Görüş Bildir
Haberler
Dikkatsizce Yaptığımız ve Boşu Boşuna Para Kaybetmemize Sebep Olan 9 Hatalı Davranış

Dikkatsizce Yaptığımız ve Boşu Boşuna Para Kaybetmemize Sebep Olan 9 Hatalı Davranış

Kılı kırk yararak para harcayıp yine de ay sonunu zor getiriyor, bir türlü para biriktiremiyorsanız eğer, sorun bazı otomatik hale getirdiğiniz alışkanlıklarınızda olabilir.

Business Insider'dan derledik, göz gezdirmeniz kesinlikle iyi bir fikir olur deriz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kredi kartı tuzağı

Davranış ekonomistlerinin defalarca kez ispatladığı gibi, nakit yerine kredi kartı kullandığımızda daha fazla para harcıyoruz. Buna otomatik ödeme talimatı verdiğimiz çeşitli faturalar da eklendiğinde, aylık neye ne harcadığımıza dair ipin ucunu kaçırmak hayli kolaylaşıyor.

Uzmanlar hiç değilse bir süreliğine (örneğin 1 ay) yanınızda kredi kartı taşımayı bırakmanızı öneriyor.

2. Hesap işletim ücretleri

2. Hesap işletim ücretleri

Kredi kartı demişken, hesap işletim ücretleri, kart aidatları gibi çoğu zaman dikkat etmediğimiz küçük ve önemsiz gözüken tutarlar da yok yere gidiyor aslında. Çünkü bankanızla konuştuğunuz zaman bunları geri alabilmeniz ve bir daha da tahsil edilmemesini sağlamanız mümkün.

3. Ödeme geciktirmek

3. Ödeme geciktirmek

Çoğumuz kart borcunu aydan aya tamamen kapatmayıp minimum ödemeyle yetiniyoruz ve böylelikle ne ara o kadar şiştiğini bir türlü anlayamadığımız gereksiz bir faiz veya ceza yüküyle karşılaşıyoruz. Aynı şey, zamanında ödemediğimiz vergi, öğrenim kredisi, kredi taksiti ve böyle her türden başka borç için de geçerli.

4. Fatura ve ekstreleri gözden geçirme alışkanlığını kaybetmek

Her şey o kadar dijitalleşti ve hayatlarımız öylesine otomatize oldu ki faturaları, ekstreleri kontrol etmeye çoğu insan ne vakit ayırıyor, ne de buna gerek görüyor. Oysa bu sistemlerin hata yapabileceğini daima hatırda tutmak ve faturaları, ekstreleri aydan aya kalem kalem kontrol etmeyi unutmamak gerek.

5. Telefon ve internet dolandırıcılığı

5. Telefon ve internet dolandırıcılığı

Hiç “Bana olmaz” demeyin. En akıllı diyeceğiniz pırıl pırıl kafaların bile başına bu yolla neler geldiğine dair en az 1 sağlam hikaye muhakkak duymuş, okumuşsunuzdur. Zira insanlar bilinçlendikçe, dolandırıcılar da bilinçlenir!

Telefon dolandırıcıları bir yana, internet dolandırıcılığı tuzağına düşmek çok daha kolay. Uzmanların uyarıları ise şöyle:

  • Asla tanımadığınız bir e-mail adresini cevaplamayın.

  • Göndereni tanısanız dahi, bir linke tıklayacakken ya da bir indirme işlemi yapacakken her zaman tetikte olun.

  • Bilmediğiniz numaraları geri aramayın; aynı yerel alan koduna sahip olsanız bile.

  • Asla mesaj ve email yoluyla finansal bilgi paylaşmayın.

  • Bilgisayar virüs koruma yazılımlarınızı güncel tutun.

  • Çeşitli şifrelerinizi dönem dönem değiştirme alışkanlığı edinin.

  • Bilinir ve güvenilirliği kanıtlanmış internet siteleri haricinde, kişilere ya da kurumlara ürünü gözlerinizle görmeden ödeme yapmayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Ayda yılda bir kullanılan bir takım abonelikler

Örneğin ne olur ne olmaz diyerek evde bulundurup hemen hemen hiç kullanmadığınız ev telefonu aboneliği. Ya da 1000 dakika, 1000 SMS’li, zaten ev ve iş yerinde sınırsızca kullanılabilen internetin yanında olmazsa olmazmış gibi 10 GB abonelikler. Bunlar örnek elbette, herkesin ihtiyacına göre değişebilir; ama ihtiyacınız dışında kalanı, üstelik de her ay, fazladan para harcamaya neden olur.

7. Dikkatsizce imzalanmış sigorta poliçeleri

7. Dikkatsizce imzalanmış sigorta poliçeleri

Seyahat sigortaları, sağlık sigortaları ve bunun gibi poliçeleri imzalarken nelerin dahil, nelerin hariç olduğuna pek dikkat etmemek de çoğu zaman, tam ihtiyacımız varken o sigortayı kullanamamamızla sonuçlanır.

8. Dışarıda hesap öderken adisyona dikkat etmemek

Beşer şaşar; illa kimse sizi bile isteye kazıklayacak diye bir şey yok, herkes hata yapabilir ve o adisyonda hiç yeyip içmediğiniz bir şeyler olabilir. Özellikle de kalabalık bir grup olarak dışarıdaysak, ve bir de bu alkollü bir aktiviteyse çoğu zaman hesabı ödeyen olma yarışı yüzünden adisyona bakmıyor oluşumuz da sık yaptığımız yanlışlardan biri.

9. Ve bir de yine hiç kullanmayıp heba ettiğimiz aylık üyelikler

Aylık dergi ve spor salonu üyelikleri burada başa güreşir. Online film / dizi izleme üyelikleri de belki sayılabilir. Bu madde hakkında fazla söze gerek yok; herkes kendi kabahatini biliyor 🙄

Özet olarak, çoğumuz dikkatle para harcadığımız halde hiç biriktirememekten, hatta ay sonunu getirememekten yakınırız. İşte bu noktada böyle dikkatsiz davranışlara bir nebze alaka göstermek faydalı olabilir! 💸

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
113
25
10
8
4
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kayzer Soze

Su faturalarındaki "atık su bedeli+ KDV", elektrik faturalarındaki "TRT payı+KDV", cep telefonu faturalarındaki "telsiz kullanım bedeli+özel iletişim vergisi... Devamını Gör

Hipergrafi

Bankalardan mümkün mertebe uzak durmak lazım. Zaruri olmadıkça kredi kartına elini bile sürmeyecek, kredi işlerine ise gerçekten çok çaresiz değilsen hiç gir... Devamını Gör

vlknsn

son derece haklı olmanla birlikte biz de genel olarak 1000 lira maaşla dediğin telefonu almak için kaşınıyoruz onlar da redkitteki mezarcı gibi elinde metrey... Devamını Gör

Tombiştavşan

...yiyip.. diye yazılır lütfen . Ünlü daralması .