Görüş Bildir
Haberler
Danıştay'dan Olay Olan Coca Cola Kararı: İçeriği Araştırılsın! Coca-Cola Zararlı Mı?

Danıştay'dan Olay Olan Coca Cola Kararı: İçeriği Araştırılsın! Coca-Cola Zararlı Mı?

GNS
15.11.2021 - 18:33

Uzun yıllardır içeriği hakkında pek çok yorum yapılan ve asla net bir açıklama bulundurmayan Coca-Cola'ya açılan davada yeni bir gelişme yaşandı. Çocuk sağlığı ve eğitimi konusunda çalışmalar yapan bir kişinin Coca-Cola şirketine karşı açtığı dava konusunda Danıştay son derece kritik bir karara vardı. İdare mahkemesinin kararının bozulmasına hükmeden Danıştay 10.Daire tarafından Coca-Cola'nın içinde herhangi bir zararlı madde olup olmadığının araştırılması konusunda karar verildi. İşte haberin detayları...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çocuk sağlığı ve eğitimi alanında çalışmalar yapan Ethem Öztürk'ün Coca-Cola'nın sağlığa zararlı olup olmadığı konusunda açtığı davanın reddedilmesi üstüne bu sefer Ankara 18.İdari Mahkemesi'nde dava açtı. İdari mahkemeden gelen ret üstüne bu sefer Danıştay araştırma kararı aldı. İşte detaylar...

Coca-Cola Zararlı Mı?

Coca-Cola Zararlı Mı?

Ethem Öztürk isimli kişi 2014’te Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvurdu. DW Türkçe’ den Alican Uludağ’ın haberine göre Öztürk, Coca-Cola’nın sağlığa zararlı olup olmadığının belirlenmesini istedi. Üründe gösterilmeyen veya eksik gösterilen bileşenlerin açıkça yazılmasını talep eden Öztürk, bileşiminde kimyasal, kanserojen ve sağlığa zararlı maddeler bulunan ürünlerin tespit edilmesi ve bunların bileşimde kullanılmaması gerektiğini kaydetti.

Mahkemeden Ret Kararı

Mahkemeden Ret Kararı

Bakanlık bu talepleri reddetti. Ethem Öztürk, bu kez avukatı aracılığıyla bakanlığın ret işleminin iptali istemiyle Ankara 18. İdare Mahkemesi’nde Dava açtı. İdare mahkemesi, açılan davayı 2015 yılında reddetti. Kararda, Cola’nın içindeki maddelerin yönetmelikte tanımlanan aroma vericilerin risk değerlendirmesinin yapıldığı ve gıdalarda kullanımına izin verilmiş maddeler olduğu savunuldu. Ayrıca bu ürünlerin reklamının yasaklanması konusunda bakanlığın yetkisinin olmadığı iddia edildi.

Danıştay'dan Araştırılsın Kararı

Danıştay'dan Araştırılsın Kararı

Ret kararı bu kez Danıştay’a taşındı. Danıştay 10. Dairesi itirazı kabul ederek, idare mahkemesinin kararının bozulmasına karar verdi. Kararın gerekçesinde, dava konusu uyuşmazlığın Coca-Cola İçecek AŞ tarafından üretilen gazlı içeceklerin içerisinde bulunan şeker, fosforik asit, karamel/4-metilimidizol, kafein, aspartam ve bisfenolA gibi katkı maddelerinin insan sağlığı açısından zararlı olup olmadığının belirlenmesi hususunda toplandığına işaret edildi.

İnceleme Eksik

İnceleme Eksik

Yerel mahkemenin bu hususa ilişkin herhangi bir araştırma ve inceleme yapmadan davayı reddettiğine dikkat çekilen kararda, “Bilirkişi incelemesi yaptırılmak suretiyle Coca-Cola İçecek AŞ tarafından üretilen gazlı içeceklerin içerisinde yukarıda sayılan katkı maddelerin bulunup bulunmadığı, anılan maddelerin tespiti halinde mevzuatta kullanımına izin verilip verilmediği ile kullanım miktarlarının mevzuata uygun olup olmadığı ortaya konularak dava konusu işlemin hukuka uygunluk denetiminin yapılması gerekirken, eksik inceleme ve değerlendirme sonucunda verilen davanın reddi yönündeki mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır” denildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ürünler Gıda Güvenliğine Uygun

Ürünler Gıda Güvenliğine Uygun

Öte yandan, Danıştay 10. Daire’nin bozma kararı sonrası Coca-Cola Türkiye’den yapılan yazılı açıklamada “Ürünlerimiz, tüm dünyada olduğu gibi, en yüksek kalite ve güvenlik standartları çerçevesinde ve Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olacak şekilde üretilmektedir. Ürünlerimizin içeriği de gıda güvenliği ve diğer tüm yerel ve uluslararası düzenlemelere uygundur” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Yine kraldan çok kralcı ve aşırı duyarcı biri milletin vergilerini boşa harcatıyor.

Adige Shapsug

İki gün önce yayınlanan ''Danıştay'dan 'Coca Cola' Kararı: Araştırılsın'' başlıklı içeriği ısıtıp tekrar yayınlamanın ne gereği vardı?