı ve idealleri için Nazilerin karşısında sımsıkı durmalıdır. Durdurulamaz Nazi güçleri Batı Avrupa'da ilerlerken ve istila tehdidi kapıdayken, bir yanda şüpheci bir Kral, bir yanda da kendisi karşıtı planlar yapan partisi varken Churchill bu zor zamanlarda dik durmalı, bir ulusu ayağa kaldırmalı ve dünya tarihinin ilerleyişini değiştirmelidir.

IMDb: 7,4

14. Lincoln (2012)

14. Lincoln (2012)
www.beyazperde.com

Film, Amerika Birleşik Devletleri'nin 16. Başkanı olan ve kuzey eyaletlerinde 1861-1865 yılları arasında yaşanan iç savaşa öncülük eden Lincoln'un son dönemlerine ışık tutuyor. İç Savaş'ın hararetli günleri geride kalınca, Abraham Lincoln ile kabinesi arasında fikir ayrılıkları da su yüzüne çıkacaktır. En ciddi görüş ayrılığı ise kölelik konusunda yaşanacaktır...

Senaryosunu Pulitzer Ödüllü tarihçi Doris Kearns Goodwin'in çok satan kitabından ödüllü senarist Tony Kushner'in (Munich) uyarladığı yapımın baş rolünde Daniel Day-Lewis yer alırken, yönetmen koltuğundaysa Steven Spielberg oturuyor. Filmin adı gelecek Oscar sezonu için şimdiden kulislerde dolaşıyor.

IMDb: 7,3

15. Secret Honor (1984)

15. Secret Honor (1984)
www.beyazperde.com

Başkan Richard M. Nixon'ın münzevi ve bilinçaltı yansımalarıyla dolu hayatı ve politik kariyeri, tarihin en büyük olaylarından Watergate skandalı ile sallantıya girer ve onun bu piyasadan çekilmesiyle beraber son bulur.

Robert Altman, az bilinen filminde Philip Baker Hall ile beraber politik sularda yüzüyor.

IMDb: 7,3

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. The Queen (2006)

16. The Queen (2006)
www.beyazperde.com

Monarşi, sanayi devrimi ve sömürgecilik sarmalından geçen İngiliz politik ve toplumsal yapısı, bütün bu süreçlerin bir sonucu olarak demokrasi durağına ulaşmış, ama bir yandan da geleneksel değerlerini tamamen terk etmeden, Kraliyet Ailesi'nin varlığının sembolik olarak sürmesini sağlamıştır. Öyle ki, Kraliçe'nin politik eğilimlerinin kitlelere yön vermesinin önüne geçilmesi için Kraliçe'ye oy hakkı bile tanınmamıştır. Bu atmosfer içinde, demokrasinin de güçlenen yapısı ile her geçen gün varlığı daha da sembolikleşen İngiliz Kraliyet Ailesi, Prenses Diana'nın ölümü ile son yıllarda hiç olmadığı kadar çok sarsıldı. Stephen Frears'ın yönettiği ve Peter Morgan'ın gerçekten kusursuz işleyen senaryosu ile Oscar'ın da en haklı favorilerinden biri olan Kraliçe, bütün bu gerçekler üzerinden geleneksel ile modern olanın karşılaşmasını yapıyor. Filmi, bütün sinemasal özelliklerinin yanında bu kadar...

IMDb: 7,3

17. Che (2008)

17. Che (2008)
www.sinemalar.com

26 Kasım 1956’da, Fidel Castro 80 isyancıyla birlikte Küba’ya yelken açar. Bu isyancılardan biri, Castro’yla, Fulgencio Batista’nın yozlaşmış diktatörlüğünü sona erdirmek gibi ortak bir amacı paylaşan Arjantinli doktor Ernesto “Che” Guevara’dan başkası değildir. Che gerilla savaş tarzını çabuk anlar ve vazgeçilmez bir savaşçı olduğunu kanıtlar. Kendini mücadeleye adamasıyla yoldaşları ve Küba halkı tarafından bağırlarına basılır. 'The Argentine', Che’nin Küba devriminde doktorluktan devrimci kahramanlığa yükselişini anlatıyor.

IMDb: 7,2

18. Vice (2018)

18. Vice (2018)
www.beyazperde.com

Vice, ABD’de 2001- 2009 yılları arasında başkan yardımcısı olarak görev yapan Dick Cheney’in hayat hikayesini konu ediyor. 30 Ocak 1941 yılında dünyaya gelen Cheney, Amerikan tarihinin en güçlü başkan yardımcılarından biri olan bilinir. Daha önceden Özel Kalem Müdürlüğü ve Savunma Bakanlığı yapan Cheney, 2000 yılında Başkan Yardımcısı adayı olarak katıldığı seçimleri kazandı. Filmde, George W. Bush’un başkanlığı döneminde görev yapan Cheney'in uyguladığı politikalar ve 9 Eylül saldırısı sonrasındaki süreci yönetmedeki etkisine odaklanılıyor.

IMDb: 7,2

19. Nixon (1995)

19. Nixon (1995)
www.beyazperde.com

Oliver Stone’un 60’ların Amerika’sına dair çektiği filmlerin sonuncusu olan Nixon, Amerika’nın 37. başkanı olan Richard M. Nixon’ın sıra dışı kimliğini ve politik yaşamını konu alıyor. Kronolojik sırası olmadan yaşantısı anlatılan Nixon’ı Oscar ödüllü usta oyuncu Anthony Hopkins canlandırıyor.

Filmde, Nixon’ın çocukluğundan eğitim hayatına, karısı Pat Nixon ile olan ilişkisinden, Watergate skandalına kadar tüm önemli dönemler işleniyor.

IMDb: 7,1

20. The Iron Lady (2011)

20. The Iron Lady (2011)
www.beyazperde.com

2 Nisan 1982'de Arjantin'in Falkland ve Güney Georgia Adalarını işgal etmesi ile başlayan ve altı hafta süren Falkland Savaşı'nda yaşanan krizi odak noktasına alan film, o dönem İngiltere'nin başında olan Margaret Thatcher'ı ve yaşananları beyazperdeye taşıyor. Güç ve güç için ödenen bedellerin konu alındığı hikaye benzersiz ve evrensel olarak nitelendiriliyor. 20. yüzyılın en etkili ve ünlü kadınlarından Thatcher, erkek egemen bir dünyada, sınıf ve cinsiyet engellerini çökerten bir kadın olarak bilinmesinin yanı sıra, aldığı sosyal ve politik kararlar yüzünden hayli sert eleştirilere maruz kalmıştı.

Filmin başroldeki Meryl Streep'e üçüncü Oscar ödülünü kazandırdığını da ekleyelim.

IMDb: 6,4

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. W. (2008)

21. W. (2008)
www.beyazperde.com

Hollywood'ta politik sinema denildiğinde akla ilk gelen yönetmenlerden Oliver Stone bu defa yakın dönem Amerikan siyaset sahnesini mercek altına alıyor. Geçmiş A.B.D. başkanı George W. Bush’un yaşamı Stone'un eleştirel bakış açısı çerçevesinde beyaz perdeye aktarıldı. Bu sansasyonel film, şimdiden afişleri ve reklam kampanyalarıyla büyük ilgi çekiyor. Her zaman filmleriyle olay yaratan Oliver Stone’un yeni filmi W. daha vizyona girmeden dünya basınında geniş yer aldı. Filmde yer yer komedi ve suç unsurları da kullanıldı. Oliver Stone bu filmde Irak savaşını eleştiriyor. Ancak Stone, amacının kör gözüm parmağına bir Bush karşıtı polemik yaratmak olmadığının altını çizerek vurguluyor.

IMDb: 6,3

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
5
5
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Atatürkün hayatını anlatan veda filmi nerde acaba kendi liderimizi neden eklemedin?

hilal

Lincoln çok iyiydi