Görüş Bildir
Haberler
Biyografi Türünü Sevenlerin Mutlaka İzlemesi Gereken 14 Film

Biyografi Türünü Sevenlerin Mutlaka İzlemesi Gereken 14 Film

Ümit Eroğlu
31.05.2019 - 10:31 Son Güncelleme: 01.06.2019 - 12:00

Geçmişimizden ders almalıyız ki günümüze ışık tutabilelim ya da yaşanmış olaylardan yola çıkarak aynı hatalara düşmeden daha kolay bir şekilde doğru yolu bulabilelim. İşte bu çerçeve de günümüz de az da olsa biyografi yapımlar mevcuttur. 

İzleyenler için anılarını tazeleyeceği, izlemeyenlerin de içinde kolay yoldan bulabilecekleri bazı biyografi filmlerini bir araya getirdik. 

Şimdiden iyi seyirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Şah Mat

1. Şah Mat

Gerçek bir dönem hikayesini yansıtan Şah Mat adlı film ilk olarak Toronto Ulusal Film Festivalinde 11 Eylül 2014 tarihinde özel gösterimini gerçekleştirmiş ve 16 Eylül 2015 tarihi ile birlikte ABD dahil bir kaç Avrupa ülkesinde vizyona girmiştir. 2 Ekim 2015 tarihinde Türkiye’de vizyona giren film 19 Milyon Dolarlık bir bütçe ile çekilmiştir.

2. A Beautiful Mind - Akıl Oyunları

2. A Beautiful Mind - Akıl Oyunları

2001 yılında çekimleri tamamlanan ve 8 Mart 2002 yılında sinema salonlarında gösterime giren Akıl Oyunları Filmi inanılmaz bir beğeni kitlesine ulaşmış ve IMDB’den aldığı 8.2 değerindeki puanı günümüze kadar korumuştur. Biyografi ve Dram unsurlarının bulunduğu Akıl Oyunlarının yönetmenliğini üstlenen Ron Howard’tır. Senaryo ise Akiva Goldsman, Sylvia Nasar ikilisine aittir. Filmin başrollerinde dünyaca ünlü Russell Crowe, Ed Harris, Jennifer Connelly gibi usta isimler yer alıyor.

3. Spothlight

3. Spothlight

Gerçeklere dayanan bir hikayeyi seyirciye aktaran Spotlight adlı film Tom McCarthy tarafından yönetilmiş ve Josh Singer ile yönetmen Tom McCarthy tarafından kurgulanmıştır. Başrollerde Mark Ruffalo, Michael Keaton ve Rachel McAdams gibi önemli isimlerin yer alıyor.

4. Korkusuz

4. Korkusuz

Ronny Yu’nun yönetmenliğini üstlendiği gerçek hikayeden alınarak sinemaya uyarlanan Korkusuz filmi, Aksiyon, Dram ve Biyografi türü ile vizyona girdiği 2006 senesinde izleyiciden tam not almıştır. Ana karakteri Jet Li’nin canlandırdığı Çin ve Hong Kong yapımı filmde Li Sun ve Yong Dong gibi isimlerde bulunmaktadır.

5. Casuslar Köprüsü

5. Casuslar Köprüsü

Usta aktör Tom Hanks’in başrolde oynadığı ve ona Mark Rylance ve Alan Alda gibi isimlerin eşlik ettiği Casuslar Köprüsü adlı Dram, Tarihi, Biyografi türdeki film 27 Kasım 2015 tarihinde Türkiye sinemalarında ki yerini almıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. American Sniper - Keskin Nişancı

6. American Sniper - Keskin Nişancı

Western filmlerin unutulmaz isimlerinden biri Clint Eastwood’un yönetmenlik dalında da ne kadar başarılı olduğunu yıllardır biliyoruz. Son olarak 2015 yılında Amerikan Sniper isimli filmde yönetmenliğini yapan Clint Eastwood Affedilmeyen ve Milyonluk Bebek gibi inanılmaz filmlerde muhteşem performans sergilemiştir.

7. Saving Private Ryan - Er Ryan’ı Kurtarmak

7. Saving Private Ryan - Er Ryan’ı Kurtarmak

Aksiyon, Dram ögeleri barındıran ve Eski Savaş günlerini bizlere aktaran Er Ryan’ı Kurtarmak filmi 11 Eylül 1998 yılında Türkiye’de sinema salonları ile buluşmuş ve büyük bir ilgi görmüştü.

