Görüş Bildir
Haberler
Yükseklik Korkusu Olanlar Uzak Dursun: Çin'deki Huashan Dağı'nda Heyecanlı Gezi Yapıyoruz

Yükseklik Korkusu Olanlar Uzak Dursun: Çin'deki Huashan Dağı'nda Heyecanlı Gezi Yapıyoruz

02.02.2022 - 08:30

'Hep aynı yerler, sıkıldım' diyen bir maceraperestseniz size Uzak Doğu yolu göründü diyebiliriz. Tırmanış ve adrenalin için rotamızı Çin'e çeviriyoruz. Yükseklik korkusu olanların hayal bile edemeyeceği bir doğal güzellik bizi orada bekliyor: Huashan Dağı. Tehlikeli olduğu bilinse de bu bölge, insanlar tarafından mutlaka görülmesi önerilen yerlerin başında geliyor. Peki, bu heyecan dolu yolculukta sizi neler bekliyor? İşte dünyanın en riskli yürüyüş yollarından sayılan Huashan Dağı hakkında merak ettiğiniz her şey!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nerede bu Huashan Dağı?

Nerede bu Huashan Dağı?

Huashan Dağı, Çin'in Shaanxi eyaletinde Huayin bölgesinde yer alıyor. Çin'de kutsal sayılan beş dağdan biri olmakla beraber, yükseklik açısından ikinci sırada geliyor. Tamamen dik kayalıklardan oluşan Huashan’ın beş adet zirvesi bulunuyor.

Bir bardak çay için neleri göze alırdınız?

Bir bardak çay için neleri göze alırdınız?

Dünyanın dört bir yanından turistlerin akın ettiği Huashan Dağı, en tehlikeli yürüyüş rotalarından biri olarak sayılıyor. Bazı kaynaklarda “Ölüm Yolu” olarak anılmasının sebebi, yılda neredeyse yüz kişinin bu tırmanışta hayatını kaybetmesi. Ama hemen gözünüz korkmasın. Bilmelisiniz ki üzerinde kayalara kazılmış binlerce merdiven bulunan bu dağa tırmanmak için profesyonel olmanıza gerek yok. Yükseklik korkunuz olmasın yeter. Güvenlik için yürüyüşe başlamadan kenarlarda bulunan zincirlere takılabileceğiniz bir emniyet kemeri kiralayabiliyorsunuz. Ancak aşağıya baktığınızda kendinizi ne kadar güvende hissedeceğiniz tamamen size kalmış. Zirveye ulaştığınızda tüm ritüelleriyle Çin'in geleneksel çayını tadabileceğiniz tesisler bulunuyor.

Maceradan çok kendini sevenler için alternatif yol.

Maceradan çok kendini sevenler için alternatif yol.

“Ben de zirveye çıkmak istiyorum ama merdivenler bana göre değil.” diyorsanız, dağın iki bölgesine ulaşım sağlayan teleferikleri kullanabilirsiniz. Ancak yine de belirli yerlere sadece merdivenlerle çıkışın mümkün olduğunu söylememiz gerekiyor.

Huashan Dağı'na bir de bu açıdan bakın.

Huashan Dağı'na bir de bu açıdan bakın.

Popülerliğini heyecan arayan turistlerin tırmanış yapabilecekleri ve eşsiz fotoğraf kareleri yakalayabilecekleri bir lokasyon olarak elde etse de Çin halkı için Huashan, ilahi anlamı olan kutsal bir dağ. MÖ 2. yüzyılda tepesine Taocu tapınağı inşa edilmiş ve burada misyonerlik çalışmaları yürütülmüş. Çin'de hala içsel yolculuğunu tamamlayanlar, bu zorlu yolu geçebilirlerse ilahi mertebeye bir adım daha yaklaştıklarına inanıyorlar. Tarihi kaynaklarda, dönemin hükümdarlarının da atalarına minnetlerini göstermek için tapınağa ziyarette bulundukları geçiyor. Ayrıca dağın zirveleri ile ilgili anlatılan daha pek çok efsane var. Bölge ile ilgili daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak için gelin Huashan'ın zirvelerini ve hikayelerini biraz yakından tanıyalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gündoğumu Zirvesi (Doğu Zirvesi)

Gündoğumu Zirvesi (Doğu Zirvesi)

Güneşin doğuşunu izleyebileceğiniz mükemmel bir yer olan Doğu Zirvesi'nin yüksekliği yaklaşık 2100 metre civarında. Eğer yürüyüşün ardından bölgede konaklamayı planlıyorsanız oteller bu bölgede bulunuyor.

Bulut Terası Zirvesi (Kuzey Zirvesi)

Bulut Terası Zirvesi (Kuzey Zirvesi)

Zirveye ulaştığınızda kendinizi tam anlamıyla bulutların üzerinde hissettiğiniz bu yerde ziyaret edebileceğiniz birçok tapınak ve köşk bulunuyor. Yüksekliği yaklaşık yerden 1614 metre olan Kuzey Zirvesi'nden dağın sarp kayalarını izlemek mümkün.

Yeşim Kız Zirvesi (Merkez Zirve)

Yeşim Kız Zirvesi (Merkez Zirve)

Efsanevi bir aşk hikayesiyle anılan bu zirve, eskiden Doğu Zirvesi'yle birlikte sayılıyordu. Üzerinde bir mabedin bulunduğu alan artık diğerlerinden bağımsız, başlı başına bir zirve olarak anılıyor. Yine de Doğu'ya geçişi oldukça kısaltan; ancak yürümesi yürek isteyen bir merdivenle iki zirve birbirine bağlandı. Yüksekliği 2042 metre olduğunu düşürsek adrenalin severler için biçilmiş kaftan! Çünkü bu merdivenler kayalara oyulmuş ve tek taraflı bir zincirden oluşuyor.

Gelelim zirvenin hikayesine: Rivayete göre asil bir ailenin kızı olan Nong Yu, bambu flüt çalan genç ve fakir bir müzisyen olan Xiao Shi’ye aşık olur. Elbette bu aşka Dük olan babası asla müsaade etmez. Nong Yu bunun üzerine tüm haklarından vazgeçerek genç Xiao ile evlenir ve Huashan Dağı’na gelip burada yaşar. Bu aşkı ölümsüzleştirmek için insanlar Yeşim Kız Mabedi’ni inşa ederler.

Lotus Zirvesi (Batı Zirvesi)

Lotus Zirvesi (Batı Zirvesi)

Batı Zirvesi, adını Taoistler için kutsal olan Lotus Çiçeği'nden alıyor. Çünkü zirvenin çevresindeki sarp kayalar bu çiçeği anımsatıyor. Yüksekliği 2083 metre olan zirvede Yeşil Bulut Tapınağı bulunuyor. Bu tapınağın bir diğer ismi ise Kutsal Ana Tapınağı. Tapınakta 3 kutsal annenin heykelleri bulunuyor. Dışında ise anneleri temsilen üç kaya parçası yer alıyor. Bu kaya parçalarının yanında ise devasa bir balta var. Efsaneye göre bu balta annelerin Chen Xiang tarafından kurtarılması ve korunması için kullanılmış.

Yaban Kazı İnişi Zirvesi (Güney Zirvesi)

Yaban Kazı İnişi Zirvesi (Güney Zirvesi)

2155 metre yüksekliğiyle zirvelerin en yükseğidir. Tapınaklar Zirvesi olarak anılan bu yer, efsaneye göre Taoizm’in yaratıcısı Laozi tarafından misyonerlik faaliyetleri için kullanılmış. Üzerinde Güney'in Kutsal Kapısı ve Altın Tapınak bulunur. Ming Hanedanlığı döneminde inşa edilen bu tapınakların yanı sıra Jintian Sarayı, Zhenyue Sarayı Taoistler tarafından yüksek önem atfedilen merkezlerden birkaçı olarak sayılıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın