onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Doğduğumuz Günden İtibaren Yaptırması Zorunlu Olan ve Tavsiye Edilen Aşılar

Doğduğumuz Günden İtibaren Yaptırması Zorunlu Olan ve Tavsiye Edilen Aşılar

Didem
18.06.2021 - 15:00

Enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudu korumak ve bağışıklık sistemine yardımcı olmak için uygulanan en güvenli yöntem aşılar. Sizler için doğumdan itibaren olunması gereken zorunlu aşılar ve olunması tavsiye edilen aşıları derledik.

Kaynak: https://asi.saglik.gov.tr/asi-kimlere...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. ''Zorunlu'' BCG (Verem) Aşısı

1. ''Zorunlu'' BCG (Verem) Aşısı

Doğumdan iki ay sonra yapılan, hastalık yapım gücü azaltılmış canlı bakteri aşısıdır. BCG aşısı yapılmaya başlandığı ilk yıllar dört doz olarak uygulanıyordu. 1997 yılında iki doza düşürülen aşı, 2006 yılında Dünya Sağlık Örgütü kararı ile tek doza düşürülmüştür. Aşının yapılış amacı ise küçük yaştaki çocuklar için ölümcül olabilen miliyer tüberküloz ve menenjit tüberküloza karşı etkin koruma sağlamasıdır.

2. ''Zorunlu'' Beşli Karma Aşı

2. ''Zorunlu'' Beşli Karma Aşı

Beş hastalığa karşı etkili, karma, ölü bakteri ve virüs aşısıdır. Beşli karma aşı yani difteri, selüler boğmaca, tetanoz, inaktif polio aşısı ve hemofilus aşısı altı haftalık dönemde yapılmalıdır. Karma aşı iki,dört,altı ve on sekizinci haftalarda toplam dört doz uygulanır. Dört ve altı yaşındaki çocuklara ise bağışıklamanın tekrar dozu yapılır. Yaşa göre bacak ya da koldan kas içine enjeksiyonla uygulanır. Yetişkinlerde uygun aralıklar ile yapılmış üç doz ve bebeklerde yapılan dört doz aşı %95'ten fazla koruyuculuk sağlama özelliğine sahiptir.

3. ''Zorunlu'' Hepatit B Aşısı

3. ''Zorunlu'' Hepatit B Aşısı

Bir karaciğer hastalığı olarak bilinen ve dünyada yaygın şekilde görülen Hepatit B hastalığı, akciğerde meydana gelen tehlikeli bir iltihap olarak açıklanabilir. Yeni doğan bebeklerde taburcu olmadan yani yirmi dört saat içinde aşının ilk dozu uygulanmalıdır. Bir ay sonra aşının ikinci dozu, altı ay sonra ise üçüncü dozu uygulanmalıdır. Aşı sayesinde karaciğerde meydana gelebilecek virüs üzerinden hastalıkların önüne geçme sağlanır. Aşının koruma oranı %75 ile %85 arasında değişkenlik göstermektedir.

4. ''Zorunlu'' Kızamık‐Kabakulak‐Kızamıkçık Aşısı

4. ''Zorunlu'' Kızamık‐Kabakulak‐Kızamıkçık Aşısı

Kızamık veya kızamıkçık genelde çocukluk çağında ateş ve döküntü yaparken, kabakulak tükürük bezlerinde şişme ve ateşe yol açan bulaşıcı viral bir hastalıktır. Bu aşı tek seferde üç hastalıktan korumayı hedefler. İlk doz on ikinci ayda diğer doz ise dört ile altı yaşları arasında yapılmalıdır.

5. ''Zorunlu'' Çocuk Felci Aşısı

5. ''Zorunlu'' Çocuk Felci Aşısı

Çocuk felcinin iki farklı aşısı bulunur. İlki oral iki damla şeklinde yapılan Oral Polio Aşısı (OPA: Canlı Aşı), diğeri koldan kas içerisine yapılan İnaktif Polio Aşısı (İPA: Ölü Aşı)’dır. Opa altıncı ayını ve on sekizinci ayını tamamlayan bebeklere ikişer damla ağızdan verilerek yapılır. İpa ise iki, dört, altı ve on sekizinci aylarda karma aşının içine uygulanır ve kas içine enjekte edilir. İlköğretim birinci sınıf öğrencilerine dörtlü karma aşı içinde bir doz yine koldan kas içine yapılır böylece beş doz yapılmış olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. ''Zorunlu'' Su Çiçeği Aşısı

Yüzyıllardır bilinir, geniş yayılımı ile öldürücü hastalıklar arasındadır. Solunum yolu ile bulaşan Variola virüsünün neden olduğu çiçek hastalığına karşı bulunan aşı ise tarihteki ilk aşı olarak bilinir. Olunması gereken aşı dozu ise ikidir. İlk doz on iki ile on beşinci aylar arasında yaptırılırken ikinci doz dört ile altı yaş arasında yaptırılır.

7. ''Zorunlu'' Pnömokok (Zatürre) Aşısı

7. ''Zorunlu'' Pnömokok (Zatürre) Aşısı

Pnömokok aşısı (PCV13), pnömökok enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayan bir aşıdır. Pnömokok aşısı (PCV13), kan zehirlenmesi ve menenjite de yol açabilen streptococcus pneumoniae bakterilerinin neden olduğu zatürreye karşı koruma amaçlı yapılır. Zatürre, her yaştan kişiye etki eden bir hastalıktır.2 tip pnömokok aşısı bulunur. Bunların ilki iki yaş altında yapıldığında koruması %80’dir, iki yaş üzerinde yapılırsa koruma %50’ye geriler. Fakat aşı ömürlüktür ve tekrar gerektirmez. Sağlık ocaklarında iki aydan itibaren ücretsiz yapılır. İki yaş üstü çocuklar ve erişkinlerde tek doz yeterlidir. İkinci tip aşı ise sadece iki yaş üstüne yapılabilir. Beş yıl koruyuculuğu vardır ve beş yılda bir tekrarlanmalıdır. Ayrıca 65 yaş üstüne de mutlaka yapılması gerekir.

8. ''Zorunlu'' Hepatit A Aşısı

8. ''Zorunlu'' Hepatit A Aşısı

Amacı ise ciddi bir karaciğer hastalığı olan Hepatit A'dan korumak olan ve ölü virüs aşısı olarak belirtilen Hepatit A aşısıçocuklara iki doz olmak üzere on sekizinci ay ve iki yaş dönemlerinde yapılmaktadır. Bu aşının koruyuculuğu ise oldukça yüksektir.

9. Grip aşısı

9. Grip aşısı

Büyükler için aşı denince akla gelenlerden ilki grip aşıdır. Doktorunuza danışarak aşıyı her yıl ekim ve kasım aylarında yaptırabilirsiniz. Özellikle kronik hastalığı olan ve bağışıklığı düşük kişiler için önerilir.

10. İnsan Papillomavirüsü (HPV) Aşısı

10. İnsan Papillomavirüsü (HPV) Aşısı

Human Papilloma Virüs yani HPV yaygın görülen, belirti göstermeyen, oldukça bulaşıcı DNA virüsleridir ve cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biridir. iki yüz civarında HPV tipi mevcuttur. Halk arasında rahim ağzı kanseri olarak bilinen serviks kanseri olgularının neredeyse tümünde HPV DNA’sı bulunmaktadır. HPV’ye karşı geliştirilmiş olan HPV aşısı, kadınları ömür boyu bu enfeksiyondan koruyabiliyor. Bu aşı, dokuz yirmi altı yaş arası genç kızlarda tercihen cinsel aktivite öncesi yapılmalıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Seyahat Aşıları

11. Seyahat Aşıları

Yurtdışına çıkacak kişiler, kendi ülkelerinde görülmemiş birçok bulaşıcı hastalık riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Bu yüzden yolcular, seyahat öncesinde gidilecek ülkelerdeki hastalık riskleri ve koruyucu önlemler hakkında bilgilendirilmeli ve gerekli aşılar mutlaka yapılmalıdır.

Her yolcu için yolculuk risk değerlendirmesi temel alınarak tavsiye edilir.

  • Sarı Humma (zorunlu)

  • Meningokok (zorunlu)

  • Tifo

  • Kolera

  • Hepatit A

  • Kuduz

  • Japon Ensefaliti

  • Kene kaynaklı ensefalit

12. Covid-19 Aşısı

12. Covid-19 Aşısı

Aşıların sağladığı bağışıklığın yararları ve Covid-19 enfeksiyonunun ciddi riskleri değerlendirildiğinde en kısa zamanda aşı olmak en doğru karardır. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymak hastalığın yayılmasını önlemek için çok önemlidir, fakat hastalığın toplumda yayılmasının, ağır hastalık ve ölüm gibi ciddi etkilerinin önlenmesinde tek başlarına yeterli olmamaktadır. Aşıdan sonra da  bir süre daha maske, mesafe ve temizlik önlemlerinin tümüne uymak gereklidir. Toplumun geniş bir bölümü aşılanarak Covid-19’a karşı bağışıklık kazanırsa, hastalığın başkalarına geçişi azaltılabilir.

  • Ülkemizde onaylanan aşılar Sinovac ve Biontech/Pfizer'dir.

  • Çin'de üretilen Sinovac  on dört gün arayla iki kez uygulanır.

  • Biontech ise yirmi sekiz gün arayla iki kez uygulanır.

İlgini çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
3
3
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
lilithtrinity

insan ömrü bu kadar uzadıysa aşılar sayesindedir kimse laga luga yapmasın. özellikle hpv aşısı ücretsiz olmalı daha iyisi zorunlu kapsamına alınmalıdır.

Nesibe Tahir

Çocuk felci aşısı... 1.sınıflara uygulanan... O gün okula gitmeseydim... O günden sonra felç kaldım. Ve ilaçları pis, döküntülü kutuda getirmişlerdi. 20.yılı... Devamını Gör