8. Pele - Bir Efsanenin Doğuşu

8. Pele - Bir Efsanenin Doğuşu

Jeff Zimbalist’in yönetmenliğini yapmış olduğu, Biyografi, Dram ve Spor türdeki Pele Bir Efsanenin Doğuşu adlı ABD yapımı film 13 Mayıs 2016 tarihinde gösterime girmiş ve IMDB’de 7,4 değerinde puana sahip olmuştur.

9. The Imitation Game - Yapay Oyun

9. The Imitation Game - Yapay Oyun

Telluride Film Festivalin de ilk gösterimini 29 Ağustos 2014’te yapan Yapay Oyun adlı Amerikan ve İngiliz yapımı dram, gerilim ve biyografik türdeki filmimiz 14 Kasım 2014 Ukrayna ve 21 Kasım Amerika gösterim tarihi ile vizyona giriyor. Türkiye için vizyon tarihi henüz belli olmayan 8.1 değerinde puana sahip The Imitation Game’in çekimleri Norveç asıllı yönetmen Morten Tyldum tarafından yürütülmüş ve Andrew Hodges’in çok satan kitabından uyarlanmıştır.

10. Snowden

10. Snowden

Snowden’in yaşamını ve yaptıklarını konu alan biyografik tarzda ki filmde, Edward Snowden bir CIA çalışanı olarak karşımıza çıkıyor ve gerçekleştirdiği yüzyılın ifşasını konu alıyor. Yüzlerce, binlerce CIA dosyasını basına yayan Snowden’in zorlu ve bir o kadarda güzel yaşam hikayesini izliyoruz..

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Moneyball - Kazanma Sanatı

11. Moneyball - Kazanma Sanatı

Bir zamanlar beyzbol yıldızı olma yolunda ilerleyen Billy Beane, sahadaki beklentileri karşılamakta başarısız olunca, azılı rekabete dayalı kişiliğiyle yöneticiliğe yönelmeye karar verir. Ancak Billy’nin yöneticiliğini yaptığı ve sezona hazırlanan Oakland takımı, yıldız oyuncularını büyük takımlara kaptırmıştır. Billy’nin tek seçeneği, takımını yeniden kurmaktır. Başrolde Brat Pitt'in oynadığı bu Gerçek bir hikayeden uyarlanmıştır.

12. Unbroken - Boyun Eğmez

12. Unbroken - Boyun Eğmez

Onlarca filmini hayranlıkla izlediğimiz yılların güzel oyuncusu Angelina Jolie‘nin

2014 yılında sadece Boyun Eğmez filmi için yönetmenlik koltuğuna oturduğu ve çekimlerini aynı yıl bitirdiği yapım 26 Aralık 2014 tarihinde Türkiye sinemalarında gösterimini almış ve şu ana dek IMDB’de 7,4 değerinde harika bir puana sahip olmuştur.

13. Rush - Zafere Hücum

13. Rush - Zafere Hücum

Amerika , Almanya ve İngiltere’nin ortak yapımı olan Zafere Hücum filminin IMDB’den aldığı puan 8.2’dir. Yüksek puanı ile ne kadar sağlam bir hikayeye sahip olduğunu kanıtlayan film 123 dakika gibi oldukça uzun bir süre ile seyirciye harika zaman geçirtmeyi başarıyor. Aksiyon, Biyografi ve Dram ögelerinin çok iyi işlendiği Zafere Hücum filminin yönetmenliğini Ron Howard üstlenirken, senaryosunu ise Peter Morgan yazmıştır.

14. Catch Me If You Can - Sıkıysa Yakala

14. Catch Me If You Can - Sıkıysa Yakala

Global anlamda artık herkes tarafından bilinen iki usta oyuncu Leonardo DiCaprio ve Tom Hanks‘in başrolü paylaştığı Sıkıysa Yakala adlı 2003 yapımı biyografik, suç ve dram tadında ki yapım 31 Ocak 2003 tarihinde Türkiye sinemalarında ki yerini almış ve 352 Milyon Dolar değerinde toplam hasılat elde etmiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
43
11
10
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hondatyper

Müslüm ?

papa-3.-jb

Gandhi ve The Last Emperor

Savaş vadisi nasıl yok bu listede ? Harika bir filmdi. Listedeki bir çok filmi izledim onlarda hariklar :)

sorun

Şişirme ve propaganda amacı güden bir film olduğu için olabilir mi ?