onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Deniz ve Doğa Tatilinin Yanında Tarihi Bir Tur Yapmak İsteyenler Buraya: Fethiye Müzesi'ne Uğramadan Dönmeyin

Deniz ve Doğa Tatilinin Yanında Tarihi Bir Tur Yapmak İsteyenler Buraya: Fethiye Müzesi'ne Uğramadan Dönmeyin

27.03.2022 - 07:00

Muğla'nın Fethiye ilçesi doğal güzellikleri ve ilgi çekici ambiyansı ile bilinen, bu nedenle de kelimenin tam anlamıyla tatil beldesi olan bir yer. Fethiye bu özellikleri nedeniyle her yıl yerli ve yabancı birçok turistin akınına uğruyor. Havaların ısınıp turizm sezonunun hareketlenmesiyle birlikte turistlerin vazgeçilmez uğrak noktalarından biri hâline geliyor ancak Fethiye doğal güzellikleri kadar Fethiye Arkeoloji Müzesi'yle de ilgi çeken bir konumda. Tam bir arkeoloji şöleni sunan müze; Helenistik, Roma, Bizans, Tunç ve Arkaik dönemlerine ait tarihî eserlere ev sahipliği yapıyor. Fethiye Arkeoloji Müzesi sahip olduğu eser ve kalıntılarla ilçenin ve etrafının tarihine ışık tutması bakımından son derece önemli. Gelin biz de Fethiye Arkeoloji Müzesi'ne yakından bakalım.

İlk çalışmalar

İlk çalışmalar

Ülkemizin birçok açıdan önemli bir noktası olan ve doğal güzelliği ile bilinen Fethiye'de müze çalışmaları 1962 yılına dayanıyor. Özellikle 1957 yılında bölgede yaşanan depremin ardından yeniden yapılanma çalışmaları başlıyor. Bu kapsamda önemli tarihî kalıntılar ve eserler gün yüzüne çıkıyor. Bir süre Fethiye ve çevresinden çıkan tarihî eserler, günümüzdeki liman ve etrafında açık hava müzesi kapsamında sergileniyor ve ziyarete açılıyor. Millî Eğitim Bakanlığı'nın kontrolünde devam eden süreç, Kültür Bakanlığı'nın kurulması ile bilimsel bir statüye kavuşuyor. Müze Memurluğu ve Depo Müze adlarıyla eserler Fethiye Belediye Başkanlığı binasının alt katında toplanmaya başlıyor.

Fethiye Arkeoloji Müzesi'nin kuruluşu

Fethiye Arkeoloji Müzesi'nin kuruluşu

Fethiye ve çevresinden çıkan tarihî buluntuların ve eserlerin artmasıyla birlikte bir müze binasının oluşması elzem hâle geliyor. Bu kapsamda 1982 yılında Fethiye Arkeoloji Müzesi'nin temelleri atılıyor ve inşasına başlanıyor. 1982 yılında başlanan çalışmalar, 1987 yılında tamamlanıyor. Böylelikle Fethiye Arkeoloji Müzesi bugünkü yapısına kavuşuyor. Elde edilen tarihî eserler burada sergilenmeye başlıyor ve halkın ziyaretine açılıyor.

Müzede bulunan eserlerin kaynağı

Müzede bulunan eserlerin kaynağı

Fethiye Arkeoloji Müzesi'nde bulunan tarihî eserlerin büyük bir kısmı, Fethiye ve çevresinde yürütülen çalışmalar neticesinde elde edilerek müzeye kazandırılan eserlerden oluşuyor. Bu tarihî eserlerin kayda değer bir bölümü seramik grubu eserlerden meydana geliyor. Ayrıca eserlerin büyük bir kısmı arkeolojik açıdan zenginlik sunuyor. Fethiye Arkeoloji Müzesi'ni oluşturan tarihî eserler, kendi içinde kronolojik bir sıralamada yer alıyor.

Müzenin bölümleri

Müzenin bölümleri

Müze, sahip olduğu eserler bakımından iki farklı salondan oluşuyor. Bunlar; arkeoloji ve etnografya salonu olarak geçiyor. Fethiye Arkeoloji Müzesi bünyesinde bulunan eserler, türleri bakımından bu iki salonda ayrılıyor ve bu salonlarda ziyaretçilere sergileniyor. Fethiye Arkeoloji Müzesi'ne gelen ziyaretçiler, farklı türdeki tarihî eserleri inceleme imkânı buluyor.

Arkeoloji bölümü

Arkeoloji bölümü

Fethiye Arkeoloji Müzesi'nin arkeoloji bölümünde konumlanan eserler, kendi içlerinde kronolojik bir sıra oluşturuyor. Bu kapsamda eserler, M.Ö. 3000 yılından başlıyor ve Bizans Dönemi'ne kadar uzanıyor. Fethiye Arkeoloji Müzesi'nin arkeoloji bölümü; metal eserler, heykel başları, heykeller, sikkeler, seramik ve camlardan meydana geliyor. Bu eserlerin tamamı size Fethiye ve çevresi hakkında bilgi veriyor. Bu bağlamda arkeoloji bölümünde çeşitli yazıtlar da bulunuyor. Bu eserlerin en önemlisi ise Likçe dilinde yazılmış olan 'Üç Dilli' yazıt.

Etnografya bölümü

Etnografya bölümü

Fethiye Müzesi'nin etnografya alanı ise bahçeden oluşuyor. Bu bahçenin açık hava bölümü de mevcut. Müzenin açık hava bölümü taş eserlere ev sahipliği yapıyor. Eserler içerik bakımından ağırlıklı olarak yazıtlar ve lahit mezarlarına dair eserlerden meydana geliyor. Tarihî eserler, Likya tarihi ve kültürüne yönelik bilgi veren nitelik sergiliyor.

Nasıl gidilir?

Nasıl gidilir?

Fethiye Arkeoloji Müzesi, adından da anlaşılacağı üzere Muğla'nın Fethiye ilçesinde konumlanıyor. Müze, mahalle olarak ise Kesikkapı Mahallesi'nin sınırları içinde bulunuyor. Fethiye Arkeoloji Müzesi'ne ulaşım ise birçok şekilde mümkün. Kendi özel aracınızla Fethiye'ye ulaşarak müzeyi ziyaret edebileceğiniz gibi toplu taşıma kullanarak da müzeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Muğla'dan hareket eden otobüslerle de Fethiye'ye gidebilirsiniz. Muğla merkezine 124 km uzaklıkta bulunan Fethiye, Dalaman Havaalanı'na ise 40 km uzaklıkta yer alıyor. Bu açıdan Dalaman Havaalanı'ndan da ilçeye ulaşmak son derece kolay.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın