Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
'Dijital Fişleme' Tartışması ile Gündemde: Peki RTÜK Yönetmeliği Beraberinde Neler Getiriyor?
İnternet üzerinden yapılan radyo ve TV yayınlarını RTÜK'ün denetim alanına dahil eden tasarı mart ayında Meclis'te kabul edilerek yasalaşmıştı. Dün ise uygulama çerçevesini belirleyen taslak yönetmelik, 4,5 saatlik bir toplantının ardından oy birliği ile kabul edildi. 24 maddeden oluşan taslak yönetmelik, internet üzerinden radyo ve televizyon yayını yapan kuruluşları ile 'on demand', yani izleyicinin istediği içeriği istediği zaman izleyebildiği platformlarla ilgili düzenlemeleri içeriyor. Yönetmeliğe göre, yayınlarını internet üzerinden yapmak isteyen hizmet sağlayıcılarının RTÜK'ten lisans ve yayın iletim yetkisi alması gerekiyor. Yönetmeliğe yönelik eleştirilerin başında taslakta yer alan 'muğlak' ifadeler geliyor. Ayrıca basına yansıyan bilgilere göre, kuruluşlarının yükümlülükleri arasında 'abonelerine ilişkin istenilen her türlü bilgi ve belgeyi vermek' de yer alıyor.
Detaylara bakalım...
"MİT’in ‘uygundur’ görüşü iletmemesi halinde lisans verilmeyecek"
Cumhuriyet gazetesinden Sinan Tartanoğlu'nun aktardığı bilgiye göre taslakta 'İnternet ortamından yayın lisansı verilen medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar; şirket ve ortaklık yapısına, programlarına, yayınlarını ileten platform işletmecilerine ve varsa abonelerine ilişkin Üst Kurul tarafından istenilen her türlü bilgi ve belgeyi belirtilen süre içerisinde vermekle yükümlüdürler” ifadeleri yer alıyor.
Habere göre, Netflix, Amazon Prime, BluTV, PuhuTV, Tivibu, Digitürk-Dilediğin Yerde, D-Smart Go, Turkcell TV+, Vodafone TV gibi milyonlarca abonenin takip ettiği online TV platformlarına RTÜK denetimi getiren düzenleme ile ayrıca yayın lisansı için MİT'ten izin koşulu da getiriliyor.
RTÜK üyesi İlhan Taşçı, "Bu şekilde yürürlüğe girerse, Türkiye'de bir dijital fişleme ve kayıt altına alma çağı yaşanmaya başlayacak" dedi.
Yönetmeliğe kabul yönünde oy veren bir başka RTÜK üyesi Doç. Dr. Hamit Ersoy ise eleştiri ve kaygıların haksız olduğu görüşünde.
28 Mart tarihinde yasalaşan düzenlemeyle 6112 sayılı "Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun"da çeşitli değişikliklere gidilmişti.
Bu kapsamda radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini sadece internet ortamından sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcılara Üst Kurul'dan yayın lisansı, bu yayınları internet ortamından iletmek isteyen platform işletmecilerine de yayın iletim yetkisi alma zorunluluğu getirilmişti.
Düzenleme uygulamaya konulduğunda, geçici yayın hakkı veya yayın lisansı bulunmayan ya da bu hak veya lisansı iptal edilen gerçek ve tüzel kişilerin yayın hizmetlerinin internet ortamından iletildiğinin Üst Kurul'ca tespiti halinde, RTÜK'ün talebi üzerine sulh ceza hakimi tarafından internet ortamındaki söz konusu yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesine karar verilebilecek. Söz konusu karar, gereği yapılmak üzere BTK'ya gönderilecek.
Sulh ceza hakimi, Üst Kurul'un talebini en geç 24 saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlayacak. Bu karara karşı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilecek.
Yorum Yazın
Yakında yediklerinize de karışacaklar demek isterdim ama bu enflasyonla anlamsız bir söylem olur.
Bir dizimiz filmimiz kalmıştı zaten onu da ağız tadıyla izleyemeyeceğiz artık. İleride daha ne kadar saçmalayacaklar cidden merak ediyorum.
Herkes gider Mersine biz gideriz... Akp ile boka batmaya devam. Güzelim ülkeyi Suriye Çomar Cumhuriyeti yaptı Allahın gerici yobazları. Bütün kanalları aptal... Devamını Gör