Görüş Bildir
Haberler
Çocuklarda Ağız Kokusu Nedenleri...

Çocuklarda Ağız Kokusu Nedenleri...

Şebnem Sucu
10.12.2021 - 11:29

Ağız kokusu çocuklarda dahil olmak üzere her yaş grubunda görülebilen oldukça rahatsız edici bir durumdur. Okul çağı çocuklarında daha sık görülen ağız kokusu, ağız hijyenin sağlanmasına rağmen de görülebilir. Bazen diş eti problemlerinden kaynaklanabilen ağız kokusu, farklı bir hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Merakla araştırılan çocuklarda ağzı kokusu nedenleri nelerdir? İşte haberimizde…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yediden yetmişe herkeste görülebilen ağız kokusu, çocuklarda da zaman zaman ortaya çıkabiliyor. Tıp dilinde halitosiz olarak tanımlanan ağız kokusu, bazen sabahları rahatsız edici kokular ile kendini gösterir. Bu fizyolojik bir durum olarak normal kabul edilir. Akşam tüketilen besinlerin diş araları ya da dilde birikmesi ile ortaya çıkan bu olay, kalıcı olmamakla birlikte dişlerin fırçalanması ile sorun olmaktan çıkar. Ancak çocuklarda görülen ağız kokuları farklı nedenlere bağlı olarak da oluşum gösterebilir. Çocuklarda ağız kokusu nedenlerine dair detayları içeriğimizde ele aldık.

Çocuklarda Ağız Kokusu Nedenleri

Çocuklarda Ağız Kokusu Nedenleri

Ağız kokusu fizyolojik ve patolojik olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Fizyolojik ağız kokusu her an değişiklik gösterebilir. Çocuğun sıvı alımı, ağız hijyeni, uyku durumu ve açlık tokluk durumuna göre ağız kokusu zaman zaman farklılık gösterebilir. Patolojik durumlar neticesinde ortaya çıkan ağız kokusu ise altta yatan bir hastalıktan kaynaklanır. Genel hatları ile çocuklarda ağız kokusu nedenleri şöyledir;

• Çocuklarda ağzı kokusunun en önemli nedenlerinden biri ağızdan nefes almalarıdır. Burun tıkanıklığı durumunda tükürük salgılısının ağız bakterilerini temizleyememesi ve buna bağlı ortaya çıkan ağız kuruluğu nedeniyle ağızda koku oluşabilmektedir. Burun tıkanıklığın en önemli sebebi ise bir geniz eti varlığıdır. 

Ayrıca Boğazda enfeksiyon, sinüzit, bademcik iltihabı, burunda meydana gelen bir iltihap ağız kokusuna neden olabilir. 

• Çocuktaki ağız kokusu sabahları daha şiddetli ise aç olma durumuna ya da vitamin ve mineral eksikliğine bağlı gelişebilir.

Ağız içindeki gıda atıkları ve bakteriler de çocuklarda ağız kokusu nedenleri arasında yer alır.

• Diş eti hastalıkları, aftlar ve diş çürükleri çocuklarda ağız kokusunun yaygın görülen sebeplerindendir.

Ağız kokusuna yol açabilecek soğan, sarımsak, süt ve turp gibi besinler istenmeyen kokulara neden olabilir.

• Gün içinde yeterli su içilmemesine bağlı da çocuklarda görülen ağız kokusu, ayrıca bazı mide ve bağırsak hastalıklarının sinyal vermesi sonucu ortaya çıkabilir.

Çocuklarda ağız kokusu; böbrek yetmezliği, metabolik rahatsızlıklar ve diyabet gibi kronik hastalıklar nedeniyle gelişebilir.

• Solunum yollarına bir yabancı cismin kaçması durumunda da çocuklarda rahatsız edici bir ağız kokusu meydana gelebilir.

Çocuğunuzdaki ağız kokusu, eğer diş eti hastalıklarına bağlı varlık gösteriyorsa diş hekimine başvurarak kısa sürede ağız kokusu ortadan kaldırılabilir. Diş bakımı ile birlikte her gün dil üzerindeki bakterilerin temizlenmesi ağız kokusunu önlemeye yardımcı olur. Ancak uzun süreli ve her türlü ağız bakımına rağmen devam eden ağız kokusu durumunda buna neden olabilecek diğer sebeplerin araştırılması için kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına başvuruda bulunulmalı ve ağız kokusu tedavi edilmelidir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın