Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkan Obama Görüşmesi Bitti
17 ay sonra ilk kez!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasındaki görüşme sona erdi. İki liderin görüşmesi yaklaşık 1,5 saat sürdü.
Galler'de düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları zirvesine katılan Erdoğan, ikili görüşmelerine devam ediyor. Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile bir araya geldi. Basına kapalı görüşme, TSİ 17.05'te başladı, görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama arasındaki görüşmede, iki lider, Filistin'deki ateşkesi kalıcı hale getirmeye yönelik çabaları destekleme hususunda görüş birliği içinde olduklarını belirtti, yakın temasta bulunma ve BM Genel Kurulu sırasında New York'ta tekrar bir araya gelme hususunda mutabık kaldı.
Görüşmede, iki lider, Irak'ta tüm kesimleri kucaklayan bir hükümetin ivedilikle kurulmasına, Suriye'de ise Cenevre Bildirisi doğrultusunda gerçek bir siyasi dönüşüm gerçekleştirilmesinin büyük önem taşıdığına işaret etti.
Erdoğan-Obama görüşmesi, Erdoğan'ın, zirve kapsamında gerçekleştirdiği en uzun görüşme oldu.
Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığına atanması beklenen Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın eşlik ederken, ABD Başkanı Obama'nın yanında Dışişleri Bakanı John Kerry hazır bulundu.
GÖRÜŞME ÖNCESİ ORTAK AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama ikili görüşmeleri öncesinde yaptıkları konuşmada, ele alacakları konuları ifade ettiler. 'Sayın Obama ile NATO liderler zirvesinde bir araya geldim ve bölgemizde cereyan eden son gelişmelerin değerlendirilmesi fırsatını bulduğumuz için çok mutluyum' ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile Türkiye arasında model ortaklık çerçevesinde devam edegelen bir hassas süreç bulunduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçteki birçok konunun iki ülkeyi bir birine daha da yakınlaştırdığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
'Birlikteliğin askeri plandaki en önemli çerçevesi NATO'dur. Siyasi noktadaki, ekonomik, kültürel noktadaki birlikteliklerimiz var. Şu anda uzun zamandır bölgede Suriye, Irak, Filistin, Mısır, Libya, Ukrayna gibi konuların görüşüldüğü NATO zirvesi yaşadık. Bunları Sayın Obama ile birlikte bir değerlendirme imkanımız olacak. Bu fırsatı en güzel şekilde değerlendireceğiz.'
ABD Başkanı Barack Obama da eski Başbakan ve yeni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelme fırsatından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, yeni görevinden dolayı Erdoğan'ı tebrik etti. 'Cumhurbaşkanı Erdoğan, ittifakımız için önemli bir lider' diyen Obama, Türkiye'nin Avrupa ile Ortadoğu arasındaki köprü görevi dolayısla NATO'daki önemini vurguladı.
Irak ve Suriye gibi ülkelerde yaşanan gelişmelerden duyulan endişeyi paylaştıklarını ifade eden Obama, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) tüm ülkeler için tehdit oluşturduğunu söyledi. Suriye ve Irak'taki yabancı savaşçılarla ilgili iki ülke arasındaki askeri ve istihbarat işbirliğini memnuniyetle karşıladığını da dile getiren ABD Başkanı Obama, Türkiye'nin Suriyeli mültecilere kapısını açmasına ve yaptığı cömert insani yardımlarının önemine vurgu yaptı.
OBAMA'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Obama, görüşme sonrası basın toplantısı düzenledi. Obama'nın konuşmasından satır başları;
Ukrayna kendi kararını kendi vermelidir. Rusya'ya mali yaptırımlarımız sürecektir. Rusya sözlerini yerine getirmeli, Kırım topraklarını ihlal etmeyi bırakmalıdır. Afganistan'da iki Cumhurbaşkanı seçim için yarışmıştı. Şimdi bir arada işbirliği içinde devam edeceklerini söylüyorlar. Ancak Afganistan halkının geleceğine güvenli bir şekilde devam etmesi için bu liderlerin kararlarını vermeli gerekiyor.
'IŞİD'E 100'DEN FAZLA SALDIRI YAPTIK'
Geçtiğimiz son iki gün içinde IŞİD'in çok önemli bir tehdit oluşturduğuna ilişkin NATO'nun ortak bir tavrı vardı. Şimdi IŞİD'e karşı eylem birliği konusunda fikir birliğine vardık. IŞİD bölgede tehdit unsuru olmakla birlikte NATO için de tehdit unsuru olmaktadır. Çeşitli ülkelerden Irak'ta attığımız adım konusunda destek aldık. IŞİD'i önemli ölçüde hasara uğrattık. 100'den fazla saldırı yaptık, bunlar IŞİD'in kapasitesini sarstı. Irak'ta projelerin zarar görmesi ve Irak halkının zarar görmemesi planı üzerinde hareket ettik. İnsani yardım konusunda bu bölgede bulunan peşmergelere istihbari destek konusunda adımlar attık.
'BÜTÜN AMACIMIZ IŞİD'İ YOK ETMEK OLACAK'
Kerry bölgede önemli görüşmeler gerçekleştiriyor. Bölge ülkelerinin Sünni devletlerin bu ortak tavıra destek vermesi gerekiyor. Irak'taki tecrübelerimize göre IŞİD'in çok ciddi saldırı kabiliyetleri var. Irak ordusunun da ciddi biçimde cevap veremediğini gördük. IŞİD'e karşı daha ciddi tavır koymak için karadan da operasyona gerek vardır. Bu nedenle bölgedeki gruplarla daha yakın işbirliğine gitme durumundayız.