onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Daha İyiye Giden Bir Gelecek Mümkün! Önceliği Doğayı Korumak Olan 10 Teknolojik Gelişme

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Daha İyiye Giden Bir Gelecek Mümkün! Önceliği Doğayı Korumak Olan 10 Teknolojik Gelişme

hereditary
21.04.2021 - 12:00

Teknolojik gelişmelerin inanılmaz bir ivmeyle yol aldığı bir dönemdeyiz. Bu hız kimi zaman bazılarımızı tedirgin etse de, aslında bize sağladığı katkıları düşününce iyi ki teknoloji var diyoruz. Hele ki mesele en değerli varlığımız, doğamız ise.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

10. Grafen

10. Grafen

Bir tür karbon olan, sağlam olduğu kadar iyi de elektrik tutan grafenin pil teknolojisinde devrim yaratması bekleniyor. Artan küresel ısınma ve fosil yakıtların gün geçtikçe azalmasının yarattığı endişeyle, hidrojenin verimli bir şekilde depolanıp elektrik enerjisi gereken yerlerde kullanılması için graffenle ilgili yoğun araştırmalar yürütülüyor.

9. Biyobozunur plastik

9. Biyobozunur plastik
www.kelimelerbenim.com

Bitkisel yağ, mısır nişastası, bezelye nişastası veya mikrobiyota gibi yenilebilir biyokütle kaynaklarından türetilen Biyobozunur Plastik, daha düşük sera gazı salınımına neden olur. Ham maddesi plastik olup ısıyla birleştikten sonra kanserojen etkiler açığa çıkarabilecek maddeler yerine biyobozunur maddeden üretilen plastikler doğada kolayca çözünebilmekte.

8. İkame et

8. İkame et

Sebze bazlı ikame et sayesinde hayvancılık endüstrisinin doğada biriken yükü, gelecekte önemli ölçüde hafifletilebilecek.

7. Akıllı şebekeler

7. Akıllı şebekeler

Klasik şebekedelerde kayıp, kaçak ve arızalardan meydana gelen %20'lik bir kayıp söz konusuyken, akıllı şebekelerin bu durumun önüne geçtiği, hatta kendi kendini onarabildiği biliniyor. Bu durumda önemli bir enerji tasarrufuyla doğanın korunmasına önemli ölçüde katkı sağlıyor.

6. Karbondioksitin jeolojik depolanması

6. Karbondioksitin jeolojik depolanması

Karbondioksit emisyonunun temel kaynakları arasında fosil yakıt kullanılan termik santraller, demir-çelik, şeker ve çimento fabrikaları ve rafineriler gibi endüstriyel tesisler yer alıyor. Atmosferdeki karbondioksit miktarını azaltmak için karbondioksitin yeraltında jeolojik depolanması oldukça önemli bir teknolojik adım.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

5. Nükleer füzyon

5. Nükleer füzyon

Füzyon reaktörleri, klasik nükleer reaktörlerden 100 kat ucuza enerji üretme potansiyeline sahip. Bir kez füzyon teknolojisi ticarileştiğinde, yeni reaktörlerin işletilmesinin inşaat aşamasından hurdaya çıkma aşamasına dek tüm yaşam döngüsünde, bakım-onarım açısından çok daha ucuza geleceği düşünülüyor.

4. Doğa dostu biyo-boyalar

4. Doğa dostu biyo-boyalar

Son zamanlarda boyama ve terbiye işlemleri, çevre dostu ve daha sürdürülebilir giysiler ve tekstil konseptinin ortaya çıkmasıyla dikkat çekiyor.

3. Orman yangınları için drone'lar

3. Orman yangınları için drone'lar

Termal kameralı drone'lar yardımıyla, alevlere müdahale süresinin daha da kısaltılması hedefleniyor. Teknolojik dönüşüm sayesinde 2003 yılında 40 dakika olan yangına müdahale süresi, 2019 yılında 12 dakikaya kadar indirilmiş. 2023 sonunda bu sürenin 10 dakikanın da altına çekilmesi bekleniyor.

2. Elektrikli otomobiller

2. Elektrikli otomobiller

Adını her geçen gün daha sık duyduğumuz elektrikli otomobillerin yakıt tasarrufu yanında şehir kirliliğini de düşüreceği ve karbondioksit emisyonunu azaltacağı düşünülmekte. Karbondioksit emisyonunun azalma derecesi elektrik üretimine bağlı olup bu anlamda %30'luk bir kazanım sağlayabiliyor.

1. Yapay zeka

1. Yapay zeka

Yapay zeka daha fazla geliştiğinde insanlığa nasıl bir nihai etki yapacak? Bunu henüz kestiremiyoruz. Diğer yandan yapay zekanın doğaya sağladığı ve sağlayacağı katkılardan söz edebiliyoruz. Aslında bu katkının sınırları bile belli değil; örneğin, yapay zekayı kullanarak araştırmacılar gelecekteki riskleri belirlemek için kullanılabilecek deniz alanı, buzul yüzey alanı gibi kara yüzeylerinin modellerini belirleyebilir ve değişiklikleri izleyebilir. Yapay zeka ayrıca çevre kirliliği ve iklim değişikliğine diğer katkıları izlemek için de kullanılabilir. Bekleyip görelim!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Daha sürdürülebilir bir yaşam ve daha güzel yarınlar için güzel ülkem doğa bize emanet!

Daha sürdürülebilir bir yaşam ve daha güzel yarınlar için güzel ülkem doğa bize emanet!

Ülker olarak, “Önce Ülkem, sonra Ülker” ilkesiyle “Güzel Ülkem Doğa Bize Emanet” diyoruz ve sürdürülebilirlik konusunu önemsiyoruz! #GüzelÜlkem #DoğaBizeEmanet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
6
3
2
2
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın