onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Meraklısına Oyun Konsollarının Dünden Bugüne 9 Maddeyle Bilinmeyen Yönleri

Meraklısına Oyun Konsollarının Dünden Bugüne 9 Maddeyle Bilinmeyen Yönleri

EGAMESHOW
31.05.2016 - 12:26

Retro oyun severler ile e-gameshow'da bir araya gelecek DEMO Gaming Dijital Oyun ve Konsolları Müzesi, ikinci sergisini ve on yıllık tecrübesini sizlere sunuyor.

Oyun sektörüne yeni bir soluk katan DEMO Gaming, en büyük sergisini e-gameshow'da gerçekleştiriyor. Yüzlerce konsol, oyun ve özel eşyanın sergileneceği bu etkinlikte dijital oyunların gelişimini anlatan belgeseli de Türkçe olarak ilk defa oyunseverlerle buluşacak. Ziyaretçiler ayrıca kimi konsolları da deneyimleyabilecekler.

PlayStation Türkiye tarafından desteklenen sergi, içeriğinde 500’den fazla konsol ile binlerce oyun bulunduruyor. Bunlar içinde dünyanın ilk oyun konsolu Magnavox Odyssey, Atari Ultra Pong ve Arcadia 2001 gibi ürünlerin yanı

sıra, Dedektif Fırtına ve İstanbul Efsaneleri: Lale Savaşçıları gibi tamamen yerli üretim ve emekle ortaya çıkan ürünler de yer alacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. 90'larda Virtual Reality

1. 90'larda Virtual Reality

Günümüzün VR teknolojisi oldukça hızla yayılan bir trend. Bunu 90'larda düşünen Sega ve Nintendo, Sega VR ve Nintendo VirtualBoy ile denedi, fakat şimdiki VR teknolojisi kadar tutmadı ve iki firmaya da zarardan fazla bir şey getirmedi.

2. Gameboy'un Çıkışı

2. Gameboy'un Çıkışı

Yeni bir oyun çıktığında elinizde olması gerekenler televizyon, oyun ve konsoldu. Ama Nintendo, sadece oyuna sahip olarak ve ayaküstünde oyun oynayabileceğinizi 1989 yılında çıkardığı GameBoy ile sundu. Sadece elinizde oyun ve birkaç pil ile çantanızda bir konsol bulundurabiliyordunuz. Tabii bunu gören Sega, kendi üretimi olan Game Gear'ı çıkardı ve Nintendo ile yarışmaya devam etti.

3. 1983 Yılındaki Oyun Marketi Krizi

1970'lerin sonunda kızışan oyun marketi, klon makineler veya herhangi bir elektronik makine üreten firmanın satışa çıkardığı makineler ile doluydu. Haliyle asıl video oyunu marketinde dominant olan Atari, hızlı bir şekilde zarara girmeye başladı. Geçtiğimiz zamanlarda Meksika'da yapılan kazılarda yerin altına gömülmüş Atari 2600 kartuşları çıkarıldı.

4. Konsollarda Compact Disc Kullanımı

4. Konsollarda Compact Disc Kullanımı

En basit olarak, ve 20 seneyi aşkın zaman boyunca kullanılan kartuşların yerini 90'ların ortasında CD aldı. Daha çok hafızaya sahip olan compact diskler, 3 boyutlu oyunları ve yazılan kodları daha kolay ve erişebilir şekilde makineye okutuyordu. Haliyle fazla hafıza ve 3 boyutlu grafikler konsolun satılmasına da yardım ediyordu.

5. Oyunların 2D Sprite'lardan 3D Polygon'lara Geçmesi

5. Oyunların 2D Sprite'lardan 3D Polygon'lara Geçmesi

Uzun süre boyunca televizyon ekranlarında karakterlerin 2 boyutlu şekilde dolaşmasından sonra, teknolojinin ilerlemesi ile bu durum yerini 3 boyutlu poligonlara bıraktı. 3 boyutlu grafiklerin gelmesi daha fazla alıcı çeken konsolların ilerlemesinde de yardımcı olmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Konsollar Arası Region Lock ve Farklı Tasarımlarda Satışa Sunulması

6. Konsollar Arası Region Lock ve Farklı Tasarımlarda Satışa Sunulması

Satış planlaması yönünden birazcık daha kâr etmek isteyen konsol üreticileri, Dünya'nın farklı yerlerinde farklı alıcılara hitaben üretim yapmıştır. Dünya'nın başka tarafında çıkan oyunu oynamak için ya kendi ülkenizde yayınlanan versiyonunu bulmanız, ya da yurtdışından konsolu getirmeniz gerekiyordu.

7. Arcade Salonlarındaki Makinelerin Evlere Portatif Şekilde Taşınması

7. Arcade Salonlarındaki Makinelerin Evlere Portatif Şekilde Taşınması

Sürekli arcade salonlarında demo tarzı bir oyun için para verilirken, firmalar popülerliğe göre oyunu markete sunuyordu. Özellikle 80'lerin sonunda en bariz örnek olan SNK, önemli arcade oyunlarını NeoGeo'ya yayınlayarak hem arcade hem de ev konsollarına satılan oyunlarla para kazandı.

8. Konsolu Ayrıcalıklı Kılmak İçin Çıkarılan Aparatlar ve Oyunlar

8. Konsolu Ayrıcalıklı Kılmak İçin Çıkarılan Aparatlar ve Oyunlar

Konsolları diğerlerinden farklı ve özel kılmak için yapılan aparatlar, oyunun akışını ve eğlence seviyesini arttıyordu. Duck Hunt için kullanılan Zapper veya Virtua Cop'ta kullanılan Virtua Gun bunlardan bazılarıdır.

9. Maskot Yarışları

9. Maskot Yarışları

Nintedo'nun Mario'su, Sega'nın Sonic'i ve Playstation'un Crash'i gibi ikonik isimleri arasında geçen yarışmalar veya kimin daha güçlü olduğu alıcılar arasında sürekli tartışılır, bu rekabet çoğu zaman alıcıların dikkatini çeker ve maskotlar konsol veya oyun satışında yardımcı olurlardı.

Bonus

Bonus

Fazla meraklısına e-gameshow hazırlıklarından bir kare daha.

Haberin ve serginin hazırlanmasında büyük katkıları olan Murat Oktay'a teşekkürler.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
4
3
1
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın