Conan'da Tanrı İsimlerinin Kökenleri
Conan da ismi geçen 23 tanrı
Adonis
'Adonis, Yunan mitolojisine göre Afrodit'in aşık olduğu tanrıdır.
Suriye kralının kızı Myrrha, Afrodit'e yeterli derecede tapınmadığı için Afrodit tarafından cezalandırılır ve kıza asla baş edemeyeceği bir baba arzusu verir. Dadısının yardımıyla babası ile 7 gün 7 gece beraber olur (bazı kaynaklarda 40 gün 40 gece olarak geçer). Babası son gece birlikte olduğu kişinin kızı olduğunun farkına varır ve onu öldürmek ister. Tanrılar kıza acıyarak onu mersin ağacına dönüştürürler. Ağacın gövdesinden 9 ay sonra ölümlülerin en güzeli olan Adonis dünyaya gelir.
Afrodit görür görmez ona aşık olur ve onu saklaması için Persephone'ye verir. Persephone de delikanlıya vurulmuştur ve onu geri vermek istemez. İki tanrıça arasında kavga çıkar. Zeus araya girer ve Adonis'in 6 ay Afrodit'in, 6 ay Persephone'nin yanında kalmasına karar verir. Adonis yeraltına indiğinde yaz biter, kış başlar; yeryüzüne çıktığında toprakların bereketi tekrar gelir ve ilkbahar olur. Adonis avlanırken bir yaban domuzunun saldırısına uğrayarak ölür. Onun ölümünden kendine pay çıkaran Afrodit, Zeus'tan onu geri getirmesini ister.
Buna çok üzülen Afrodit güzelliğini kaybetmeye başlayınca tanrılar Olimpos Dağı'nın zirvesinde toplanırlar ve Adonis'e yeniden can verirler. Adonis can bulduğunda hava ısınmış, çiçekler açmaya başlamıştır. Bu nedenle, Adonis çiçekli ve güzel baharın temsilcisidir.'
Ashtoreth
Astarte, ortadoğulu bir tanrıçanın yunandaki adıdır. Venüs gezegeninin adı olan 'Akşam Yıldızı' anlamını taşır.
Asura
Asura, Hinduizm'de yer alan bir grubun adıdır. Çoğunlukla güç peşinde olan bu grup kimi zaman materyalist, kimi zaman da günahkar olabilmektedir.
Crom
Robert E. Howard'ın uydurduğu bir tanrı ismidir. Ancak yine de köken olarak İrlanda mitolojisindeki Crom Cruach veya Cromm Crúaich adından türetilmiş olabileceği belirtilmiş.
Derketo
Derketo, Askalon (Suriye) Filistinlilerinin taptığı, yarı kadın yarı balık olarak tasvir ettikleri tanrıçadır. Herodot onu Afrodit-Venüs olarak görmektedir.
Erlik
Erlik Han - Türk ve Altay mitolojisinde Kötülük Tanrısı. Erlik Han eski Türklerin inancı Tengricilikte yeraltı aleminin efendisidir. (Yerlik/Erlik de denir). Moğollar ise Erleg veya Yerleg derler.
Gullah
Gullah'lar, Amerika'nın Florida taraflarında yaşayan bir Afrika kabilesi grubunun adıdır. 'the gorilla-god of Gullah' diye bir ibareye rastladım Conan sitelerinden birinde. Gullah'ın Goril tanrısı... Belki Gullah tanrı adı değil topluluk adıdır oldum birden...
Hanuman
Hanuman (Sanskritçe: हनुमत् hanumat; yalın hali tekil हनुमान् hanumān) Rama'ya (Vişnu'nun avatarlarından biri) karısı Sita'yı kurtarmasında yardım eden bir vanara. Bhakti'nin zirvesini sembolize eder ve kimilerine göre Şiva'nın avatarlarındandır. Daha çok Vayu deva yani rüzgâr tanrısının oğlu olarak tanınır. Bazı akademisyenlere göre Çin mitolojik karakteri Sun Wukong'dur.
Hawk-god
Şahin Tanrı, Horus olma ihtimali çok yüksek. Mısır gök tanrısı.
Ishtar
İştar, Akad mitolojisindeki bir tanrıça. Sümer mitolojisindeki İnanna'dan türemiştir; İştar'a İnanna'nın Akad mitolojisindeki hali denilebilir. Kökeni kuzeybatı Semitik tanrıça Astarte'ye dayanır. İştar'ın Astarte, Anunit ve Atarsamain olarak da anıldığı olmuştur.
Jhebbal sag
Uydurma olabileceği gibi orjinal ayzılışı yerine amerikan versiyon olduğundan hakkında bilgi bulamamış olabilirim.
Jhıl
Uydurma olabileceği gibi orjinal ayzılışı yerine amerikan versiyon olduğundan hakkında bilgi bulamamış olabilirim.
Matai-Katar'dan geliyor olabilir. Güney Hindistan'da yaşayan Tripuru'ların tanrılarından biri. Matai 'tanrı', Katar 'Büyük, ulu' anlamına geliyormuş.
Mitra
Mitraizm ya da Mitra'nın Gizemleri Antik Yunan ve Roma dünyasının, Eleusis ve İsis gizleri olarak bilinen diğer gizli kültlerde, yani ezoterik olarak nitelendirilebilecek geleneklerde olduğu gibi, sadece bu külte kabul edilenlere açıklanan bir sır etrafında gelişmiş bir mistik Roma kültüdür. Milattan sonra birinci yüzyıl ile dördüncü yüzyıl arası Roma İmparatorluğu askerleri arasında yaygınlaşmıştır.
Mitraizm öğretisiyle ilgili hiçbir yazılı belge ele geçmemiştir fakat bunun yanında arkeolojik olarak antik dünyaya dair oldukça dokümana sahiptir. Ancak açıklayıcı antik belgeler olmadığı sürece bunların yorumlanması da karmaşık bir hal almaktadır. Mitra'nın en belirgin tasvirleri kayadan doğması ya da kurban edilecek bir boğa olarak görülmektedir.
'Mitra' ifadesi en eski olarak, Hinduizm dininde Vedalarda kullanılmıştır. Daha sonra çeşitli versiyonları türemiştir. Sonradan türeyen versiyonlarından en önemlileri Pers Mitraizmi ve Roma Mitraizmi'dir. Roma mitraizminin Hıristiyanlık dinini doğrudan etkilediği iddia edilmektedir.
Nebethet
Nephthys veya Nebt-Het, yunanda da bilinen Mısır Tanrıçası.
Set
Set ( ayrıca Sutekh , Seteh , Seth olarak da bilinir ama orijinal kullanımı SET 'tir. ) Mısır mitolojisinde bir tanrı.
Aşağı (kuzey) Mısır kralı kabul edilir. Bir eşeği anımsatan kırmızı saçlı ve büyük kulaklı bir hayali hayvan olarak temsil edilir. Çöl ve fırtınalar ile beraber düşünülür. Yunanlılar, bu tanrıyı Typhon olarak görürler.
Uzun yıllar, Set, aşağı Mısır'ın; Horus da yukarı Mısır'ın hamisiydi. İki ülke birleştikten sonra, Set ve Horus beraber taç giymiş firavunlar olarak gösterildiler. Fakat yukarı Mısır, aşağı Mısırı feth ettikten sonra; güneyin firavunları sıklıkla Horus'un (yukarı Mısır'ın tanrısı) şeytani düşmanı Set olarak portrelendiler.
Adı İncilde'de geçmekteymiş.
Vicanna
Bulamadım bişii
Xotli
Kurgusal bir yaratı gibi görünüyor.
Yajur
En yakın kavram Yakurveda idi. Hinduizmin temel öğretileri olan Veda metinlerine verilen isim.
Yama
Budist mitolojisinde, Yama ölüleri yargılayan ve onları cehennemi aşmalarında yol gösteren öfkeli bir tanrıdır.
Hinduizmde de vardır. Çin ve Japonya'da da tapınılmaktaymış.
Ymir
Kuzey mitolojisindeki devdir. Odin, Willi ve we adlı üç kardeş onu öldürmüş, derisini yüzmüş, ters çevirmiştir. Eti üzerinde ağaçlar çıkmış, bugünkü dünya oluşmuştur.
Yog
Tam adı 'Yog-Sothoth'dur. Muhteşem yazar H. P. Lovecraft'ın yaratısıdır.
Zath
Uydurma olabileceği gibi orjinal ayzılışı yerine amerikan versiyon olduğundan hakkında bilgi bulamamış olabilirim.
Kaynaklar - Vikipedi, Wikiapedi, birçok başkası
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın