Görüş Bildir
Haberler
Hayalleri Süsleyen Kuzey Işıklarının Güzelliğine Şahit Olabilmeniz İçin Tercih Edebileceğiniz Rotalar!

Hayalleri Süsleyen Kuzey Işıklarının Güzelliğine Şahit Olabilmeniz İçin Tercih Edebileceğiniz Rotalar!

12.12.2021 - 07:15

Aurora Borealis adıyla bilinen kuzey ışıkları, güneş parçacıklarının dünyanın manyetik alanına girip sıkışmasıyla oluşuyor. Güneşten gelen parçacıklar, gaz moleküllerle temasa geçerek gökyüzünde renkli bir şölen yaratıyor. Bu şölene her zaman şahit olabilmek mümkün değil. Özellikle kutup bölgelerinden izlenebilen bu doğa olayı, genellikle ekinoks döneminde gerçekleşiyor. 23 Eylül ve 21 Mart tarihlerine yakın dönemler ise kuzey ışıklarını en iyi görebileceğiniz zamanlardır diyebiliriz. Herkesin hayallerini süsleyen, 'Ah, keşke orada olabilseydim.' diye iç geçirten kuzey ışıklarına canlı olarak şahit olmak ise o kadar da zor değil! Aşağıdaki liste sayesinde bu muhteşem ambiyansa yakından tanık olabilmek için gidebileceğiniz rotalar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Haydi gelin, birlikte listeye bir göz atalım.

1. Tromso, Norveç

1. Tromso, Norveç

Norveç’in en kuzeyinde bulunan Tromso, dünyanın en yaşanılabilir şehirleri arasında. Ekinoks dönemi olan 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde kuzey ışıklarını görebilme ihtimalinizin en yüksek olduğu bölgelerden biri aynı zamanda. Özellikle Kuzey Işıkları Festivali ve ocak ayında düzenlenen etkinliklere göz atmayı unutmayın. Eylül, ekim, mart ve nisan aylarında Ekinoks döneminde Norveç, en iyi gözlem noktalarından biri. Kasım, aralık ve ocak, şubat ayları ise yılın en karanlık zamanları oluyor. Bu zamanlarda Norveç’te bulunduğunuz takdirde kuzey ışıklarını görebilme ihtimaliniz fazlasıyla yüksek!

2. Svalbard, Norveç

2. Svalbard, Norveç

Kuzey Kutbu’nun 74. ve 81. paralelleri arasında yer alan Svalbard, Norveç’e bağlı bir adalar topluluğu. Kuzey Kutbu'ndan 150 kilometre uzakta olan Svalbard, Avrupa'nın bittiği yer olarak biliniyor. Kasım ve şubat ayları arasında 24 saat karanlığın yaşandığı bölgede kuzey ışıklarını görebilme şansınız çok fazla. Ne kadar yüksek bir noktada bulunursanız kuzey ışıklarını görebilme şansınız da o kadar artar. Ayrıca Svalbard'a hiç gündüz olmadığı aylar dışında gelirseniz ren geyiklerini, morsları ve kutup ayılarını görme ihtimalini de yakalayabilirsiniz.

3. Abisko, Kuzey İsveç

3. Abisko, Kuzey İsveç

Avrupa’da kuzey ışıklarını en iyi gözlemleyebileceğiniz yer olan Abisko, İskandinav yarımadasının en ucunda bulunuyor. Bilinen en bulutsuz yerlerden biri olan köy, yılın çoğu zamanlarında karanlık olduğu için en iyi gözlem noktalarından birini oluşturuyor. Aralık ve şubat ayları arasındaki dönem yılın en karanlık zamanlarını kapsıyor. Bu sebeple İsveç'ten kuzey ışıklarını görebilmek için bu aylar aralığında Abisko'da bulunmayı tercih edebilirsiniz. Eylül ve kasım ayları arasındaki dönem ise kuzey ışıklarının görülmeye başladığı zaman.

4. Jukkasjärvi, İsveç

4. Jukkasjärvi, İsveç

Kuzey ışıklarını izleyebilmeniz için sayısız seçeneği bulunan bir başka yer Jukkasjärvi köyü. Farklı bir deneyim sunan Jukkasjärvi köyünde her yıl yeniden yapılan Buzdan Otel'de konaklayabilmeniz mümkün. Fakat çok pahalı olan bu otel yerine Kiruna'da daha uygun konaklama yerleri bakabilirsiniz. Eğer kuzey ışıkları görünür değilse Esrange Uzay Merkezi tarafından yapılan turlara katılıp renkli gökyüzünü seyredebilirsiniz.

5. Kakslauttanen, Finlandiya

5. Kakslauttanen, Finlandiya

Finlandiya kuzey ışıklarının görülebileceği en iyi yerlerin başında diyebiliriz. Laponya'nın Finlandiya sınırları içinde kalan Kakslauttanen'de tatil keyfini sürebileceğiniz en özel bölge burası. Camdan yapılan İglo'larda (Eskimo evleri) kuzey ışıklarını izleyebilmeniz mümkün. Sıcacık evinizde otururken gökyüzünü izlemek, sizin için eşsiz bir deneyim olabilir! Dilerseniz ren geyiği safarisine katılabilir ve Urho Doğal Parkı'nı ziyaret edebilirsiniz. Ocak ve mart ayları arasındaki dönemde bu bölgeyi ziyaret ederseniz uzun ve karanlık geceler boyunca kuzey ışıklarını görme şansınız oldukça yüksek olabilir.

6. Fairbanks, Alaska

6. Fairbanks, Alaska

Alaska, kuzey ışıklarını görebileceğiniz en iyi bölgelerden biri. Konumu ve havanın genelde açık oluşu ziyaretçilerine iyi bir gözlem alanı sağlıyor. Alaska'da öne çıkan yerlerden biri ise Fairbanks şehri. Bunun nedeni ise şehrin kıyıdan uzak ve az yağış alan bir bölgede bulunması. Ayrıca diğer bölgelere göre kuzey ışıklarını görebilme süresi daha uzun. Böylece burayı ziyaret edebilmeniz için uzun tarih aralığına göre rahatlıkla planlama yapabilirsiniz. Tatil zamanınızı, 21 Ağustos ve 21 Nisan tarihleri arasındaki bir güne göre ayarlayabilirsiniz.

7. Faroe Adaları, Danimarka

7. Faroe Adaları, Danimarka

Atlantik Okyanusu'nun ortasında bulunan ve 18 adadan oluşan Faroe Adaları, kuzey ışıklarını izlemek için en iyi seçeneklerden biri. Sadece üç adet trafik ışığına sahip olan ada, ışık kirliliğine de maruz kalmıyor. Pek de dondurucu bir soğuğa sahip olmayan adalar, soğuktan hoşlanmayanlar için rahat bir gezi alanı olabilir. Ayrıca bir sürü festivale ev sahipliği yapan bölge, dünyanın en eski bira üreticileri arasında yer alıyor.

8. Yellowknife, Kuzey Kanada

8. Yellowknife, Kuzey Kanada

Aurora ovalinin tam ortasında bulunan Yellowknife, bulunduğu enlem ile kuzey ışıklarının en iyi gözlemlendiği yer olarak biliniyor. Karasal bir iklime sahip olan bölgede hava durumu oldukça durağan. Hem yaban hayatı hem de ışıkları ile dikkat çeken bölge, her yıl binlerce kişiyi ağırlıyor. Kuzey ışıkları için turlar, genellikle kış ve sonbahar aylarında düzenleniyor. En iyi görüş zamanlarının ise kasım ayının ortalarından nisan ayına kadar olduğu biliniyor.

9. Sibirya, Rusya

9. Sibirya, Rusya

Ural Dağları'ndan Büyük Okyanus'a kadar büyük bir bölgeyi kapsayan Sibirya, Rusya'da bulunuyor. Ayrıca kış rotası için en çok tercih edilen bölgelerden biri de burası. Bölgenin özellikle Sibirya Ekspres'i ile gezilmesi tavsiye ediliyor. Oldukça ağır kış şartlarına sahip Sibirya'da, eylül ve ekim aylarında gezi planlaması yapmamanız gerekiyor. Sibirya'ya gittiğinizde şehir merkezine inip buzdan heykellerin olduğu müzeleri ziyaret edebilir ya da çeşitli aktivitelere katılabilirsiniz.

Bu içerikler de ilgini çekebilir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

Çok güzeller.