Danıştay Yaz Saati Uygulamasını Durdurdu, Peki Şimdi Ne Olacak?
Bakanlar Kurulu, 7 Eylül 2016’da aldığı kararla 'gün ışığından daha fazla yararlanmak' için 26 Mart 2016’dan itibaren geçilen yaz saati uygulamasının kalıcı hale gelmesini kararlaştırmıştı. Danıştay, yaz saati uygulamasını kalıcı hale getiren Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini, bir velinin itirazı üzerine durdurdu.
Kararda, 697 sayılı kanun ile hükümete ancak bir saatlik değişiklik yetkisi verildiği, buna rağmen Bakanlar Kurulu’nun yasaya aykırı şekilde değişikliği kalıcı hale getirdiği belirtildi.
Hürriyet'ten İsmail Saymaz'ın haberine göre İstanbul’da yaşayan Burcu Berent adlı öğrenci velisi, uygulamayı durdurmak amacıyla avukatı Bürgehan Emrag aracılığıyla yürütmeyi durdurma ve Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle dava açtı.
Danıştay 10. Dairesi 9 Mayıs 2017’de bu talebi reddetti. Avukat Emrag da itiraz etti.
İtirazı değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu veliyi haklı bularak, yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
Kararda, 697 sayılı Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun’un ikinci maddesinde 'Greenwich'e göre otuzuncu derecede bulunan boylam dairesi Türkiye Cumhuriyeti saatleri için esas alınır. Ayrıca başlangıç ve bitiş tarihleri belirtilmek ve bir saati aşmamak şartıyla yaz saatini uygulamaya Bakanlar Kurulu yetkilidir” denildiği ifade edildi.
Yasaya göre Bakanlar Kurulu’na sınırlı yetki verildiği anlatılarak, “Yasanın yetkinin süreklilik arz edecek şekilde kullanılması konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki vermediği tartışmasızdır” denildi. Bakanlar Kurulu kararının yetki kullanımını aştığı, yaz saati uygulamasını kalıcı hale getirdiği, bu haliyle 697 sayılı kanunu değiştirdiği anlatıldı. Bu nedenle oy çokluğuyla yürütmenin durdurulmasına karar verildi.
Yorum Yazın
İşemi gidiyoruz şafak operasyonunamı belli değil asdh
Bir sabah kalkacağız ve yine ülkede saatin kaç olduğunu bilen insan olmayacak.
Ne olacak Erdoğan`ın bir lafına bakar. Tamam derse tamam devam derse devam. Takılmayın fazla Reis bugün yarın bir karar verir.